Legătura dintre alăptarea la sân şi accidentul vascular cerebral

0
loading...

Alăptarea la sân scade riscul de accident vascular cerebral. În plus, femeile care au alăptat cel puţin un copil prezintă un risc scăzut de a dezvolta cancer de sân şi ovarian şi a diabetului de tip 2.

Un studiu efectuat recent în Statele Unite, și ale cărui rezultate au fost publicate în cursul acestei săptămâni, relevă faptul că alăptarea la sân diminuează riscul de accident vascular cerebral pentru toate femeile care au alăptat cel puțin un copil.

Descoperirea vine în urma analizării datelor prelevate de la peste 80.000 de femei, cu vârsta medie de 63,7 de ani, din Statele Unite, înscrise în programul Women’s Health Initiative – un studiu de amploare cu privire la sănătatea femeilor aflate în perioada de după menopauză şi la stilul lor de viaţă.

Cercetătorii spun că fiecare dintre aceste femei a adus pe lume cel puţin un copil şi 58% dintre ele au declarat că au alăptat la sân. Conform concluziilor studiului, riscul de accident vascular cerebral a fost cu circa o cincime (23%) mai mic în cazul participantelor care şi-au hrănit bebeluşii la sân, în comparaţie cu cele care nu au alăptat natural. Cu cât perioada de alăptare pe cale naturală a fost mai mare, cu atât riscul de accident vascular cerebral a fost mai mic, au mai observat oamenii de ştiinţă.

Protecţia faţă de accidentul vascular cerebral, asociată cu alăptarea la sân, a fost mai mare în cazul anumitor grupuri etnice, se mai indică în cercetare. Astfel, în cauza femeilor caucaziene riscul a fost mai mic cu 21%, pentru cele de culoare a fost de 48%, iar pentru hispanice de 32%. Studiul a demonstrat doar asocierea dintre alăptarea la sân şi reducerea riscului de accident vascular cerebral, nu şi o relaţie cauză-efect, au mai precizat oamenii de ştiinţă.

„Alăptarea la sân este doar unul dintre multiplii factori care ar putea oferi protecţie faţă de accidentul vascular cerebral. Alţi factori sunt un nivel adecvat de exerciţii fizice, o alimentaţie sănătoasă, evitarea fumatului şi apelarea la un tratament pentru menţinerea tensiunii, a colesterolului şi a glicemiei la valori normale, după caz”, a precizat Lisette Jacobson, cercetător principal la Universitatea din Kansas.

Totodată, aceasta  le îndeamnă pe femeile însărcinate să alăpteze la sân şi să continue să facă acest lucru timp de cel puţin şase luni pentru a se bucura de beneficii, atât pentru propria sănătate cât şi pentru cea a bebeluşilor lor.

SURSA


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here