Marile migrații ale animalelor, spectacole epice, ancestrale şi extrem de misterioase (Foto)

0
loading...

Fenomen ancestral, deopotrivă spectaculos şi misterios, migraţia rămâne o enigmă, în ciuda încercărilor specialiştilor de a-i descifra originile şi mecanismele, de-a lungul timpului.

În fiecare zi, creaturi migratoare de pe întreaga planetă pornesc în călătorii incredibile; ele riscă totul pentru protejarea singurului lucru mai preţios decât ele însele: aducerea pe lume şi îngrijirea puilor lor, viitoarea generaţie de migratori. De la plajele stâncoase din Insulele Falkland la pădurile dense din Costa Rica şi Australia şi până la savanele uscate din sudul Sudanului, nenumărate animale se aventurează în călătorii rămase neschimbate de timp, mânate de un ţel clar: supravieţuirea lor şi a speciei lor.

Născute din suferinţă, disperare şi înfometare, migraţiile reprezintă călătorii primejdioase, pline de nenumărate obstacole ce pun vieţile migratorilor în pericol.

Migraţiile sunt precum ceasurile care ticăie: în fiecare zi, nenumărate animale trebuie să pornească la drum sau să moară, mânate de schimbarea anotimpurilor sau de schimbările climatice; se grăbesc să ajungă la destinaţie înainte să fie prea târziu, pentru a se reproduce, hrăni sau, pur şi simplu, pentru a rămâne în viaţă. De la calotele glaciare arctice mereu în schimbare până la depresiunile de sare din Botswana, trilioane de creaturi sunt nevoite să migreze pentru supravieţuirea lor şi a speciei lor. De la morse la rechini-balenă, de la zebre la urangutani, de la antilope la plancton, toate aceste creaturi au de realizat o cursă contra timpului în fiecare zi.

De multă vreme, cercetătorii studiază şi analizează aceste spectacole ale naturii. Migraţia impresionantă a antilopelor gnu din Serengeti, zborul de 3000 de kilometri al fluturilor monarh, călătoria de două luni a focilor elefant sudice din largul Patagoniei sau voiajul periculos al elefanţilor africani din Mali, toate oferă cercetătorilor o viziune a lumii periculoase a migraţiei. Progresele tehnologice şi datele acumulate ajută la conturarea unei noi înţelegeri a modului în care se produc deciziile în rândul animalelor, a dinamicii grupului migrator şi a mecanismelor interne de funcţionare ale acestuia.

Cerbii Caribu, Canada

Antilopele Gnu, Kenya

Antilope, Namibia

Bivolii africani

Morse, Svalbard

Antilopele Gnu, Serengeti de Nord

Pronghornul (Antilocapra americană), Canada

Flamingo, Peninsula Yucatan

Ibişii albi, Mexic, Cuba şi America de Sud

Pelicanii albi, Mississippi

Fluturii Monarh, Mexic

Fluturi, Tucavaca, Bolivia

Lăcustele, Madagascar

Lilieci, Zambia

Egrete, Canada

Peşti Grayling, Yukon, Canada

Pisici de mare, Baja, Mexic

Crabi, Insula Crăciunului

Surse selective: natgeo.ro; facerealumii.ro; tribuna.ro; omofon.com


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here