Metoda inedită prin care se extrage sarea în Sahara

0
loading...

La aproximativ 200 km nord-vest de orașul Agadez, în nordul Nigerului, se află un mic sat numit Teguidda-n-Tessoumt. În acest loc puținii localnicii se ocupă cu o îndeletnicire unică în lume, reușind să extragă sare din pământul extrem de lutos. În regiune există aproximativ 20 de izvoare cu o concentrație mare de sare, însă aceasta nu se extrage direct din apă ci din argila produsă de aceste izvoare.

Oamenii amestecă apa din izvor cu picioarele până devine extrem de tulbure și maronie. Apoi este lăsată câteva zile să se limpezească după care, odată ce noroiul s-a lăsat la fund, apa sărată este extrasă din iaz folosind un calabash – un obiect făcut din fructul de tigvă – find apoi turnată în iazurile de evaporare special create. Această parte a procesului este realizată doar de bărbați, care sunt, de asemenea, responsabili pentru întreținerea iazurilor.

Pe măsură ce apa se evaporă din iazuri, la suprafața apar cristale de sare. Dacă este lăsată necontrolată, această crustă sărată ar bloca în continuare evaporarea apei. Deci, copiii au ca sarcină presărarea la suprafața a unor picături de apă pentru a sparge crusta și a permite cristalelor să rămână pe fundul iazului. Evaporarea continuă până când în iaz rămâne doar sarea prețioasă. În tot acest proces femeile au rolul de a colecta cristalele de sare din iazuri și de a căra sarea rezultată.

Sarea extrasă este apoi lăsată la Soare pentru a se usca. Această sare este vândută nomazilor și comercianților de sare care trec prin Teguidda-n-Tessoumt. Sarea brută din acest sat nu este, în general, utilizată pentru consumul uman, ci ca supliment pentru dieta animalelor domestice.

Sursa: cunoastelumea.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here