Articole adăugate recent

Când vine vorba de Holocaust, majoritatea oamenilor se gândește la Auschwitz. Despre genocidul săvârșit asupra evreilor în Transnistria, fosta Uniune Sovietica, se vorbește mult mai putin. Se presupune ca in aici ar fi pierit aproape 400.000 de evrei. Ce e mai rau: sa mori in camerele de gazare de la Auschwitz sau sa mori de foame in Transnistria? La acesta întrebare nu poți da un răspuns logic, însa poți cauta câteva explicații pentru genocidul de atunci, scrie Deutsche Welle.

Mihail nici nu se așteaptă sa primească un răspuns la aceasta întrebare, însa le răspunde reporterilor: „Unul a fost un genocid planificat, celalalt un Holocaust salbatic”. Cu Mihail, care este inginer, reporterii se plimba prin Cernăuți, un oraș cu 240.000 de locuitori din Ucraina, care se afla la 25 km de Romania. Ei discuta despre Holocaustul din Cernăuți, după atacul Germaniei asupra Uniunii Sovietice, din 22 iunie 1941. In acel moment, evreii constituiau cel mai mare grup etnic din oraș.

In muzeul evreiesc local, jurnalistii Deutsche Welle se întâlnesc cu Joseph Bursuc, născut in 1931, care a trăit acel Holcaust sălbatic. „Familia mea a avut noroc ca nu am fost loviți de năpastă. Nu ne-au găsit in ghetou, după ce romanii si nemții au început haituiala”, spune bătrânul, care avea pe vremea aceea doar 10 ani.

Atunci au venit si trupe speciale care ii ridicau pe liderii comunității evreiești. Dupa cum povestesc martorii, soldații romani mergeau din casa-n casa si atacau fara mila copii, femei si bătrâni. Dupa cateva zile, germanii si romanii au mers mai departe, dincolo de Nistru, o parte dintre soldații romani rămânând însa in regiune. Inca din primele zile de la începerea războiului in aceasta zona au pierit peste 3.000 evrei.

Holocaust în Transnistria

In acea vreme, Romania era condusa de regimul fascist al maresalului Antonescu, caruia Hitler i-a pus la dispoziție teritoriul dintre Nistru si Bug, ca mulțumire pentru sprijinul acordat in atacul asupra URSS. In septembrie 1941, romanii au început sa deporteze evreii din Bucovina si Basarabia către noul lor teritoriu, Transnistria.

„Oamenii din zona au fost încolonați si trimiși in Transnistria pe jos, toti, fara excepții”, spune Joseph Bursuc. Nici pana astăzi nu se știe cati dintre ei s-au înecat in Nistru, câți au fost împuscați pe drum, câți dintre cei ajunși in Transnistria au murit acolo. Se presupune ca numărul victimelor este de aproximativ 400.000.

In cadrul expozitiei de la Muzeul Evreiesc din Cernauti aflam cum comunitatea evreiasca s-a stabilit aici in secolul al XIX-lea, Bucovina si Cernăuți fiind un mic rai al evreilor. Asta pana când, in 1941, a venit coșmarul. Atunci, doar din împrejurimile orașului, romanii au trimis 100.000 de evrei in Transnistria, scrie Deutsche Welle.

Din marturiile vremii ramase in arhiva muzeului, devine clar ce ii astepta pe oameni de partea cealalta a Nistrului: orase distruse, sate parasite si colhozuri pustii.

Inainte de deportarea evreilor, pe acest teritoriu au fost batalii crunte. „Romanii i-au lasat pe oameni sa inghete. Nu aveau paturi, combustibil si haine”, spune Bursuc. Au izbucnit epidemii de difterie si tifos, oameni din lagar fiind nevoiti sa presteze munci grele. Nu aveau de unde castiga bani. In fiecare zi mureau cu sutele.

Au pierit doar 120.000

In Cernăuți se aflau 50.000 de evrei. Acestia se pregătiseră pentru ce putea fi mai rau. Pe 11 octombrie 1941 a fost dat un ordin conform căruia toți evreii din oraș trebuia sa se mute in cel mai sărac cartier al urbei, unde nu puteau locui mai mult de 5.000 de oameni. Cine nu isi gasea un acoperiș deasupra capului era nevoit sa stea sub cerul liber.

Ghetoul, insa, s-a dovedit doar o statie temporara, doua zile mai târziu începând deportările. Se vorbeste ca primarul de atunci al orașului, Traian Popovici, s-a adresat guvernatorului Cernautiului cu rugămintea de a nu deporta toti evreii, orasul riscand sa ramana fara meseriasi. In final s-a decis ca 15.000 dintre cei 50.000 sa nu plece din oras. O comisie speciala a decis ce meseriasi pot ramane cu familiile in Cernăuți, fiindu-le acordata o viza speciala de sedere. Asa a scapat si Joseph Bursuc si familia sa de deportare.

Citește și:
Intrarea în Iad. Imagini înfiorătoare într-o peșteră din America Centrală. Aici s-a descoperit Fecioara de Cristal

Dupa ce Germania a fost invinsa la Stalingrad, presiunile asupra evreilor incep sa se domoleasca. Deportarile sunt stopate, persecutiile se raresc. La inceputul lui martie 1944, in Transnistria ajunge armata sovietica.

„In Bucovina si imprejurimi erau in jur de 150.000 de evrei. In timpul razboiului e posibil ca in acele zone sa mai fi ramas in jur de 15.000. Din Transnistria s-au intors 10.000. Deci, numarul mortilor a fost de aproape 120.000”, calculează domnul Bursuc. Nimeni nu dispune însa de cifre exacte, iar pentru multi istorici romani Holocaustul din Transnitria este inca un subiect tabu, mai scrie Deutsche Welle, preluat de ziare.com


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

4 COMENTARII

  1. cati arabi au murit in Palestina de cand s-au intors evrei in Israel?Hai sa vorbim de asta?Si asta se intampla acuma si sub ochii nostrii nu acuma 70 de ani!

    • Mai excact, întrebarea corectă este: câți palestinieni au omorât israelienii după 1948? A ținut cineva evidența? Dacă ar fi adevărat că românii ar fi ucis evrei în Transnistria, apare o mare întrebare: care au fost cauzele? Evreii au fost doar ”sfinții”? Primul atentat terorist din 1919 sau 1920 din România, mai precis în Parlamentul României, a fost organizat de evrei! Răscoala din 1907 a avut un pronunțat caracter antisemit (au fost zone în care răsculații au apărat moșiile boierilor români), fapt consemnat în rapoartele generalului care a coordonat înăbușirea răscoalei. Toate măgăriile la care au recurs cei care au căpătat exclusivitate pentru meseriile și ocupațiile cele mai mănoase, folosindu-se pentru aceasta doar mituirea și influența prin cei ”sus-puși”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here