Connect with us

Diverse

Lumea misterioasă a florilor. Seducția şi atracția sexuală funcționează aproape ca în cea a oamenilor

Published

on

Universul unic al florilor a constituit obiectul multor studii care au scos la iveală similitudini între comportamentul uman şi cel al plantelor. Se poate vorbi chiar despre un anumit tip de sexualitate, având în vedere că florile ademenesc fluturii şi albinele ca nişte veritabile curtezane.

Sexualitatea florilor

La sfârşitul secolului al XVIII-lea, un german pe nume Sprengel descoperea că florile nu au fost create de Dumnezeu pentru oameni, ci pentru insecte, scrie Formula As. Floarea şi insecta sunt perfect adaptate una la cealaltă. Floarea îşi oferă nectarul şi un aliment bogat în proteine, polenul. Insecta îi asigură supravieţuirea, transportând polenul de la o floare la alta, permiţând astfel fecundarea.

Biologia sexuală a florilor este de o varietate surprinzătoare, imposibil de rezumat în câteva rânduri. Găsim flori-mascul şi flori-femelă pe aceeaşi plantă sau pe plante diferite. Există chiar flori hermafrodite, care se fecundează ele însele, rezultatul fiind uneori fericit, alteori apărând un specimen inferior. Pe scurt, nu soluţiile sunt cele care le lipsesc florilor pentru a se înmulţi. Dar în cele mai multe cazuri, polenul trebuie dus de la o floare la alta şi, în 90% dintre cazuri, acest lucru este făcut de către insecte.

Aceste lucruri sunt ştiute încă din vechime. De exemplu, asirienii ştiau cum să ajute natura. Scuturând florile-mascul ale unui curmal peste florile-femelă, obţineau nişte recolte la care nici nu puteau visa în condiţiile oferite de către natură.

Dar nu asta a descoperit Sprengel, ci existenţa mijloacelor de seducţie, aproape umană, asupra insectelor. Astfel, glandele ce produc nectarul sunt semnalizate graţie unei reţele de dispozitive foarte diverse. Uneori este vorba despre puncte, alteori despre linii convergente sau pete de culoare contrastând puternic cu nuanţa de bază a florii. Această semnalizare numită „a mierii” a fost obiectul unor studii aprofundate, mai ales în ţările germanice şi anglo-saxone.

În Franţa, Gaston Bonnier, un botanist reputat, a încercat la începutul anilor 1900 să distrugă ideea că pot exista astfel de relaţii între regnul animal şi cel vegetal. Experienţele sale, uneori interpretate în mod greşit, par foarte naive în zilele noastre şi sunt din fericire contrazise de lucrările foarte multor savanţi cunoscuţi. De curând, mai multe specii de flori au fost fotografiate cu unde ultraviolete, iar pe fotografii au apărut nişte sisteme de semnalizare de-a dreptul… erotice. Aşa s-a înţeles felul în care o insectă polenizatoare remarcă floarea.

Amanţi neobişnuiţi

Există anumite specii de orhidee, care au nişte proprietăţi uluitoare. Să luăm de exemplu specia „ophrys”, a cărei fecundare este făcută tot de către insecte. Dar aceste plante nu au nectar pentru a-i atrage pe vizitatori.

Ele trebuie aşadar să folosească alt procedeu de atracţie. Iată de ce aceste flori se folosesc de „seducția” lor, provocând excitarea sexuală a masculilor unor anumite specii de himenoptere. Aceştia se comportă cu floarea ca şi cum ar fi vorba despre o femelă din specia lor. În timpul acestor acuplări „nelegitime” este asigurat transportul polenului.

Diferitele specii de orhidee nu atrag de fiecare dată aceleaşi insecte, iar procedeele de seduc­ţie variază în mod considerabil. În orice caz, stimularea se bazează pe mai multe simţuri: mirosul, vederea, atingerea. Florile de ophrys emit nişte mirosuri foarte apropiate de cele secretate de glandele himenopterelor femele. Dar există anumite cazuri când plantele degajă parfumuri polivalente. Astfel, ele îşi sporesc considerabil şansa de a fi „vizitate” şi de a se reproduce.

Stimularea vizuală joacă de asemenea un rol foarte important. Chiar şi pentru ochiul omenesc mai puţin avizat, florile de ophrys amintesc de aspectul unor insecte mari. O mare parte dintre aceste lucruri sunt cunoscute de destul de mult timp, dar ele nu au fost confirmate decât de curând, de către un naturalist suedez, Bertil Kullenberg, primul care a scos în evidenţă rolul stimulărilor tactile. Floarea de ophrys posedă nişte zone netede şi altele mai piloase, mai mult sau mai puţin dezvoltate, a căror structură reproduce într-o manieră foarte exactă partea dorsală a femelelor de himenoptere.

Citește și:
Teste amuzante care îţi dezvăluie personalitatea în funcţie de ceea ce vezi prima dată în imagine

În mod incredibil, uneori şi temperatura florii este cu mai mult de zece grade peste cea a mediului înconjurător, constituind pentru insectă un factor de atracţie suplimentar. Până la urmă, lucrurile se petrec aşa: himenopterele-masculi, care îşi caută hrana, trec din întâmplare pe lângă aceste flori şi sunt imediat atraşi, în mod irezistibil, de către mirosul identic cu cel al femelelor din specia lor, pe care îl cunosc din instinct. Florile, a căror formă şi culoare seamănă în mod ciudat cu alura generală a unei himenoptere, sunt uşor de reperat. Insecta se aşază atunci pe una dintre ele şi, ghidată de către pilozitatea florii, al cărei desen evocă contururile imprimate în sistemul său nervos, încearcă să se acupleze. În timpul acestei tentative, polenul se fixează pe corpul ei şi, la viitoarea „aventură”, polenizarea va fi realizată. Aşa se desfășoară lucrurile timp de câteva zile, până în momentul în care femelele depun ouă. Atunci masculii îşi părăsesc amantele vegetale şi fac curte cu la fel de multă pasiune femelelor legitime.

Citeşte mai mult pe formula-as.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

O bicicletă unicat, invenţia unui tânăr român. Bijuteria pe două roţi, dotată cu panouri solare, face furori în România

Published

on

By

O bicicletă unicat care poate fi personalizată după dorinţa viitorului utilizator, inclusiv prin montarea unor panouri fotovoltaice, realizată de un masterand al Facultăţii de Inginerie Hunedoara a fost distinsă cu premiul special „Best Invention” al Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie pentru Tineret 2018, desfăşurat în perioada 14-18 noiembrie, la Complexul Romexpo Bucureşti. O adevărată bijuterie, bicicleta îi ajută pe cei care o folosesc să parcurgă distanţe impresionante fără a mai obosi.

Bicicleta realizată de Mircea Moldovan permite personalizarea cadrului, a roților, ghidonului, șeii şi pedalelor. Inventatorul ei a dezvoltat şi un concept prin care spiţele sunt realizate prin reciclarea unor lanţuri uzate.

Panourile fotovoltaice care alimentează bateria bicicletei sunt integrate în cadrul de metal al acesteia, în aşa fel încât cel care o foloseşte să nu fie deranjat de prezența lor, iar producţia de energie să fie maximă. Energia solară devine principalul element de propulsie al bicicletei atunci când persoana care o foloseşte este obosită, dar doreşte să nu se oprească din drum. Juriul care l-a premiat pe tânăr a apreciat originalitatea, complexitatea şi tenta ecologică a invenţiei prezentate.

„Bicicletele nu mai sunt ce au fost odată. Au devenit mult mai frumoase ca aspect, mult mai practice şi mai ales performate. Ideea unei astfel de biciclete mi-a venit de câţiva ani, dar abia anul trecut am reuşit să o pun în practică. La realizarea ei m-au ajutat Corneliu Birtok Bănească, cât şi cei de la Facultatea de Inginerie. Avantajul acestei biciclete cu energie solară este de a menţine bateria o perioadă mai lungă faţă de una normală. De asemenea, spiţele sunt realizate din lanţuri vechi de bicicletă pe care astfel le-am reciclat. Este o bicicletă cu care, atunci când ieşi la plimbare, întorci privirile oamenilor”, a declarat Mircea, pentru adevarul.ro.

Mircea Moldovan a fost ajutat la realizarea bicicletei de Corneliu Birtok Bănească, cunoscut pentru invenţiile sale în domeniul auto. Cei doi au mai fost premiaţi şi la Salonul Auto Bucureşti (SAB), din luna octombrie.

Citeste mai mult pe Adevarul.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Diverse

Adio înmormântare cu sicriu. In viitor, acest sac organic va transforma omul într-un copac, atunci când va părăsi această lume. Ideea vine din partea a doi italieni

Published

on

Sicriele, mormintele, pietrele funerare și toate celelalte lucruri legate de înmormântare sunt așa de complicate și costisitoare! Nemaivorbind de cât de vechi și demodate sunt ele.

Doi designeri italieni au pus la punct un proiect inedit, care schimbă cu totul conceptul funeraliilor tradiționale. Concret, Anna Citelli şi Raoul Bretzel au gândit „Capsula Mundi”, adică nişte săculeți în care trupurile neînsuflețite ar urma să fie încapsulate, în poziția fetusului. Idee neconvențională, extrem de interesantă, au numit-o The Capsula Mundi project.

Capsulă organică, făcută dintr-un material sută la sută biodegradabil în timp, transformă în timp corpul decedatului într-un copac. Cum este posibil așa ceva? Simplu! Mai întâi, corpul este încapsulat în poziție fetală și îngropat în pământ. Deasupra capsulei, în locul crucii sau a pietrei funerare,  se plantează fie o sămânță, fie un puiet gata răsărit și pornit în vegetație.

De fapt, când simți că sfârșitul ți-e aproape, poți să-ți alegi singur specia de copac în care vrei să te transformi, așa cum, într-o înmormântare normală, ai da instrucțiuni și ți-ai alege modelul de coșciug. Apoi, pe măsură ce timpul trece, corpul tău se transformă în nutrienți care vor hrăni copăcelul, permițându-i să crească neîntrerupt.

„Este primul proiect menit să promoveze realizarea unor cimitire verzi în ţara noastră”, se precizează pe site-ul capsulamundi.it. „Capsula Mundi se îngroapă în pământ precum o sămânţă, iar copacul se plantează deasupra sa. Copacul trebuie ales de respectiva persoană în timpul vieţii, urmând ca prietenii şi rudele să se ocupe de îngrijirea lui după decesul acesteia. Cimitirul nu va mai fi plin de cruci şi pietre funerare, ci va deveni o pădure sacră”, mai scriu inițiatorii proiectului.

În esență, aceste capsule ar putea înlocui, în timp, cimitirele cu păduri sau parcuri memoriale, în care familia ar putea să intre și să îngrijească copacul persoanei iubite.

„Capsula Mundi salvează viaţa copacilor şi propune chiar plantarea altora.  Plantând diverşi copaci unul lângă celălalt va lua naştere o pădure. Un loc unde copiii pot învăţa mai multe despre copaci. Este, de asemenea, un loc unde te poţi plimba în linişte pentru a-ţi aminti de cei dragi”, spun Anna Citelli şi Raoul Bretzel.

Citește și:
Premieră pentru România. Cercetătorii au aclimatizat aici un nou soi de pepene, de iarnă. Acesta este foarte rezistent la sezonul rece

Din păcate, deși este un concept italian, această modalitate de îngropare nu este permisă încă în Italia, (cred că Papa de la Roma a avut un cuvânt greu în acest sens) dar există locuri în Statele Unite și în Anglia unde conceptul este legal și se bucură deja de succes.

Sursa: gandul.info

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister