Mecanismele extraordinare de apărare ale organismului uman

0
loading...

De cele mai multe ori, corpul uman este greu de înțeles pe deplin. Acesta trebuie sa se protejeze singur împotriva bacteriilor si virusurilor ce pot cauza diverse boli. Sistemul imunitar reprezinta metoda prin care organismul se poate apară de infecții.

Iata noua dintre cele mai fascinante lucruri pe care organismul le face fara ca noi sa realizam ca fac parte dintre respectivele mecanisme de aparare.

Căscatul

Scopul principal al căscatului este să răcorească creierul după ce a fost supraîncălzit sau supraîncărcat.

Strănutul

De obicei, stranutam atunci cand căile nazale se umplu cu prea mulți alergeni, microbi, praf sau alte substanțe iritante. Stranutul este modalitatea organismului de a scăpa de acest „gunoi”.

Întinderile de dimineața

Noi instinctiv ne întindem cu scopul de a ne pregăti corpul pentru sarcinile fizice din timpul zilei. În același timp, întinderile lucrează mușchii, refac fluxul de sange si ne imbunatatesc starea de spirit.

Sughițurile

Când mâncam foarte repede si înghițim bucăți mari de mancare sau pur și simplu ne supraincarcam, nervul pneumogastric se poate irita. Aceasta reactie este în strânsă legătură cu stomacul și diafragma. Rezultatul este o portie de sughiț.

Tresăritul in timpul somnului

Acesta se referă la acel sentiment ciudat când te pui in pat sa adormi și dupa ceva timp corpul iti este strabatut ca de un șoc electric. În acest moment, toti muschii se contracta atât de puternic încât te trezești imediat.
Acest fenomen este rezultatul faptului că atunci când esti pe punctul să adormi, frecvența respirației scade rapid, în timp ce pulsul incetineste doar foarte putin si muschii sunt relaxati. În mod uimitor, creierul interpretează aceste evoluții ca prevestind moartea. Așa că el încearcă să te salveze, oferindu-ti un șoc.

Încrețirea pielii când stai in apa

Ridurile care apar pe pielea mâinilor atunci cand stai mai mult in apa joaca un rol important. Acest fenomen este cauzat de faptul că atunci când organismul se confruntă cu o cantitate mai mare de umiditate înțelege că mediul poate fi alunecos. Astfel încât pielea de pe maini imediat începe să se schimbe pentru a-ti fi mai ușor sa te prinzi de suprafețele netede.

Citește și:
Un obiect misterios a şocat România în 1984! OZN-ul de la Alexeni trecut sub tăcere de comunişti

Pierderea memoriei

Pierderea memoriei se întâmplă de multe ori după apariția experiențelor cele mai neplăcute. Creierul nostru șterge literalmente cele mai cumplite momente din amintirile noastre.

Pielea de „găină”

Funcția primară a pielii de „găina” este de a reduce cantitatea de căldură pe care corpul o pierde prin porii pielii, ceea ce ne ajuta apoi să ne încălzim mai ușor în condiții climatice nefavorabile.

Lacrimile

In afara de a acționa ca protecție pentru membrana mucoasa a ochiului atunci când obiectele străine vin în contact cu ea, lacrimile servesc drept instrument de „apărare emoțională”. Oamenii de știință cred că, în situații de stres, corpul creează o nouă sursă, puternică de iritare, în scopul de a distrage atenția persoanei respective de la durerea cu care se confruntă în acel moment.

Încrețirea buricelor degetelor

Acest fenomen are un rol foarte important si apare ca urmare a contactului pielii cu apa, de regula. Cu siguranța ati observat ca dacă stati mult cu mâinile in apa, buricele degetelor se incretesc. In momentul in care corpul este expus unei umidități însemnate, tinde sa raspunda si sa se adapteze mediului inconjurator. Asa ca pielea mainilor incepe imediat sa se modifice, astfel incat sa permită mai usor aderenta pe suprafețele netede.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care ar trebui să fim cu toții foarte recunoscători pentru corpul nostru care lucreaza pentru a ne proteja în fiecare zi. Amintiți-vă să vă relaxați – organismul vostru are grija de tot! Vezi mai multe pe https://www.farmaciata.ro/9-mecanisme-ciudate-de-aparare-a-organismului/


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here