Connect with us

Diverse

La Polul Nord, mai cald ca în România. Previziunile climatologilor la nivel global sunt sumbre

Published

on

Climatologii ne avertizează că vom avea din ce în ce mai multe episoade de vreme extremă, iar perioada de iarnă veritabilă pe care tocmai o traversăm, acum la început de martie, e doar începutul.

Anomaliile provocate de încălzirea globală au făcut ca la Polul Nord să se înregistreze temperaturi mai ridicate decât în România. Duminica trecută, în timp ce la noi erau -5 de grade Celsius, la cea mai nordică staţie meteorologică din Groenlanda s-au înregistrat peste 6 grade.

Circulaţia maselor de aer rece sau cald pe glob este una foarte complexă. Imaginaţi-vă că masă de aer cald este un abur care urca spre latitudini înalte, spre Polul Nord. Aici nu doar că topeşte gheaţa, dar împinge masa de aer rece către latitudini mai joase, iar aceasta din urmă ne-a adus ger, viscol şi zăpadă.

Meteorologii francezi au ţinut şi ei sub observaţie schimbarea circulaţiei maselor de aer dinspre oceanul Atlantic spre Polul Nord și efectele ce au urmat în toată Europa şi nu numai. Pentru că la nivel global previziunile climatologilor sunt sumbre.

De-a lungul anilor calota glaciară de la Polul Nord s-a micşorat extrem de mult, iar procesul, spun climatologii, s-a accelerat. Specialiştii au fost uimiţi să constate că în ultimii 3 ani gheaţa a continuat să se topească în zone din nordul Groenlandei, inclusiv pe timpul nopţii polare.

Simulările lor arată că în acest ritm, până la jumătatea secolului în care ne aflăm, toată gheaţa de la Polul Nord va dispărea în anotimpul călduros. Iar vremea severă cu care ne-am confruntat zilele acestea e o dovadă directă a acestui fenomen.

Recomandare:   Găuri făcute în vaci, în numele ştiinţei. Ce urmăresc fermierii?

Pentru specialiştii de la NASA, monitorizarea topirii gheţarilor este o prioritate. Ei au calculat că în fiecare an se topesc 250 de blocuri de gheaţă cu diametrul de 1 km pătrat. Cât Empire State Building din New York.

″În Europa am avut temperaturi cu 10, 15 grade mai scăzute decât în mod normal, dar la Poli, am avut şi cu 30 de grade mai mult decât ar fi fost normal. Situaţia devine incontrolabilă, nepredictibilă, deja am schimbat foarte mult şi impactul ne afectează şi dacă mai continuăm aşa, apar astfel de fenomene abrupte. Iar aici societatea umană nu se mai poate adapta la schimbări atât de bruşte”, susține Roxana Bojariu, climatolog.

Reprezentanţii Green Peace România acuză că în România, problema încălzirii globale nu e luată în serios.

“Susţinem că e necesar stabilirea unui calendar foarte clar pentru înlocuirea cărbunelui cu surse energetice mai curate şi mai neutre din punct de vedere climatic. Un calendar atât la nivel naţional, european şi de ce nu global”, spune Ion Cepraga, coordonatorul campaniilor Green Peace România.

Pentru a limita efectele încălzirii necontrolate a Pământului, temperatura medie anuală nu ar trebui să crească până în anul 2100 cu mai mult de 1,5 grade Celsius. Din păcate, ultimii 3 ani au fost cei mai călduroşi din istoria măsurătorilor, cu 0,9 grade mai mult faţă de perioada preindustrială, adică de la 13,9 am ajuns la grade la 14,8.

sursa stirileprotv.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Misterele viselor: La ce să te aștepți când visezi un copac

Published

on

Visele fac parte din viata noastra, iar interpretarea lor corecta poate fi un semn linistitor pentru visatorul care nu stie cum sa dezlege anumite evenimente care i se intampla in somn.

Poate multi dintre noi am avut vise in care apareau copaci in diverse ipostaze, nestiind insa cum sa le interpretam. Sanovnik ne ajuta sa dezlegam aceste mistere.

Daca in vis va apare un copac cu frunze tinere si verzi inseamna ca, in curand, veti avea parte de implinirea unei mari dorinte, iar evenimente fericite se vor intampla la munca si in familie. Copacul mort, fara frunze, uscat si singuratic simbolizeaza, in schimb, durerea provocata de esec.

Incercarea de a te urca in pom in timpului visului este un semn excelent, insemnand ca in scurt timp vei primi o promovare la locul de munca. Daca in vis taiati sau curatati un copac inseamna ca, in realitate, va irositi in zadar energia si fortele cu care natura v-a inzestrat.

