Connect with us

Istorie

Irma Grese, bestia cu chip de înger de la Auschwitz. Cruzimi de neimaginat săvârşite asupra prizonierilor de o nazistă de numai 19 ani

Published

on

Cunoscută drept „Frumoasa bestie”, „Îngerul blond de la Auschwitz”, „Hiena de la Auschwitz” sau „Bestia din Belsen”, Irma Grese a şocat prin cruzimea de care a dat dovadă. Ajunsă la Auschwitz la 19 ani, a torturat femei şi copii şi a ucis, în medie, 30 de oameni pe zi.

Irma Grese a avut o copilărie ce a fost marcată de abuzurile colegilor de școală. Mai mult, drama ei a început încă de acasă, întrucât mama ei s-a sinucis când ea avea doar 13 ani, lăsând-o în urmă pe ea și alți trei copii, o fată și doi băieți.

Irma, care era de o frumusețe răpitoare și impresiona privirile tuturor grație aspectului fizic plăcut, s-a simțit abandonată. A încercat să intre în Liga Fetelor Germane, celebra organizație pentru femei a Tineretului Hitlerist, dar tatăl ei nu și-a dat acordul. Astfel, ea și-a găsit refugiul în capcana utopică a idealurilor naziste. A încercat să devină asistentă, însă n-a avut noroc. Cererile pentru cursuri de specialitate i-au fost respinse și mai apoi a fost trimisă în lagărul de concentrare de la Ravensbruck, unde a trecut printr-un stagiu de pregătire pentru a deveni gardian.

În 1943, în luna martie, ea a fost transferată la Auschwitz, iar în doar câteva luni, până la sfârșitul anului, a ajuns femeia cu al doilea cel mai înalt rang al lagărului.

Ce a făcut, însă, în timp ce se afla acolo este de-a dreptul șocant. Irma Grese este cunoscută drept cea mai sadică nazistă, întrucât era foarte dură cu prizonierii, pe care-i tortura în cele mai cumplite moduri. Mai exact, ea îi biciuia până când își dădeau ultima suflare ori asmuțea câinii pe ei, până când rămâneau fără piele. Mai mult de atât, fără să aibă vreo remușcare, îi împușca ori îi gaza. Ucidea, în medie, cam 30 de persoane pe zi și nu se dădea în lături nici de la a tortura copii.

Irma ocupa a doua funcție din lagărul de la Auschwitz, după Maria Mandel. Avea în grijă 30.000 de prizonieri, între care femei poloneze și ungare. Îmbrăcată în uniforma ei și cu părul perfect aranjat, Irma impresiona prin aspectul fizic. Se plimba printre prizonieri și era însoțită de mai mulți câini, care erau tot timpul înfometați. Dacă ceva o deranja, ea asmuțea patrupedele împotriva oamenilor, care erau ulterior devorați. Se spune că aceasta era una dintre cele mai mari plăceri ale ei.

Citește și:
Holocaustul din Transnistria, anii în care românii au fost călăi. Aici ar fi pierit aproape 400 de mii de evrei

Un alt mod de tortură preferat de Irma era să lovească cu sânge rece prizonierii. Folosea un bici împletit și-i lovea pe prizonieri, în special pe femeile care arătau bine până le rupea pielea.

Gisella Perl povestește că: „[…] se plimba prin tabără, cu biciul ei gata pregătit și le alegea pe cele mai frumoase tinere și le tăia pe sâni cu sârmă împletită de la capătul biciului ei. Pe urmă, tăieturile se infectau de la păduchii și jegul care năpădea fiecare colț al lagărului. Rănile trebuiau deschise dacă se voia salvarea pacientei. Irma Grese șosea ca de fiecare dată să vadă cum decurge operația, lovind apoi victima dacă țipa de durere […].”

O altă supraviețuitoare, Olga Lengyel, amintește de relațiile homosexuale pe care le-a avut cu alte prizoniere, dar și de aventurile amoroase ale Irmei Grese cu ceilalți paznici. Se mai zvonea că-și împărțea patul cu însuși Josef Mengele. În mai multe rânduri, a și hotărât împreună cu el ce femei urmau să fie trimise în camerele de gazare.

Firea ei promiscuă a dus inevitabil la sarcini nedorite și nu avea nici o problemă în a apela tocmai la cele pe care le tortura când voia să se descotorosească de pruncii nenăscuți. În timpul avortului, pentru a se asigura că viața nu-i va fi pusă în pericol, obișnuia să țină un pistol la tâmplă celei care o ajuta.

Totodată, prizonierele care rămâneau însărcinate în urmă abuzurilor petrecute în lagăr nu găseau nici un pic de milă la Grese. În timpul nașterii, le lega picioarele, urmărind apoi cu satisfacție moartea nu doar a mamei, cât și a pruncului.

