Connect with us

Medicină

In România a început să se cultive Arborele miraculos sau copacul lui Dumnezeu. Planta este extrem de prețioasa pentru ca se poate folosi de la ea totul, de la rădăcină pana la ultima frunză

Published

on

Pe dealurile submontane ale Himalayei cresc nişte arbori cu înălţimi între cinci şi şi zece metri, cu ciorchini de mici frunze ovale şi de flori delicate şi parfumate de culoare crem. Aceştia sunt Moringa oleifera – de departe cel mai cultivat dintre cele 14 specii ale genului Moringa, cunoscut ca ‘arbrele miraculos’.

“Se numeşte ‘arborele miraculos’ deoarece fiecare parte din el are proprietăți benefice”, ne spune Balbir Mathur, preşedinte al Trees for Life Internationalw1, o organizaţie non-profit din SUA care furnizează asistenţă pentru cultivarea pomilor fructiferi, printre care şi moringa. „Rădăcinile, frunzele, coaja, frunctele şi seminţele – totul. Lista este nesfârşită.”

Relatările din presă despre miracolele natuale ale copacului pot fi exagerate, dar el chiar are anumite proprietăţi impresionante. Fiind originar din India, dar răspândit acum şi în Asia, Africa şi America Latină, arborele moringa a fost folosit de secole în ţările în curs de dezvoltare, utilizarea sa acoperind: medicina tradiţională, alimentaţie, ulei de gătit, pesticid naturale, detergent domestic,  biocombustibil, si chiar si pentru alimentație, cu gust de carne.

Aceasta planta este extrem de pretioasa pentru ca putem sa folosim de la ea totul, de la radacina pana la, ultima frunza.

“Copacul lui Dumnezeu” sau “cel care nu moare nicioada”, Moringa Oleifera este vazut de mii de ani ca un aliment de locuitorii din zonele inalte ale Himalayei. Ii apreciaza in egala masura: frunzele, pastaile, semintele, fructele si radacina.

Moringa are de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele, de patru ori mai multa vitamina A decat morcovii si 4 ori mai mult calciu decat laptele. In plus, are de 3 ori mai mult potasiu decat bananele, de 3 ori mai multa vitamina E decat migdalele si de 3 ori mai mult fier decat spanacul.

De asemenea, in substantele pe care le secreta planta au fost identificati aproape 100 de nutrienti, si 46 de antioxidanti dar si componente anti-inflamatorii. Moringa se cultiva pe suprafete mari in India, Thailanda, Filipine, Taiwan, America Centrala, Caraibe, Africa sau Hawaii.

Specialistii de la Statiunea de Cercetare pentru Legumicultura din Buzau au reusit sa aduca planta si in Romania. Ei afirma ca poate fi cultivata ca planta anuala in camp sau planta perena in spatii protejate. Specialistii spun si ca Moringa poate in inlocui carnea in alimentatie pentru ca este foarte bogata in aminoacizi.

Supranumită, ”Arborele vieții” a ajuns la Stațiunea din Buzău acum doi ani, fiind plantat și îngrijit de anula cesta de către ing. Costel Vânătoru, care se ocupă de aclimatizarea lui.

„Am documentat proprietățile Moringa Oleifera și am decis să încercăm aclimatizarea sa în România. Proprietățile vaste și domeniile multiple de utilizare ne-au convins să demarăm acest proiect. Transformarea sa în plantă perenă autohtonă ar fi o realizare majoră care ar deschide noi drumuri în multe domenii în țara noastră. Am început în urmă cu doi și am atins rezultate semnificative. Anul acesta e foarte important, întrucât vom afla dacă Moringa, cultivat în aer liber, va trece peste iarnă. Conform rezultatelor actuale, estimez că vom înregistra un nou succes. Scopul nostru este să îl transformăm într-o plantă perenă, în România fiind momentan doar anuală. Deci am reușit să îl adaptăm solului autohton”, a declarat în exclusivitate pentru Super-Hrana.ro, dr. ing. Costel Vânătoru.

„Este nevoie de o perioadă de aproximativ cinci ani până când vom fi siguri că vorbim de o plantă perenă. Până atunci, Moringa poate fi cultivat de oameni, în casă sau spații protejate, în ghiveci. Sfatul este să fie întreținut, tuns, pentru a nu-i da voie să se înalțe prea mult și pentru a stimula apariția lăstarilor. Moringa crește până la 12 metri înălțime”, ne-a explicat dr. ing. Costel Vânătoru.

