Articole adăugate recent

Informații false despre virusul din China, propagate pe internet se distribuie rapid si in Romania pe retelele de socializare. Este vorba de site-ul care a susținut că fundația lui Bill Gates a prezis decesul a milioane de persoane.

Teorii ale conspirației și informații false despre originea și impactul noului tip de coronavirus descoperit în China sunt propagate pe rețelele de socializare online cu aceeași repeziciune cu care se răspândește virusul la nivel global, scrie mediafax.ro. 

Dezinformarea pornește de la informații distorsionate despre evenimente reale. în acest caz fiind vorba despre o simulare privind o posibilă pandemie cu coronavirus care a avut loc la Centrul pentru siguranța sănătății Johns Hopkins din SUA, în octombrie 2019.

De asemenea, pe rețelele de socializare online a fost distribuit un articol apărut pe 24 ianuarie pe site-ul InfoWars în care se susținea că Fundația Bill și Melinda Gates și alții „au prezis decesul a până la 65 de milioane de persoane în timpul unor simulări efectuate în urmă cu trei luni”.

In luna octombrie 2019, la Centrul pentru siguranța sănătății Johns Hopkins din Baltimore, statul american Maryland, a avut loc un exercițiu, numit „Evenimentul 201”. care a avut ca subiect măsurile de urgență care ar trebui să fie luate în eventualitatea unei „pandemii foarte grave”. Dar simularea nu a avut ca subiect noul tip de coronavirus apărut în China, numit oficial 2019-nCoV, și nu a avut ca rezultat predicții privind numărul de decese în viața reală provocate de un virus.

„Pentru a fi foarte clari, Centrul pentru siguranța sănătății și partenerii nu au făcut predicții în timpul simulării. în scenariu, am creat o pandemie cu coronavirus fictivă, dar am declarat clar că nu este vorba despre o predicție”. a transmis centrul într-un comunicat.

„In schimb, simularea a servit pentru a sublinia provocările legate de pregătire și reacție care ar putea apărea în cazul unei pandemii foarte grave. Nu prezicem acum că vor muri 65 de milioane de persoane din cauza nCoV+2019. Simularea a inclus o versiune nouă de coronavirus, iar informațiile pe care le-am folosit pentru modelarea impactului potențial al virusului fictiv nu sunt similare „, a mai transmis centrul.

Scenariul a avut la bază o maladie care debutează la o fermă de porci din Brazilia și se răspândește la nivel global, provocând moartea a 65 de milioane de persoane.

Informațiile și înregistrările video de la eveniment sunt disponibile online. iar centrul a transmis că a mai găzduit manifestări similare și în trecut.

Faptul că simularea a avut ca subiect un nou tip de coronavirus nu este suprinzător. a declarat David Hamer, profesor de sănătate globală și medicină la Universitatea din Boston, pentru FactCheck.org, o platformă care încearcă să lupte împotriva dezinformării pe plaformele social media. Hamer spune că scopul unor simulări de acest tip – la care participă reprezentanți din diverse domenii, din cercetare, sănătate publică și guvern – este de „a prezenta un scenariu necunoscut și a avea echipe care colaborează pentru a dezvolta măsuri de urgență”.

„Simulările pot fi destul de intense. Creatorii încearcă să le facă suficient de realiste”, a mai spus acesta. „Virusuri ale sistemului respirator, preum coronavirusul. SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) și MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu) sunt exemple potrivite pentru a fi folosite în astfel de simulări, pentru că se răspândesc foarte repede”, a explicat profesorul.

Este important, a mai spus acesta, să se înțeleagă faptul că 2019-nCoV este doar un virus dintr-o clasă mai mare, o familie relativ comună de agenți patogeni, care au capacități variate de a provoca infecții.

O altă informație răspândită pe rețelele de social media a fost aceea că Fundația Gates „a finanțat un grup care deținea patentul pentru virus și acum sprijină financiar cercetările pentru crearea unui vaccin care să stopeze răspândirea acestuia”.

Insă patentul la care se face referire – nr. 10.130.701 – este pentru o versiune modificată a unui virus al bronșitei infecțioase aviare, un alt tip de coronavirus, care afectează păsările, nu oamenii. Patentul este deținut de Pirbright Institute – un centru de cercetare din Marea Britanie -. care se ocupă cu prevenirea maladiilor virale la animale.

Matthew Frieman. specialist în coronavirusuri. de la Universitatea din Maryland, SUA, a confirmat pentru platformă că patentul nu are legătură cu noul virus din China.

La rândul lui, Centrul Pirbright a transmis un comunicat prin care arată că nu se ocupă de coronavirusuri umane, ci animale. în special cele specifice păsărilor. Totodată, deși centrul britanic este finanțat și de Fundația Gates. munca pentru acel vaccin nu a fost sprijinită financiar de acea organizație.

Citește și:
Bill Gates: „Trebuie să spunem adevărul. Vaccinul anti-covid nu va implanta cipuri în corpul oamenilor”

Fundația Gates finanțează în mod curent cercetări în domeniul combaterii bolilor, inclusiv pentru dezvoltarea și livrarea de vaccinuri. Recent, a anunțat că va oferi suma de 10 milioane de dolari și suport tehnic pentru sprijinirea eforturilor din China și Africa de stopare a răspândirii noului coronavirus. Citiți mai multe pe mediafax.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here