Grese a adoptat, de-a lungul timpului o atitudine ce oscila între indiferență și dispreț. Mărturisirile zecilor de persoane au confirmat perversitatea acesteia, dar și sadismul cu care făcea rău. Mai mult de atât, în ciuda vârstei fragede, ea având doar 22 de ani, Irma a dat de o cruzime de neimaginat și a fost condamnată la moarte pe 13 decembrie 1945. A fost executată în aceeași zi cu Juana Borman, ea fiind spânzurată.

Sursa: a1.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.

Diverse

Camera de Chihlimbar – una dintre marile enigme ale istoriei

Published

on

By

Creată în secolul al XVIII-lea, Camera de Chihlimbar a fost considerată cea de-a opta minune a lumii. După un timp, această cameră a devenit perla Palatului Ekaterinei din Petersburg. În timpul celui de Doilea Război Mondial, ea a dispărut într-un mod misterios. Există diferite versiuni referitoare la acest caz.

Autorul primului proiect al Camerei de Chihlimbar este Andreas Schlüter, arhitectul principal de la curtea lui Frederick I. Lui Schlter i-a venit ideea de a folosi, la decorarea cabinetului, panouri de chihlimbar, care până atunci nu au fost folosite în acest scop. Pentru prelucrarea chihlimbarului, era nevoie de un specialist. Acesta a fost danezul Volfram. La un moment dat, însă, Schlüter şi Volfram au fost înlăturaţi de la lucrări, deoarece capriciosul Frederick William a vrut să i se creeze un birou de chihlimbar în alt castel. Camera a rămas fără întrebuinţare, dar zvonul despre ea a ajuns la Petru I.

Ţarul a hotărât să achiziţioneze această cameră, pentru a o folosi drept Cameră de Curiozităţi, şi a reuşit s-o obţină. Din diverse motive, în procesul transportării acesteia, au fost pierdute unele piese; de aceea, în timpul vieţii lui Petru, camera nu a putut fi instalată. Ulterior, împărăteasa Elizaveta Petrovna i-a poruncit să facă acest lucru arhitectului Rastrelli, care a transformat acel cabinet în celebra Cameră de Chihlimbar. Ea a devenit mai luxoasă, fiind numită pe bună dreptate „a opta minune a lumii”. Cu timpul, chihlimbarul a început să se deterioreze. Din ce motiv? Poate că din cauza schimbărilor de temperatură.

O restaurare de proporţii se planifica pentru anul 1941, dar războiul a împiedicat realizarea acestor planuri. La începutul celui de Al Doilea Război Mondial, relicvele de muzeu din Palatul Ekaterinei au fost evacuate în Novosibirsk, dar Camera de Chihlimbar au hotărât să n-o atingă, aceasta fiind foarte fragilă, şi au conservat-o. Panourile au fost acoperite, mai întâi, cu hârtie, apoi cu tifon şi cu vată. Aceasta a fost o greşeală fatală a autorităţilor, care a determinat soarta de mai departe a capodoperei. Hitleriştii, jefuind Palatul Ekaterinei, au luat şi Camera de Chihlimbar. Din 1942 până în primăvara lui 1944, camera a fost expusă în Castelul Regelui din Knigsberg. Apoi, din cauza bombardării de către aviaţia engleză a palatului, acolo s-a declanşat un incendiu, dar se consideră că panourile nu au suferit în urma acestuia; ele au fost împachetate şi ascunse în subsolurile castelului, păstrându-se acolo până la asedierea oraşului de către trupele sovietice.

După război, a început căutarea panourilor, dar fără rezultat. Savanţii au emis ipoteza că neobişnuita Cameră de Chihlimbar a ars, pur şi simplu, în ruinele castelului din Knigsberg. Alţii cred că ea nu a suferit din cauza incendiului. Acum, cercetătorii emit o mulţime de ipoteze în privinţa locului unde se află: de la Knigsberg până la Coburg, de la minele de sare din Germania de Est până la depozitele secrete şi seifurile bancare americane.

S-a presupus chiar că dispăruta Cameră de Chihlimbar se afla, pe vaporul „William Gustloff”, scufundat de Marinescu, sau pe crucişătorul „Prinţul Eugen”, cu toate că unii martori afirmă că, în ajunul asedierii oraşului Knigsberg, au văzut în subsoluri 30 de lăzi în care se aflau panourile de chihlimbar. Poate că ele nici nu au fost luate de acolo. Dacă e aşa, atunci camera poate fi considerată pierdută, deoarece chihlimbarul nu ar fi rezistat prea mult în condiţiile de sub pământ. Dar dacă ea a fost totuşi evacuată, fără îndoială că se află în depozitele secrete ale Austriei, Poloniei sau Cehiei. Şi în acest caz, camera poate fi considerată pierdută.

Mai există o versiune, destul de surprinzătoare. Conform acesteia, Camera de Chihlimbar a fost găsită de către unităţile speciale ale Armatei americane, care căutau obiectele de artă răpite de nazişti. Apoi, ea a fost transportată în secret în S.U.A. Există mărturii că în anii 90 ai secolului trecut acolo au început să apară, în diferite locuri, obiecte pe care cercetătorii le consideră fragmente autentice din Camera de Chihlimbar. Dar dacă fasciştii au reuşit să transporte camera în America de Sud? Poate că acolo trebuie căutată?