Studiile efectuate până în acest moment indică faptul că frunzele sunt cele mai hrănitoare părți din Moringa. Există rezultate care indică o acțiune benefică împotriva radicalilor liberi din organism prin prezența antioxidanților beta caroten, beta sitosterol, quercerină sau kaempferol.

Fitosterolii din Moringa împiedică absorbția colesterolului la nivel intestinal, iar acidul clorogenic încetinește eliberarea glucozei în sânge, protejează retina și scade tensiunea arterială. Niazimicina, niazinina și niaziminina sunt compuși care influențează tensiunea arterială de asemenea, dar care, în doze mari, pot deveni toxici.

Recomandare:   Mulți o folosesc în vorbire, dar câți știu de unde vine expresia „la cucuiata”? Originea ei este localizată adânc în istorie

Au fost dovedite, de asemenea, efectele antibacteriene sau antivirale ale consumului de Moringa, în special în lupta cu virusul hepatitei B. De asemenea, celulele canceroase în cazul cancerului ovarian, de colon cervical sau pancreatic sunt reduse sau înmulțirea lor este încetinită.

O altă proprietate a arborilor Moringa oleifera a stârnit curiozitatea cerecetătorilor: seminţele de moringa, strivite, pot purifica apele murdare. Această utilizare ar putea salva vieţi omeneşti: Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproximativ 1,6 milioane de oameni mor anual din cauza apei nesigure şi a condiţiilor precare de igienă.

Purificarea apei este în principiu un proces în două faze: iniţial apa este curăţată prin eliminarea de particule de genul substanţelor minerale, reziduuri de plane şi bacterii. Pentru că nu toate particulele se decantează pe fundul recipientului, se adaugă agenţi coagulanţi care ajută la conglomerarea particulelor. A doua fază este dezinfecţia, care omoară agenţii patogeni rămăşi, şi pentru care se folosesc compuşi cloruraţi, ozon, hidrogen sau razele ultraviolete.

Surse selective: stirileprotv.ro;  scienceinschool.org, super-hrana.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.

Descoperiri

Cercetătorii americani încântați de țuica românească de prună. Băutura cea mai populară în rândul românilor este un adevărat medicament

Published

on

Primele băuturi distilate au fost fabricate de eschimoși in urma cu 3000 de ani, prin fermentația unor alge. Licoarea avea multiple utilizări terapeutice.  La noi, tradiționala țuică de pruna, de o tărie intre 22-25 grade era odinioară folosita în vindecările miraculoase ale unor boli de inima, de stomac și biliare.

De ce e bine să bei țuică de prune? Se spune că țuica de prune, denumită în unele zone și palincă, horincă, răchie sau şliboviţă, este sănătate curată dacă este băută în cantități mici și ocazional.

Ţuica noastră i-a lăsat cu gura căscată pe cercetătorii americani, care au constatat că băutura cea mai populară în rândul românilor este un adevărat medicament.

Un studiu realizat recent în SUA relevă că, în cantități moderate, populara țuică de prună poate proteja inima și poate trata anumite probleme ale stomacului și bilei. Studiile biochimiștilor americani confirmă o dată în plus că bunicii noştri nu greșeau deloc atunci când alungau bolile cu leacuri în care „picurau” și tradiționala băutură. Consumată cu moderație – nu mai mult de 30 de ml pe zi – poate combate cu succes bolile de inimă, de stomac și problemele la bilă.

Potrivit b1.ro, biochimistii americani au dovedit ca o enzima prezenta in cactusul Karroll viridis enoae, este regasita in tuica de pruna, in cantitati de 8 ori mai mari. Enzima are rolul de a reduce depunerile de colesterol vasele de sange care aduc sângele la inima.  Este prezenta in alte 120 de medicamente naturiste diferite, cu rol in prevenirea arterosclerozei si, implicit, a infarctului miocardic, medicamente care sunt foarte scumpe in SUA, Canada si Marea Britanie (depasesc in medie 140 de dolari pentru o cura de 45 de zile). Consumarea zilnica a 32,12 ml tuica de pruna este o eficienta metoda de a reduce probabilitatea de aparitie a unor boli de inima datorate arterosclerozei. Acest tip de profilaxie are un pret de 14.000 de ori mai mic decât in cazul unei medicații naturiste cu extract de cactus, ambalat in SUA.

