Articole adăugate recent

Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) atenționează că începe sezonul ambroziei, plantă extrem de agresivă, care provoacă alergii severe de care suferă mii de oameni.

‘Riscul alergiilor produse de ambrozie este mai mare în perioada vară-toamnă, când se produce și se eliberează în atmosferă cea mai mare cantitate de polen alergizant’, a declarat, pentru Libertatea, conferențiar doctor Roxana Bumbăcea, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC).

Numărul românilor alergici la ambrozie sau ‘iarba pârloagelor’, cum i se spune în popor, s-a dublat în ultimii trei ani, ajungând la mii de cazuri, mai ales odată cu extinderea plantei din regiunile Vestice spre cele din Sud.

„Problema alergiilor generate de iarba pârloagelor este deja o problemă de sănătate publică. La nivelul Europei, sunt aproximativ 33 milioane de oameni cu alergii cauzate de ambrozie, iar cifrele se pot dubla în anii următori. În România, nu avem date exacte, întrucât nu avem studii epidemiologice, dar putem vorbi cu certitudine de o creștere constantă a numărului de pacienți cu alergii cauzate de ambrozie’, a adăugat medicul Bumbăcea.

În ultima vreme, a crescut și perioada în care ambrozia provoacă alergii, iar formele bolii sunt mai severe.

‘Mai mult, putem spune că a crescut și perioada în care pacienții sunt simptomatici. Dacă, inițial vorbeam de 2-3 săptămâni în perioada august-septembrie, acum vorbim de 7-8 săptămâni, din august, septembrie și, uneori, chiar și octombrie. În plus, și severitatea formelor clinice de boală a crescut”, a mai spus președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică.

Alergia la ambrozie se manifestă prin rino-conjunctivită – strănut repetat, secreții nazale, mâncărimi nazale și oculare, blocaj nazal, lăcrimare. Acestor simptome li se pot asocia și cele specifice astmului, respectiv tuse și respirație dificilă. Câteodată, dar mai rar, pe lângă simptome respiratorii, poate apărea și urticarie sau eczemă.

Citește și:
Persoanele cu abilități de calcul matematic slabe, mai predispuse să creadă informații și știri false privind epidemia de COVID-19

Potrivit medicului, alergiile produse de ambrozie nu pot fi trecute cu vederea, iar pentru conștientizarea importanței riscurilor pentru sănătate a înmulțirii acestei plante, Societatea Internațională a Ambrosiei a desemnat o zi specială, 23 iunie, ca Ziua Internațională a Ambrosiei.

Legea nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei a fost publicată pe 17 martie 2018, dar încă nu au fost elaborate normele de aplicare și responsabilitățile ministerelor implicate în strategia de combatere.

Ambrozia este o buruiană care se găsește în principal pe terenurile și câmpurile abandonate. De aceea, autoritățile locale și centrale trebuie să acorde o atenție deosebită distrugerii acesteia și, mai mult, sancționării proprietarilor care nu își curăță terenurile.

Sursa: libertatea.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

1 COMENTARIU

  1. Hai dracu atunci sa taiem si plopii ca pot produce alergii si brazii etc.Da intrebarea e:poluantii care produc si cancer si alergii de ce nu sunt eliminati din aer si de ce cei ce polueaza nu sunt amendati ca polueaza?Adica,cu alte cuvinte,so pe ala de nu isi mai poate permite sa lucreze pamantul sau care il lasa pentru pasunat si pe marii poluatori sa-i lasam in pace

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here