Un copac proaspat taiat, vazut in vis, vorbeste de faptul ca, dupa ce veti avea o mare bucurie, veti avea parte si de o mare nenorocire, asa ca fiti pregatiti pentru ea.

Daca in timpul somnului nu puteti iesi dintr-o padure deasa, inseamna ca va asteapta o afacere esuata care implica o pierdere financiara, precum si mari probleme in familie.

Visati ca mergeti prin padure lihniti de foame? Va asteapta un drum lung, care va va ajuta sa reparati greselile facute cu ceva vreme in urma.

Cel in care va plimbati printr-o padure cu pomi inalti arata ca,in scurta vreme, veti avea parte de o implinire sentimentala, precum si de una materiala. Pentru artisti, un astfel de vis poate fi semnul recunoasterii publice a talentului si valorii lor.

Recomandare:   Vremea extremă din prezent ar putea fi provocată de ciclul solar

Daca visati ca rupeti flori dintr-un copac, trebuie sa va asteptati la evenimente neplacute care vi se vor intampla in scurt timp.

Daca o femeie primeste in somn un buchet de flori, va avea parte de multe flirturi. Visul care implica flori ce cresc in desert arata ca sunteti dispus sa treceti peste anumite greutati, pentru a va putea atinge telurile fixate.

sursa sanovnik.bg

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Diverse

Misterul lui Clairvius Narcisse, haitianul care a fost zombi timp de 18 ani – video

Published

on

Cazul lui Clairvius Narcisee, un haitian despre care se spune ca a fost zombie timp de 18 ani, a socat o lume intreaga. Pe 30 aprilie 1962, un bărbat pe nume Clairvius Narcisse s-a prezentat la spitalul Albert Schweitzer, din Haiti. Avea febră și se plângea că simte cum „mii de gândaci i se târăsc pe sub piele”. Văzând că starea bărbatului se înrăutățește, medicii l-au internat în spital.

Două zile mai târziu, omul a fost declarat mort, iar autoritățile au eliberat certificatul de deces. Familia lui Clairvius Narcisse a organizat repde înmormântarea și a înhumat cadavrul la cimitirul local din L’Estere.

Au bătut cuie în capacul sicriului și l-au îngropat tradițional. Pentru cei mai mulți oameni, înmormântarea înseamnă sfârșitul. Însă nu și pentru Clairvius Narcisse…

Învierea

La un moment dat după înmormântare, cineva a deranjat mormântul lui Clairvius Narcisse. În timpul nopții, un „bokor”, adică un vrăjitor haitian care practică voodoo, a dezgropat cadavrul și l-a scos din sicriu.

Bărbatul era încă viu. Vrăjitorul l-a scos din cimitir și l-a dus pe o plantație de trestie de zahăr, unde, în primă fază, a fost bătut, legat și obligat să bea o poțiune.

Aflat într-o permanentă stare de transă, Clairvius Narcisse a rămas pe plantație, unde a întâlnit alți oameni aflați într-o stare asemănătoare cu a lui.

Clairvius a fost obligat să lucreze pe plantație, iar vrăjitorul îl obliga să înghită cu regularitate substanța, pentru a-l menține în starea de zombi. În următorii doi ani, Clairvius Narcisse a rămas pe plantație, până când vrăjitorul care l-a „ridicat din morți” a decedat.

Deși în aparență era doar un corp fără viață, Clairvius Narcisse a plecat și a rătăcit prin lume, anonim. 18 ani mai târziu, s-a întors în satul său natal, unde și-a căutat sora, pe nume Angelina.

Aceasta se afla în piața din sat când Narcisse s-a apropiat de ea și s-a identificat. Pentru a-i dovedi că era fratele ei, i-a spus o poreclă din copilărie pe care doar ei doi o cunoșteau.

Angelina a fost extrem de șocată să descopere că fratele ei trăia. Totuși, restul familiei a făcut o investigație pentru a se asigura că nu este vorba de o șarlatanie.

Investigația a arătat că Clairvius Narcisse era cine pretindea a fi. Era, într-adevăr, fratele Angelinei.

Povestea cu zombi

Povestea lui Clairvius Narcisse a ținut mult timp prima pagină a ziarelor din Haiti. Tot ceea ce i se întâmplase dinaintea internării în spital și până la reîntâlnirea cu sora lui, aproape două decenii mai târziu, s-a petrecut în timp ce el era conștient, dar într-o stare motorie aproape vegetativă.

Clairvius Narcisse își amintea cum doctorii îl declaraseră mort și cum fusese îngropat de viu. Susținea că a fost conștient și când vrăjitorul l-a scos din mormânt, la scurt timp după aceea.

Amintirea celor doi ani de sclavie încă îl bântuia și își amintea cum lucrase pe plantație de la răsărit până la apus. Ziua de lucru era întreruptă o singură dată, pentru o pauză scurtă de masă.

Potrivit lui Narcisse, condițiile au fost prea grele pentru unul dintre sclavi, care a reuși să îl ucidă pe vraciul care îi ținea captivi. Pentru că nu mai primeau zilnic poțiunea care îi ținea în stare de transă, ceilalți zombi au profitat de ocazie pentru a scăpa de pe plantație.

Clairvius Narcisse a explicat motivul pentru care nu a ajuns acasă mai devreme. Se certase cu fratele său în ziua de dinaintea îmbolnăvirii și dădea vina pe acesta din urmă pentru toate cele ce i se întâmplaseră. De aceea, s-a întors acasă abia după moartea fratelui.

Recomandare:   Viitorul arată sumbru pentru Europa. "Valurile de caniculă" vor schimba cu totul fața continentului

Religia Nzombi, din Africa până în Haiti

Credința zombi are un trecut de sute de ani în Haiti și este și mai veche în Africa. Termenul modern „zombi” provine din „nzombi”, ceea ce se traduce prin „spiritul unei persoane moarte”.

Este ușor de înțeles de ce și cum zombi au devenit personaje de film de groază de-a lungul anilor. Când proprietarii de plantații căutau sclavi în Africa, nu au importat doar oameni buni de muncă de pe continentul african.

Multe dintre credințele religioase ale africanilor au trecut, și ele, oceanul. Practicile religioase au continuat în Haiti, unde au devenit temuta și prost înțeleasa religie voodoo. În 1804, haitienii i-au alungat din țară pe coloniștii francezi.

Deși sclavia s-a sfârșit oficial la acel moment, realitatea era alta. Vracii bokor și-au asumat un rol mult mai activ în cultura haitiană. În ciuda revoluției, în Haiti încă există o puternică influență franceză, care persistă și în ziua de azi.

Ce i s-a întâmplat cu adevărat lui Clairvius Narcisse?
Clairvius Narcisse 04

La fel ca toți haitienii, Clairvius Narcisse cunoștea legendele cu zombi. Faptul de a te declara zombi fără ca acest lucru să fie adevărat ar fi avut drept urmare multe umilințe.

Prietenii și familia se deziceau de cei care pretindeau că sunt zombi fără să aibă dovezi care să le întărească spusele. Din acest motiv, este puțin probabil ca Narcisse să fi declarat că un bokor l-a transformat într-un zombi.

Niciun haitian nu ar fi făcut asta. Se poate, totuși, ca Narcisse să se fi înșelat?

Tetrodotoxină și bufotoxină

Amestecate în anumite cantități și într-un anumit fel, narcoticele pot induce o stare asemănătoare cu moartea, care i-ar înșela pe cei mai mulți dintre oameni. Pentru a înșela un medic, o astfel de poțiune ar trebui să aibă o calitate foarte bună.

Cercetători precum Wade Davis au studiat cazul lui Clairvius Narcisse și cred că au identificat ingredientele folosite pentru poțiunea care l-ar fi putut ține într-un soi de comă profundă.

Tetrodotoxina și bufotoxina (prelevate de la peștele-balon și de la broască) ar fi putut să îl cufunde pe Narcisse în comă, în timp ce dozele repetate de Datura Stramonium, o substanță puternic halucinogenă cu potențial toxic, l-ar fi putut menține în acea stare.

Bufotoxina are proprietăți anestezice, iar tetrodotoxina poate cauza paralizie. La aceste două toxine se adaugă Datura. Astfel se obține amestecul care i-a răpit 18 ani din viață lui Clairvius Narcisse.

Granița dintre adevăr și ficțiune

Nu toți cei care au auzit această relatare bine documentată cred în ea. Scepticii spun că în joc se aflau alți factori. Credința în zombi este puternică în rândul haitienilor.

Scepticii spun că aceste credințe au avut un fel de efect placebo asupra lui Narcisse, care a devenit convins că i se îndepărtase sufletul.

Fie că ești de părere că Clairvius Narcisse a fost victima unui ritual voodoo, că a devenit fără voie actor într-o operațiune infracțională sau pur și simplu că a mințit, povestea spusă de acest om este remarcabilă și a inspirat cartea antropologului Wade Davis, Șarpele și curcubeul, și filmul cu același nume.

sursa incredibilia.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister