Experți în climă din Marea Britanie afirmă că în 2030, Pământul va trece printr-un fel de Mini-Eră Glaciară, deoarece activitatea solară va scădea cu până la 60%

1
loading...

Cercetătorii au realizat un model matematic, in funcție de energia magnetica a Soarelui. Ne aflam in plin proces de încălzire globala, ca urmare a poluării masive care provoacă un puternic efect de sera. Insa, peste doar cativa ani, încălzirea s-ar putea opri si planeta va intra într-o mini era glaciara. Afirmația aparține unor cercetători de la Universitatea Northumbria, coordonați de profesoara de matematica Valentina Zharkova.

În câţiva ani, s-ar putea ca totul să se schimbe radical. Valul de frig din întreaga lume şi activitatea solară este la minimum, de câțiva ani. Retragerea calotei glaciare a dus la modificare relației orbitale dintre Soare şi Pământ.

Experții în climă avertizează că circulația curenților oceanici care aduce vreme caldă în UK a încetinit încă din 2004, iar oamenii de știință consideră că această încetinire ar putea avea consecințe pentru clima din America de Nord și Europa de vest. Kathryn Kelly de la Universitatea din Washington a spus că încetinirea are loc „treptat” din cauza apei calde a Oceanului Indian care oprește căldura să înainteze spre nord către UK.

Un alt studiu privind schimbările climatice trecute arată că modificările din Gulf Stream poate duce la o răcire drastică în nordul oceanului Atlantic. Stockholm University a studiat fosile din era Eemiană, înainte de ultima eră glaciară, când temperaturile erau extrem de scăzute pe întreg globul. Acest fosile, inclusiv plante și insecte sunt dovada unei răciri bruște care provocat o eră glaciară a planetei, în ciuda climatului cald. Potrivit studiului, temperaturile medii au fost de 4 grade Celsius, rămânând scăzute pentru o perioadă de 500-1000 de ani, informează DailyStar.

In sprijinul celor afirmate mai sus vine  si afirmatia unor cercetatori de la Universitatea Northumbria, coordonati de profesoara de matematica Valentina Zharkova. Ei au realizat un studiu bazat pe un model matematic care ia in calcul evolutia undelor magnetice produse de Soare. Conform acestor date, varfurile de activitate magnetica din perioada 2020-2030 se vor anula reciproc si vor duce astfel la o reducere a activitatii solare. Acest lucru va insemna o scadere dramatica a temperaturile la suprafata Terrei. Fenomenul va incepe sa fie observat chiar din anul 2021.

Nu este prima data cand se intampla asa ceva. Intre anii 1646-1715 Pamantul a trecut printr-o mica era glaciara, cunoscuta acum sub numele de Minimum Maunder. In acesti ani temperaturile au fost atat de scazute incat fluviul Tamisa a inghetat. Desigur, de data aceasta efectul nu va fi atat de dramatic, pentru ca exista incalzirea globala, care va echilibra oarecum temperaturile, facandu-le mai usor de suportat.

In acest fel, oamenii vor castiga 30 de ani in care pot lua măsuri pentru a combate încălzirea climei, pentru ca aceasta va fi oprita numai pentru scurt timp, precizeaza Valentina Zharkova. Modelul matematic realizat de echipa ei arata ca activitatea solara va fi redusa cu pana la 60% in jurul anului 2030,

În concluzie, cercetările sugerează că ultima dată când temperaturile au fost semnificativ crescute, au avut loc schimbări majore ale climei.

Surse: romaniatv.net yoda.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

1 Comment

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here