O vedetă a alimentației sănătoase, legumă biblică datând de peste 9000 de ani

0
loading...

Una dintre primele plante cultivate de om pentru a fi utilizată în alimentație, încă din Neolitic, lintea este utilizată extensiv la scară globală, fiind preferată de populația asiatică și mediteraneană, precum și de către vegetarieni. Lintea are un conţinut ridicat de proteine, oferă o digestie îmbunătăţită şi o inimă sănătoasă, ajută la controlul diabetului şi cancerului, este o soluţie eficientă pentru anemie şi o activitate electrolitică mai bună. Este benefică femeilor însărcinate, previne ateroscleroza şi ajută la menţinerea unui sistem nervos sănătos.

Lintea are un conţinut ridicat de proteine, aminoacizi esenţiali, micronutrienţi, vitamine şi minerale.

Este consumată mult mai des în ţările asiatice, în special India. India are cel mai mare număr de vegetarieni, iar lintea este un substitut de proteine. Conţine cea mai mare cantitate de proteină decât orice plantă. Cantitatea găsită în linte este de până la 35%, care este comparabilă cu cea a cărnii. Are o sursă bună de fibre dietetice şi o cantitate mică de calorii. Alte componente nutritive găsite sunt: folat, triptofan, mangan, fier, fosfor, cupru, vitamina B1 şi potasiu. Sunt o bună sursă de fitochimicale şi fenoli.

Organele şi muşchii au nevoie de o cantitate constantă de proteine pentru repararea şi creşterea organismului. Lintea conţine toţi aminoacizii esenţiali necesari organismului nostru pentru o bună construcţie a muşchilor şi pentru o bună funcţionare a corpului.

Fibrele alimentare găsite în linte ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Fibrele dietetice încetinesc ritmul în care alimentele sunt absorbite de sânge şi astfel menţin nivelul zahărului în mod constant.

Fibrele dietetice ameliorează digestia dacă sunt consumate în mod regulat. De asemenea, ajută la mişcarea intestinală, prevenind constipaţia.

Lintea reprezintă o sursă ideală de proteine fără a adăuga în organism alte grăsimi, promovând astfel o inimă mai sănătoasă. Lintea conţine magneziu, care ajută la relaxarea muşchilor cardiovasculari şi la scăderea tensiunii arteriale.

Cercetările au arătat că lintea oferă antioxidanţi care scad şansele de ateroscleroză. De asemenea, aceştia joacă un rol în neutralizarea radicalilor liberi şi în prevenirea leziunilor celulare şi genetice.

Studiile efectuate au descoperit că lintea are o mare influenţă asupra celulelor canceroase. Au arătat că provoaca apoptoza (omoară celulele canceroase), ceea ce înseamnă ca are un mare potenţial de control în creşterea cancerului.

Lintea este o sursă bună de vitamine din complexul B, cum ar fi acidul folic. Consumul acestei vitamine de către femeile însărcinate ajută la prevenirea malformaţiilor congenitale. Folatele găsite în linte ajută la formarea celulelor roşii din sânge. Este cunoscut faptul că este eficient împotriva hipertensiunii şi deteriorarea ADN-ului.

Vitaminele şi mineralele conţinute ajută la funcţionarea optimă a creierului.

Lintea conţine cantităţi mari de fier, care este necesar organismului pentru o producţie optimă de hemoglobină. Aproximativ 36% din doza recomandată zilnic este oferită de numai 200g de linte.

În afară de faptul că acţionează ca un electrolit, potasiul este util pentru funcţionarea unui număr de organe cum ar fi inima, creierul şi rinichii.

Aceasta mai conţine vitamina B3 care este esenţială în stimularea sistemului digestiv şi nervos. Vitamina B3 oferă multe beneficii, inclusiv controlul colesterolului, un risc scăzut de boli cum ar fi Alzheimer, cataracta şi diabetul.

Atenţie! Consumul recomandat de proteine este de 0.8g / kg greutate corporală. Consumul excesiv de proteine poate afecta rinichii în eliminare excesului de proteine din organism. Pe termen lung, eliminarea poate afecta funcţia renală generală. De asemenea, lintea nu se va consuma de cei bolnavi de gută sau artrită pentru că are acid uric în componenţă.

Sursa: naturavindecatoare.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here