Un studiu al Universității Cambridge arată că femeile din preistorie aveau o forță a mâinilor admirabilă, superioară celei pe care o pot dezvolta unele dintre sportivele ce participă, în prezent, la competițiile de canotaj.

Acest studiu este primul din lume în care s-a realizat o comparație între osatura femeilor din Neolitic și cea a femeilor actuale. Dacă spunem că femeile din preistorie, care trăiau în Europa Centrală, aveau oase mai robuste și mușchi mai puternici decât femeile obișnuite din ziua de azi, acest lucru poate că nu va stârni mirare. E știut că, în urmă cu milenii, femeile munceau din greu, întreaga viață. Însă femeile obișnuite din vechime aveau o forță a brațelor ce se afla peste nivelul atins de către unele dintre sportivele ce au realizat performanțe în canotaj – sport în care e solicitată strașnic musculatura membrelor superioare.

În primii 6000 de ani de agricultură, tehnologiile rudimentare de cultivare și recoltare, precum și muncile casnice cum ar fi măcinarea manuală a cerealelor, solicitau din plin musculatura brațelor femeilor, vreme de cel puțin 5 ore pe zi. Cu un asemenea antrenament cotidian, femeile preistorice ajungeau la o forță și rezistență a brațelor pe care numai unele dintre sportivele de performanță le mai ating, în ziua de azi.

După cum arată specialiștii Universității Cambridge, până acum au fost efectuate studii comparative numai între oasele bărbaților și cele ale femeilor din preistorie, însă sistemele osoase ale celor două sexe răspund într-un mod oarecum diferit la solicitările mecanice intense, la bărbați efectele efortului fizic intens fiind mai vizibile, la nivelul structurii osoase.

În studiul lor, oamenii de știință au examinat oase provenite de la femeile din Neolitic, ce au trăit în urmă cu 7000-7400 de ani. Oasele brațelor acestor femei erau cu 11-16% mai rezistente, pentru dimensiunile lor, față de oasele sportivelor din clubul de canotaj de la Cambridge, care au obținut primul loc în ediția 2017 a Women’s Boat Race. Prin examinarea oaselor provenite de la femeile din perioada preistorică amintită a reieșit, așa cum se arată în jurnalul Science Advances, că femeile de acum 7 milenii erau cu aproape 30% mai puternice decât canotoarele de la clubul din cadrul Universității Cambridge, cu tot antrenamentul complex și modern al acestora din urmă.

Citește și:
Secretele copilăriei lui Mihai Viteazul. Ce origine avea de fapt şi cine a fost omul-cheie al carierei sale

Sursa: cunoastelumea.ro

Nu ratați aceste articole !

Spectacol pe cer, în luna aprilie! Cum poți vedea LYRIDELE

Ploaia de meteoriţi Lyride începe săptămâna aceasta! Ploaia de meteoriţi anuală are loc între...

O nouă putere nucleară ameninţă lumea

Mohammed bin Salman are planuri mari pentru Arabia Saudită. Prințul moștenitor saudit a anunțat...
video

VIDEO: OZN-urile de pe fundul oceanului

Natura surprinde permanent prin creaţiile sale incredibile. O filmare făcută publică de  Science Nature...

Peste 90 % risc crescut de cancer pentru pacienții care fac această intervenție la medicul stomatolog

Exista o procedura dentara pe care aproape orice medic dentist o recomanda ca fiind...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here