În țuică, se mai găsesc șase tipuri de substanțe care hrănesc celulele roșii ale sângelui și care cresc cu 120% viteza de producere a hemoglobinei. Un alt beneficiu pe care îl aduce țuica slabă organismului este reglarea funcțiilor hepatice, grație conținutului de vitamine A, B, C, D1 și D2, nedegradabile termic și ușor de asimilat. Băutura se recomandă în dischinezii biliare, disfuncții ale ficatului provocate de o slabă irigare cu sânge a acestuia sau chiar constipație.

La persoanele trecute de 60 de ani, consumul moderat de alcool reduce riscul de dementa si Alzheimer.

Dacă mănânci bine la prânz și savurezi mâncăruri grase, înainte de masă cu 10-15 minute  e recomandat să bei un pahar mic de țuică pentru că ajută la digestie, favorizând absorbția substanțelor hrănitoare din alimente. Cantitatea recomandată la bărbați este de maxim 50 ml, iar la femei 25 ml. Totuși, alege o țuică slabă, nu pe cea de 40-50 de grade.  În cazul cinei, sunt valabile aceleași cantități, tot înainte de masă, și nu după! La micul dejun. este contraindicat consumul de țuică.

O țuică încălzită în zilele geroase de iarnă va pune sângele în mișcare, va activa funcțiile hepatice şi biliare, fiind indicată în dischineziile biliare, în disfuncțiile ficatului cauzate de slabă irigare cu sânge a acestuia, precum şi în constipațiile cauzate de alimentație. Dar doar un păhărel mic.

Daca țuica de pruna, ca atare sau fiarta, se consuma strict ca medicament, trebuie sa se renunțe la băuturile răcoritoare dulci din comerț si la oricare alte băuturi alcoolice, măcar pe o perioada de timp.

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Medicină

Cum tratau bunicii problemele legate de retenția de apă și picioare umflate. Zece remedii naturale care s-au transmis până astăzi

Published

on

Retenția de apă. Până la 70% din corpul uman este format din apă. Ea se află în sângele, mușchii, organele, chiar și oasele noastre. Toți oamenii au nevoie de ea, dar uneori corpul nostru oprește prea mult.

Retenția de apă cauzează adesea dureri din cauza umflăturilor din picioare și din trunchi, iar dacă ați experimentat acest lucru, atunci știți că este o problemă extrem de incomodă și dureroasă. Această afecțiune mai este cunoscută in medicină și sub numele de edem fiind de fapt de fapt acumularea de fluide excesive în organism din diferite motive; vom sugera zece remedii naturale, moștenite si preluate din bătrâni, pentru a o rezolva și pentru a reduce umflarea cauzată, de obicei în trunchi, picioare și membrele inferioare. Aceste umflări sunt dureroase, iar edemul poate duce, de asemenea, la articulații rigide, tensiune arterială ridicată și puls și creștere în greutate.

Această afecțiune ar putea fi rezultatul medicamentelor, inactivității fizice, consumului excesiv de sare, deficitului de vitamine, contraceptivelor, precum și condițiilor de mediu, cum ar fi temperaturile și altitudinile meteorologice înalte. Retenția de apă poate apărea din cauza unor factori interni, cum ar fi circulația necorespunzătoare, probleme tiroidiene, tulburări ale venelor și ficatului, alergii, sarcină, tensiune arterială crescută, stres, deshidratare și probleme cardiace și renale.

Acestea sunt cele mai eficiente remedii naturale, preluate de la bunicii noștri, care te pot scăpa de aceasta afecțiune și totodată ajută persoanele care au policioare umflate din cauza surplusului de apă din organism.

Remediul nr. 1: Pătrunjel – Este unul dintre cele mai puternice remedii naturale de retenție a apei. Ar trebui să adăugați câteva lingurițe de pătrunjel uscat într-o ceașcă de apă și fierbeți. Apoi, lăsați-o să se răcească timp de 10 minute și beți acest ceai de trei ori pe zi. De asemenea, puteți adăuga suc de lămâie la ceai pentru efecte și mai bune.

Remediul nr. 2: Oțet de cidru de mere – Oțetul de cidru de mere este bogat în pectină, ceea ce duce la scăderea nivelului de sodiu în organism. După cum știți deja, sodiul reține apă în organism, deci oțetul este excelent în acest caz. Doar adăugați o linguriță într-un pahar cu apă și beți remediul de două ori pe zi. Puteți crește eficacitatea băuturii dacă adăugați o lingură suplimentară de oțet de cidru de mere la fiecare pahar. De asemenea, puteți înmuia picioarele într-o baie fierbinte cu oțet timp de 10 minute. Acest lucru va calma umflăturile și, de asemenea, va trata mirosul urât al piciorului.

Remediul nr. 3: Suc de afine – Acest suc accelerează producerea de urină în organism și este bogat în calciu, potasiu și magneziu. Ar trebui să beți zilnic o ceașcă de suc de merișoare neîndulcit sau puteți lua afine sub formă de pastile.

Remediul nr. 4: Păpădie – Cercetătorii au descoperit că păpădia susține producția de urină din organism. De asemenea, scade nivelul de sodiu, deoarece este bogată în potasiu. Păpădia este de asemenea bogată în magneziu, care reduce balonarea premenstruală. Ar trebui să adăugați o linguriță de frunze de păpădie uscate într-o ceașcă de apă caldă, fierbeți timp de aproximativ 10 minute, strecurați și beți ceaiul de mai multe ori pe zi. De asemenea, puteți utiliza pastile de păpădie, dar asigurați-vă că vă adresați medicului înainte de a le lua sau de a începe să consumați ceaiul, deoarece păpădia ar putea interfera cu anumite medicamente.

Remediul nr. 5: CeapăCeapa purifică sângele și stimulează producția de urină, prevenind astfel pietrele la rinichi. Decojiți câteva cepe, adăugați-le la 4 cești de apă și fierbeți. Adăugați puțină sare și beți acest remediu de trei ori pe zi timp de câteva zile.

Remediul nr. 6: Semințe de fenicul – Acest diuretic puternic mărește producția de urină în organism și susține capacitatea rinichilor de a procesa mai multă apă și sodiu. Împiedică acumularea toxică a organismului și ajută digestia. Ar trebui să adăugați o linguriță de semințe de fenicul în apă fierbinte și să fierbeți. Apoi, acoperiți paharul și lăsați-l să se răcească timp de 10 minute, strecurați și consumați de trei ori pe zi.

Remediul nr. 7: Sare Epsom – O baie de sare Epsom reduce balonarea burții, precum și problemele de retenție a apei, printr-un proces cunoscut sub denumirea de osmoză inversă. Acest proces implică îndepărtarea tuturor lichidelor excesive din organism, precum și a toxinelor. Baia este relaxantă, liniștitoare și calmantă. Tot ce trebuie să faceți pentru a vă bucura de aceste beneficii este să adăugați două cești de sare Epsom într-o baie caldă și să vă înmuiați timp de 15 minute. Repetați de trei ori pe săptămână.

Remediul nr. 8. Rădăcina de urzică – Stimulează în mod eficient producția de urină și ajută la reținerea apei. Adăugați o linguriță de rădăcină de urzică într-o ceașcă de apă caldă, lăsați-o timp de 10 minute să se răcească și beți de câteva ori zilnic.

Remediul nr. 9: Suc de lămâie – Sucul de lămâie elimină fluidele excesive din organism, precum și deșeurile și toxinele acumulate. Doar adăugați câteva linguri de suc de lămâie într-o ceașcă de apă caldă. Puteți îndulci cu miere. Beți acest remediu zilnic timp de mai multe zile.

Remediul nr. 10: Uleiuri esențiale – Uleiurile esențiale pot fi de mare ajutor în cazul reținerii apei. Aromaterapia stimulează scurgerea fluidelor prin declanșarea sistemului limfatic. Adăugați 20 picături din uleiul esențial preferat într-o baie fierbinte și relaxați-vă timp de 10 minute, de trei ori pe săptămână. Pentru cele mai bune efecte, recomandăm uleiuri esențiale de priboi, chiparos și ienupăr.

În cazul în care vă confruntați cu probleme de retenție a apei, vă sugerăm să consumați mai multe alimente diuretice, cum ar fi țelina, castraveții, varza, pepenele verde, bananele, ananasul și castravetele, deoarece stimulează și producția de urină. Mai mult decât atât, asigurați-vă că beți o mulțime de apă pentru a preveni deshidratarea, exersați în mod regulat și limitați aportul de alcool și sare.

Sursa: kilocalorii.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister