Connect with us

Știați că..

„Luni seară vom trăi șapte minute de teroare”. Sonda InSight se pregătește de „amartizare”. Evenimentul va fi transmis în direct de către NASA

Published

on

Prima misiune pe Marte care va analiza interiorul planetei se pregăteşte de coborâre. Sonda InSight, lansată în urmă cu jumătate de an, va amartiza luni.

Ultimele şase minute vor fi cele mai dificile. În acest interval scurt, naveta spaţială va trebui să-şi reducă viteza de la 20.000 km/h la doar 8 km/h. Va trebui dirijată cu foarte multă precizie pentru a ajunge în locul pe care cercetătorii l-au considerat ideal pentru studierea adâncurilor marţiene – o câmpie situată la nord de Ecuator.

Sonda va investiga ce este înăuntrul Planetei Roşii cu ajutorul unor seismometre şi sonde de căldură.

Vom putea urmări ce se întâmplă la 160 de millioane de kilometri distanţă în direct, pe site-ul NASA şi pe paginile sale de social media. Transmisiunea va începe luni seara, la ora 21:00 – ora României, scrie digi24.ro

Potrivit Telegraf Online, agenţia spaţială americană NASA a identificat locul potrivit şi pentru amartizarea vehiculului rover Mars 2020, programat pentru lansare în iulie 2020. „NASA a ales craterul Jezero drept loc de amartizare pentru viitoarea misiune a roverului Mars 2020, după cinci ani de căutări”, a anunţat agenţia spaţială.

Craterul cu o lăţime de de 45 de kilometri are un „teren bogat din punct de vedere geologic”, perfect atât pentru analizarea suprafeţei planetei cât şi pentru studierea „eventualelor indicii ale existenţei în trecut ale unor forme de viaţă”, potrivit anunţului NASA.

Oamenii de ştiinţă cred că roverul Mars 2020 ar putea reuşi să detecteze semne de viaţă microbiană ţinând cont că vechimea formelor de relief din crater este estimată la circa 3,6 miliarde de ani şi ar fi făcut parte odată dintr-un sistem asemănător unei delte.

Dintre cele 43 de misiuni trimise pe sau în jurul planetei Marte, 25 au eşuat, echipamente ruseşti, americane şi europene zac pe suprafaţa sa, iar sateliţii şi-au ratat orbita. Un singur rover marţian, Curiosity, este activ astăzi, relatează vineri AFP.

Luni, modulul spaţial InSight al Agenţiei spaţiale americane NASA urmează să asolizeze în regiunea de şes Elysium unde şeful misiunii speră să găsească ”o mare parcare de supermarket’, foarte plată, fără pietre care ar putea deteriora vehiculul. Evenimentul nu va putea fi transmis în direct prin streaming video. Imaginile din timpul operaţiunilor vor fi retransmise de la centrul de control al NASA, Laboratorul de Propulsie Jet din Pasadena, situat în apropiere de oraşul american Los Angeles.

Informaţiile vor ajunge de pe Marte pe Pământ în opt minute şi şapte secunde. Timpul afişat corespunde momentului în care semnalele vor fi recepţionate pe Terra. Întreaga secvenţă va fi automatizată, iar în cele opt minute de întârziere inginerii NASA de la sol nu vor putea decât să aştepte.

Etapele aterizării

Citește și:
NASA a dat publicității o fotografie cu un un aisberg perfect dreptunghiular, care plutește în Antarctica

InSight va intra în atmosfera marţiană la aproximativ 125 kilometri altitudine, la ora 19:47 GMT. La acel moment, viteza sa va fi de aproximativ 20.000 km/h. Căldura generată de frecarea cu atmosfera va ridica temperatura rapid la 1.500 de grade Celsius. Modulul nu ar supravieţui acestui ”furnal” dacă nu ar fi dotat cu un scut termic. Acesta a fost întărit pentru situaţia în care ar avea loc una dintre furtunile frecvente de praf de pe Marte, fricţiunea cu nisipul putând intensifica temperatura.

După patru minute va avea loc deschiderea automată a paraşutei, care va încetini coborârea. La scurt timp, scutul termic va fi abandonat, iar trenul de aterizare îşi va desfăşura cele trei picioare. Procedura va fi urmată de detaşarea paraşutei. InSight îşi va acţiona apoi cele douăsprezece motoare, ceea ce va încetini coborârea pe suprafaţa marţiană până la aproximativ 8 km/h. La 11:54 GMT, la aproximativ şase minute şi jumătate după intrarea în atmosferă, InSight ar trebui să ‘amartizeze’. ‘Luni seară vom trăi ‘şapte minute de teroare”, a declarat pentru AFP directorul CNES, Jean-Yves Le Gall.

Vom afla probabil aproape în timp real ce se întâmplă cu InSight, graţie a doi microsateliţi numiţi MarCO, care au parcurs drumul spre Marte împreună cu sonda şi au zburat în formaţia în urma acesteia. Ei vor servi drept releu de comunicaţii – InSight le va trimite semnale şi le vor retransmite înapoi pe Pământ. În cazul în care acest proces nu reuşeşte, NASA ar trebui să primească un ‘bip’ de la InSight, la ora 20:01 GMT, transmis direct pe Pământ. Acest semnal va însemna că sonda a supravieţuit şi funcţionează. Prima imagine transmisă va fi probabil neclară din cauza norului de praf creat de impactul cu suprafaţa marţiană. Aceasta ar putea veni trei minute mai târziu, sau a doua zi, notează AFP.

Citește și:
A fost creată prima frunză artificială care produce singură oxigen. Aceasta va permite călătoriile de lungă durată în spațiul cosmic

Odată instalată, sonda InSight îşi va desfăşura, într-un ritm foarte lent, panourile solare de mari dimensiuni, pliate în timpul călătoriei. Informaţiile vor fi transmise de sondă cinci ore şi jumătate mai târziu deoarece va trebui să aştepte până când unul dintre cei trei sateliţi aflaţi pe orbita marţiană va trece prin dreptul său. Aceşti trei sateliţi vor fi releul de comunicare al InSight pe timpul funcţionării sale. În ceea ce priveşte instrumentele aflate la bord, seismometrul francez SEIS şi termometrul german HP3 vor fi amplasate cu ajutorul unui braţ robotic pe parcursul a cel puţin ‘două sau trei luni’, potrivit afirmaţiilor responsabilului ştiinţific al misiunii, Bruce Banerdt. ‘Vom fi foarte, foarte atenţi la locul în care vom depune instrumentele’, a declarat el. Citeste continuarea pe dcnews.ro

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dezvăluiri

Șterge sau fă-le private! Ce nu este bine să faci public pe profilul tău din cadrul rețelelor de socializare

Published

on

Ce nu este bine să faci public pe profilul tău din cadrul rețelelor de socializare. O mare parte din informațiile stocate şi distribuite pe Facebook ar putea fi folosite împotriva utilizatorului şi, prin urmare, este important să aveţi grijă la toate datele care sunt acolo. Ca atare, merită cel puţin să fiţi conştienţi de toate informaţiile pe care le-aţi oferit în cadrul aplicaţiei. S-ar putea să nu doriţi să ştergeţi totul – dar oricum este bine să ştiţi ce date sunt distribuite către prieteni şi cunoştinţe şi cum pot fi acestea folosite în mod necorespunzător.

Acesta este, probabil, cel mai folosit instrument al Facebook – colectează tot ceea ce crede că ar putea fi de interes pentru internaut şi apoi foloseşte datele pentru a direcţiona anunţurile şi postările. Acest lucru se întâmplă prin două căi principale: în primul rând încurajează utilizatorul să dea like la anumite domenii de interes, care ulterior apar pe pagina personală, apoi încearcă să ghicească alte lucruri pe baza preferinţelor, scrie mediafax.ro.

Dar aceste informații pot fi private sau există posibilitatea ca pur şi simplu utilizatorul să nu dorească ca oamenii să ştie ce îi place. Deci, se pot elimina cu ușurința interesele – sau se poate induce aplicația în eroare, dând like la alte pagini, complet diferite de preferințele reale.

Ziua ta de naştere

Zilele de naştere pe Facebook sunt deja tradiţie: toate lumea postează pe peretele sărbătoritului, iar acesta este nevoit să mulțumească prietenilor virtuali pentru urări.

Dar acestea reprezintă, de asemenea, un potenţial pericol – ziua de naştere este, de fapt, o informaţie foarte sensibilă, care poate oferi oamenilor acces la alte conturi personale. Deci este mai bine ca această informaţie să fie ştearsă din contul personal.

Adresa de domiciliu

Probabil că nimeni nu şi-ar da adresa de domiciliu unui străin. Cu toate acestea, posesorii unui cont de Facebook ar putea să facă deja acest lucru în mod accidental. Oamenii îşi enumeră adesea adresa în timp ce planifică evenimente sau chiar prin postări pe propria pagină. Cei care trebuie să spună oamenilor unde locuiesc, ar fi mai bine să o facă în mod privat, printr-un mesaj direct sau să ofere informaţii vagi cu privire la acest subiect, amintind doar regiunea sau oraşul.

Locul de muncă sau instituţiile de învăţământ

Aceasta poate fi o modalitate frumoasă de a ţine legătura cu foşti colegi sau prieteni din şcoală ori chiar de a obţine un posibil loc de muncă.  Păstrarea detaliilor cu privire la fostele locuri de muncă ajută oamenii să vă găsească mai uşor, deoarece utilizatorul apare mai uşor în rezultatele căutării şi în grupuri. Dacă se doreşte, totuşi, păstrarea informațiilor, dar într-o formă mai voalată, o posibilitate ar fi schimbarea numelui.

Informaţii vechi, jenante. Acest lucru nu ţine de aspecte privind securitatea sau confidenţialitatea, dar, aşa cum Facebook s-a schimbat atât de mult, probabil la fel ai făcut şi tu. Acest lucru înseamnă că ar putea exista informaţii jenante care se află în locuri nedescoperite ale site-ului. Merită să aruncaţi un ochi, să verificaţi şi să vă asiguraţi că nu există informaţii pe care să nu le mai doriţi pe pagină.

Numărul de telefon. Familia şi prietenii apropiaţi îl au deja, iar cei care nu îl au îl pot cere printr-un mesaj privat, nefiind nevoie ca numărul de telefon să fie public.

Starea civilă – cu siguranţă admiratorii sau admiratoarele secrete se vor bucura să afle că eşti din nou singur(ă), acesta nefiind genul de informaţie care trebuie împărtăşită cu oricine pe Facebook.

Citește și:
Misterul pământului "viu" și pericolele care se ascund în subteranele Bucureștiului

Planuri de vacanţă – e ca şi cum ai spune ”Plec pe 25 august în vacanţă, jefuiţi-mă de atunci încolo”. Similar, toate fotografiile din vacanţă trebuie postate abia când te-ai întors.

Informaţii despre muncă – chiar şi cel mai inofensiv status despre un conflict la muncă poate oferi indicii importante competitorilor.

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Articole interesante

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister