Istoria covorului persan și unde găsim astăzi covoare de lână în România

0
loading...

Colecționarii își justifică adesea obsesia cu covoare orientale și persane lucrate manual, explicându-și dorința de a deține o mică bucată din istoria bogată și frumusețea din spatele acestei forme de artă. Țesutul covoarelor este o tradiție care se întinde de-a lungul secolelor într-o serie de culturi.

Deși nu există nicio referință specifică la covoarele persane, există mai multe referințe la arta țesutului, găsite în scripturile antice și în scrierile clasice. Pe dovezile fragmentelor găsite în mormintele egiptene și mesopotamiene antice, știm că diferite forme au fost bine dezvoltate acum mai bine de 4000 de ani. Alte dovezi sugerează că țesutul covoarelor persane a existat în Orientul Mijlociu și în alte părți din Asia centrală, nord-vestică și estică cu mult î.Hr. Cu toate acestea, este sigur că Asia a fost primul continent care a produs covoare.

Pentru a afla mai multe despre covoarele din lână, am am stat de vorbă cu reprezentanții magazinului Startdecor, principalul vânzător de covoare lână din Romania. De la aceștia am aflat că, creșterea oilor, este prin tradiție, o ocupație nomadă. Cel mai vechi covor descoperit vreodată este cunoscut sub numele de Covorul Pazyryk.

Înainte de aceasta, primele fragmente de covoare din vremuri străvechi au fost găsite în Turkmenistanul de Est, într-o zonă cunoscută sub numele de Bazinul Tarim. Această zonă include părți din nord-vestul Indiei, estul Turkmenistanului, sudul Rusiei, Uzbekistan, Kirgizstan, vestul Chinei și Mongolia. Arta țesutului covoarelor a apărut în Europa la ceva timp după anul 1000 d.Hr., și probabil în Spania datorită apropierii sale de Egipt, Mesopotamia și Iran. Alte țări europene au imitat curând meșteșugul și până în secolul al XX-lea țesutul covoarelor era predominant în aproape toată Europa. Cu toate acestea, chiar dacă Europa își produce propriile covoare, putem vedea în continuare prin desenatura lor că aproape toate covoarele existente in comerț, par a fi de tip persan sau anatolian.

Țesutul covoarelor în Europa nu a devenit niciodată la fel de important ca în Asia și ca rezultat, multe națiuni asiatice au construit în timp industrii enorme de export covoare. În 1947, arheologul rus Sergei Rudenko a făcut o descoperire majoră care a avut un impact dramatic asupra industriei covoarelor. El a găsit ceea ce este considerat acum cel mai vechi covor din existență. Acest covor, denumit covor Pazyryk, a fost descoperit într-o criptă scitică datând din secolul al V-lea î.Hr. Acest covor folosea nodul Ghiordes (turcesc) și avea în medie 200 de noduri pe metru pătrat. Acest covor seamănă cu covoarele orientale ulterioare.

Covorul Pazyryk prezintă un amestec de motive asiriene, achemeniene (imperiul persan antic) și motive scite și se crede că sunt de origine persană. Majoritatea cred că a fost țesut de nomazii care au migrat în această zonă din regiunea cunoscută astăzi sub numele de Mongolia. Înainte de descoperirea covorului Pazyryk, cele mai vechi exemplare cunoscute de covoare au fost găsite în bazinul Tarim din Turkmenistanul de Est, la vest de China și Mongolia. Mulți cărturari cred că covoarele provin din Mongolia și s-au mutat spre vest în Persia și Anatolia, deși alții cred că persii țeseau covoare cu mult înainte ca mongolii să fi învățat această artă. Ceea ce știm este că, chiar dacă mongolii ar fi fost primii care au țesut covoare din lână, persanii au luat mesteșugul și l-au transformat într-o formă de artă.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here