Oamenii paralizați ar putea merge din nou datorită unui dispozitiv implantat în coloană

0
loading...

O tehnologie de ultimă oră le permite oamenilor paralizați să meargă din nou. Este vorba despre un dispozitiv implantat în coloană care a ajutat trei oameni paralizaţi de ani de zile să se ridice pe propriile picioare şi chiar să meargă cu ajutorul unui cadru.

Deşi nu este o vindecare propriu-zisă, căci pacienţii sunt în continuare paralizați, aceasta este o soluție pentru a le spori mobilitatea. Chiar şi aşa, e o speranţă pentru cei condamnaţi să-şi trăiască viaţa într-un scaun cu rotile, informează „Ştirile Pro TV”.

Kelly Thomas a copilărit la o fermă şi a fost o călăreaţă iscusită până la 19 ani, când a suferit un accident de maşină.

Kelly Thomas: „Mi-am rupt gâtul la C1 şi C7 şi m-am ales cu leziuni ale măduvei spinării.”

A rămas paralizată de la piept în jos şi medicii i-au spus că nu va mai merge niciodată. La trei ani de la accident, însă, în luna februarie a acestui an, Kelly a contrazis toate așteptările.

Kelly a luat parte la un studiu clinic desfăşurat la Universitatea Louisville, în cadrul căruia i s-a implantat în coloană un mic dispozitiv acționat cu telecomandă. Aparatul trimite impulsuri electrice prin măduva spinării, imitându-le pe cele trimise în mod normal de creier.

Kelly a continuat să facă progrese în lunile care au trecut de la începutul experimentului şi acum reuşeşte să meargă aproape peste tot, folosind un cadru de mers.

Kelly Thomas: „Pot să merg la bibliotecă, la o cină cu prietenii. Asta mă face să mă simt din nou normală.”

În paralel, un experiment similar a fost desfăşurat şi la clinica Mayo, ajutându-l pe un voluntar să meargă. Deocamdată însă, fiecare pas e un efort uriaş, atât fizic, cât şi de voinţă.

Dr. Charla Fischer, cercetător la Universitatea New York: „Rezultatele studiului sunt îmbucurătoare, deşi trebuie să așteptam să vedem încotro duc. Dar cred că le dă speranța unor pacienţi cu leziuni ale măduvei spinării.”

Citește și:
Aparatele RMN pot fi „virusate” pentru a oferi dignostic fals

Totuşi, implantul nu funcționează la toţi pacienții. În total, cinci persoane au primit implantul în cadrul a două studii separate, dar două dintre ele nu au reuşit să meargă, iar cercetătorii nu ştiu încă de ce.

Sursa: stirileprotv.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here