Cercetătorii din regiunea siberiană Yakutsk au reuşit să extragă mostre de sânge lichid din fosila unui mânz, care a stat înghețat timp de 42.000 de ani, fiind descoperit în 2018.

Aceasta este a doua oară când un animal dezghețat din Epoca de Gheață s-a dovedit a conține sânge lichid, a declarat Semyon Grigoriev (en), şeful Muzeului Mamutului din cadrul Universității Federale Nord-Estice din Yakutsk. Regiunea siberiană este cunoscută pentru fosilele de mamut conservate în permafrost.

În 2018, Grigoriev şi colegii săi au extras sânge lichid dintr-o carcasă de mamut de 32 000 de ani.

Cercetătorii speră să colecteze celule care să ajute la clonarea acestor specii de cai dispărute, scrie gizmodo.com.

Mânzul a fost descoperit în depresiunea Batagaika, în 11 august 2018. Cadavrul se află într-o stare remarcabilă de conservare, datorită îngheţului îndelungat. Specimenul ar aparţine unei specii de cai denumită Lenskaya sau Lena, după cum scrie Siberian Times.

Savanții de la Universitatea Federală Nord-Estică din Yakutsk şi Fundația de Cercetare în Biotehnologie Soaam din Coreea de Sud analizează în prezent rămășitele, în speranța că vor putea clona calul preistoric. Pentru a face asta, aceștia au nevoie de celule viabile – şi până acum nu au reușit să le extragă.

Au avut loc peste 20 de încercări de creştere a celulelor din ţesutul animalului, toate soldate cu un eşec. In luna martie 2019, a început analiza detaliată a cadavrului de mânz.

Savanţii au reuşit să extragă mostre de sânge lichid din vasele de sânge ale inimii specimenului, conservate datorită condițiilor bune de îngheț, a declarat Semyon Grigoryev, şeful Muzeului Mamuţilor din Yakutsk. Nu se ştie încă dacă vor putea fi extrase celule bune din mostrele de sânge preistoric.

În vremurile în care trăia, acest animal superb avea o coadă neagră şi o coamă impunătoare.

„Potrivit studiilor noastre, mânzul a murit la vârsta de două-trei săptămâni”, a declarat Grigoryev.

Acesta ar putea fi cel mai bine conservat exemplar din Era Glaciară. Ruşii şi sud-coreenii mai încearcă, dincolo de mânzul preistoric, să cloneze un mamut lânos. Vezi în articolul de mai jos detaliile despre acest mamut.

Citește și:
Experiment revoluționar. Mamut mumificat acum 28 de mii de ani a fost resuscitat cu succes de oamenii de știință japonezi

Reînvierea speciilor, ne place sau nu, s-ar putea petrece mai devreme decât ne-am fi imaginat vreodată, datorită clonării, o tehnologie pe cât de avansată, pe atât de controversată, potrivit gandul.ro


Vă așteptăm și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


Nu ratați aceste articole !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here