Citește și:
Oraș antic foarte bine conservat identificat de cercetătorii americani pe fundul Mării Negre, la o adâncime de şase metri sub stratul de nisip

Cel mai probabil totuşi este faptul că hitleriştii au reuşit să transporte din ţară doar fragmente din ea, pentru că, întreagă, ea era netransportabilă, din cauza fragilităţii, cu atât mai mult cu cât deja începuse să se deterioreze în subsolurile castelului din Knigsberg. Şi totuşi capodopera nu a fost lăsată să dispară cu totul. În ultimii ani, specialiştii ruşi au depus eforturi în vederea reconstituirii comorii pierdute. Către 31 mai 2003, data când Sankt-Petersburgul a marcat 300 de ani de la infiinţare, Camera de Chihlimbar a fost reconstruită în totalitate din chihlimbar de Kaliningrad. Azi, acest monument de artă cu o istorie plină de mistere poate fi văzut de către toţi vizitatorii Palatului Ekaterina din Sankt-Petersburg.

Surse: descopera.ro; efemeride.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Istorie

Cuibul vulturilor – locul secret al celui mai crud dictator

Published

on

By

Adolf Hitler, unul dintre cele mai controversate personaje din istorie, obişnuia să vină ca turist în satul de munte Obersalzberg, situat la o altitudine de 1200 m, la aproximativ 19 km de Salzburg. Fascinat de peisaj, şi-a cumpărat, în această zonă, o proprietate care avea să poarte numele de Berghof şi care avea să devină cartierul său de rezidenţă şi al altor lideri nazişti.

Reşedinţa din Berghof, clădirea din care Hitler a condus Germania mulţi ani, a fost distrusă în bombardamentul din 1945, lăsand în urma ei doar câteva pietre ca amintire, iar la câteva zeci de metri distanţă, s-a construit un hotel luxos, despre care mulţi nemţi spun că „nu se încadrează cu peisajul”. S-a luat decizia de a fi distrusă în totalitate, de teamă ca acest loc să nu devină loc de pelerinaj pentru admiratorii dictatorului.

Printre musafirii primiţi în acest loc s-au numărat, la data de 24 noiembrie 1938, şi Regele Carol al II-lea  şi fiul său, Mihai.

Din cartierul de rezidenţă de la Berghof a ramas complexul de bunkere, construite în munte, special pentru dictator în cazul în care acesta ar fi fost atacat. Un oraş subteran cu birouri, locuinţe, restaurante şi săli de şedinţă erau pregătite pentru a-i fi casă dictatorului. Însă dictatorul devenise atât de maniac şi paranoic încât suferea de claustrofobie şi nu-şi găsea niciodată locul perfect şi sigur, în cazul unui bombardament. Ca o ironie a sorţii, acest sistem de bunkere, a salvat vieţile a peste 1000 de localnici care s-au ascuns aici în timpul bombardamentelor din mai 1945, şi nu ale naziştilor.

Cuibul Vulturilor sau „Kehlsteinhaus” în germană, este o construcţie din piatră numită de dictator „casa de ceai” şi se află la o altitudine impresionantă… 1834 m! Această casă a fost un cadou din partea secretarului Martin Bormann pentru Adolf Hitler la împlinirea vârstei de 50 de ani. Construcţia a fost realizată cu muncitori evrei, unii dintre ei pierzându-şi viaţa din cauza  altitudinii înalte la care se desfăşurau lucrările. Atât drumul de acces cât şi cabana au fost inaugurate de ziua dictatorului, pe 20 aprilie 1939.

De aici, se trece prin tunelul lung de 124 m placat cu granit şi luminat care duce la liftul ce funcţionează în stare originală de mai bine de 70 de ani. Interiorul liftului este căptuşit cu un înveliş metalic auriu şi placat cu oglinzi veneţiene, încap lejer 50 de persoane.

Drumul de acces şi complexul de bunkere sunt închise între lunile octombrie şi începutul lunii mai, din cauza avalanşelor şi masivelor căderi de zăpadă. De preferat ar fi o zi însorită pentru a putea cuprinde cu privirea toată Austria şi Germania.

Citește și:
Misterele și secretele din adâncul Pământului. 5 dintre cele mai ciudate cranii descoperite de arheologi

Mulţi istorici spun că Hitler nu a prea folosit această casă, însă tot aceştia spun că de fiecare dată când venea aici, punea la cale ceva rău. Ca şi cum altitudinea îi oferea o putere imensă de distrugere a celor mici, o sete de putere şi control nemaivazută. Spunea mereu că-i place locul acesta pentru că de aici vede toată Bavaria, lucru ce-i oferea o satisfacţie maximă.

Sursa: citygirltrip.wordpress.com

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister