Articole adăugate recent

Aproape fiecare dintre noi a fost cel puţin o dată înţepaţi de o albină. In cantitati mici, veninul acesteia este foarte benefic, spun specialiştii care au descoperit că acupunctura, dar şi produsele pe bază de venin ne întăresc sistemul imunitar, ne scapă de durerile articulare, dar şi de anemie. Arma albinelor, acul, conţine un venin deosebit de folositor organismului uman, chiar dacă înţepătura declanşează o reacţie nu tocmai plăcută pe moment. Albina nu este de regulă agresivă şi atacă doar dacă se simte ameninţătă, de regulă înţepând persoanele agitate, cele care transpiră abundent sau sunt mult prea parfumate, dar şi pe cei care se îmbracă în culori tari. Dacă este administrat în doze mici, specialiştii spun că din tratamentul cu venin se pot obţine rezultate foarte bune în tratarea si vindecarea multor boli.

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgenţă, explică pe pagina personală de Facebook primele măsuri care trebuie luate în caz de înţepătură de albine:

 1. Albina nu atacă daca nu este agresată.
 2. Albinele devin agitate și pot ataca când intră în contact cu mirosurile neplăcute sau culorile vii.
 3. Albinele nu tolerează mirosul de transpirație și alcool dar sunt atrase de parfumurile florale.
 4. Este suficient să fie agitate câteva albine care atacă un om sau un animal că imediat toate se alătură grupului şi înţeapă.
 5. După înțepătura albina lasă acul în țesuturi la locul înțepăturii. Viespea poate înțepa de mai multe ori în mai multe locuri și nu lasă ac.
 6. Veninul (cam 0,3 mg/insectă) este toxic (melitina și fosfolipaza A) și poate provoca reacții alergice.
 7. Dacă ați fost înțepat pot aparea imediat 3 tipuri de reacții:
 8. a) nici o reacție (la prima înțepătură, sunt necesare minim doua contacte ale organismului cu veninul pentru declanșarea reacției alergice sau e un organism ,,imunizat” prin expunere repetată, așa cum se întâmplă la apicultori);
 9. b) reacție inflamatorie ușoară/moderată- locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională( la distanță de locul înțepăturii, dar doar pâna la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maxim câteva zile;
 10. c) reacție sistemică (Edem Quincke sau șoc anafilactic), cu apariție extrem de rapidă (minute) după întepătura și evoluție potențial letală.
 11. Pentru tratamentul reacțiilor ușoare sau moderate e suficient toaletă locală la locul înțepăturii și aplicarea de gheață local, eventual unguente cu antiinflamatorii. Se pot administra antihistaminice. Rareori e necesară corticoterapia.
 12. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).
 13. 1 fiolă de adreanalină administrată sublingual poate fi soluția salvatoare.

Rețineți!

 1. Nu purtați culori atractive pentru albine (gama galben-potocaliu).
 2. Nu folosiți produse cosmetice cu miros extrem de puternic (în special cu esențe dulci, fructate și vanilate).
 3. Nu consumați în aer liber alimente și sucuri dulci, alcool sau legume și fructe.
 4. Dacă sunteți alergic (mai ales la înțepătura de albină și viespe) trebuie să aveți ( mai ales în sezonul cald) la dumneavoastră adrenalina autoinjectabilă.
 5. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina.
Citește și:
Gătitul la -80 de grade, în Antarctica. Imagini spectaculoase cu alimentele care îngheață instantaneu

Spre deosebire de viespe, albina se sacrifică atunci când înţeapă, pentru că i se rupe partea abdominală şi ulterior va deceda, însă cei care se ocupă cu acupunctura susţin că există o tehnică specială prin care se acţionează asupra zonei cu probleme. Persoanele care practică tratamentul cu venin de albine au afirmat că simt cum organismul întinereşte, devine mai viu, iar durerile sunt diminuate sau chiar eliminate.

„Există o tehnică specifică, se poziţionează acul pe zona afectată, rămâne acul cu sacul cu venin în tegument unde se lasă trei sau patru minute ca să îşi facă efectul, după care se extrage acul cu ajutorul unei pensete. Prin această procedură albina se sacrifică deoarece i se rupe partea abdominală. Se pot face aproximativ 20 de injectări de acest tip pe şedinţă”, spune medicul Liana Strâmb, potrivit adevarul.ro. 

Specialiştii în apiterapie din toată lumea indică veninul de albine în tratarea afecţiunilor: boală vasculară periferică, hipertensiune arterială, afecţiunile sistemului musculo-scheletic, afecţiuni reumatice ale muşchilor, nervilor şi articulaţiilor, artrite, poliartrită deformantă, probleme de tonus muscular, probleme ligamentare, bolile sistemului nervos precum nevralgii, tromboze cerebrale ,sciatică, scleroză multiplă, afecţiunile sistemului endocrin, sindrom premenstrual, afecţiunile sistemului imun, tumori, boli metabolice, boli ale prostatei, hepatite. Pe de altă parte, există şi contraindicatii: în timpul menstruaţiilor, a sarcinilor şi la alăptare, copiilor sub 12 ani, celor cu tulburări emoţionale. Specialiştii subliniază, de asemenea, că sunt şi cazuri de persoane alergice, care nu au voie să utilizeze tratamentul cu venin. Se recomandă realizarea unui test de alergie înaintea respectivului tratament.

La om, reactiile la picatura de venin sunt de trei feluri: locale, sistemice si anafilactice. In primul caz de reactie, umflatura locala se extinde in timp de cateva ore, iar locul intepat poate fi rosu, cald si sensibil timp de 2-3 zile. O reactie sistemica se petrece in cateva minute dupa intepatura si poate provoca o eruptie generala, tulburari respiratorii, greata, vomismente, dureri abdominale si sincope. In reactia anafilactica, simptomele se manifesta la cateva secunde dupa intepare si comporta dificultati respiratorii, confuzii mentale, vomismente, un soc de tensiune sanguina, care poate conduce la pierderea cunostintei si chiar la moartea prin colaps respirator si circulator. In general, se poate crea o oarecare rezistenta la intepaturile albinelor; totusi, reactiile la acestea pot deveni, pe neasteptate, dintr-o cauza sau alta, foarte intense. Cei care sunt foarte sensibili pot muri dintr-o singura intepatura de albina. Pe de alta parte, un om a inregistrat 2.243 de intepaturi si a supravietuit. Afla mai multe despre veninul de albine >>>>>aici . si … >>>>AICI


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here