Articole adăugate recent

Acestui fenomen i se datorează o serie de afecțiuni grave, precum probleme cardiace, accidente vasculare cerebrale şi cancer de plămâni.

Un studiu internațional arată că poluarea este răspunzătoare de moartea a milioane de persoane la nivel mondial.

Circa 92%  dintre decesele datorate poluării se petrec în ţările sărace sau cu venituri reduse.

De asemenea, în statele care au cunoscut o industrializare rapidă, precum India, Pakistan, China, Bangladesh sau Madagascar, poluarea este asociată cu un sfert din numărul total de decese.

„Poluarea este mai mult decât o provocare ecologică – este o amenințare profundă şi omniprezentă ce afectează multe aspecte legate de sănătatea şi bunăstarea umană”, a spus Philip Landrigan, profesor în cadrul Icahn School of Medicine at Mount Sinai din Statele Unite, coparticipant la studiu,  scrie  doctorulzilei.ro

Aerul poluat – din cauze diverse, de la transport şi industrie până la sursele de foc – a fost cel mai important factor al deceselor provocate de poluare, 6,5 milioane.

Apa poluată, răspunzătoare de răspândirea afecţiunilor gastrointestinale şi a infecţiilor parazitare a provocat 1,8 milioane de decese.

Cel mai mare număr de decese înregistrate în anul 2015, asociate cu poluarea, au fost înregistrate în India – 2,5 milioane – şi China – 1,8 milioane.

Studiul, realizat de o echipă internaţională, formată din 40 de oameni de ştiinţă, a folosit date incluse în studiul ”Global Burden of Disease” al Institute for Health Metrics and Evaluation din cadrul Universităţii Washington.

În România, organizațiile de specialitate estimează 14.400 decese anual cauzate sau asociate cu poluarea aerului.

Potrivit datelor de la Direcţia Judeţeană de Statistică, în ultimii trei ani, mortalitatea determinată de boli respiratorii, boli de inimă sau cancere, adică de efectele nocive ale poluării, este în creştere.

Citește și:
Grădinăritul atomic sau cum cresc plantele-mutant cu radiații

Dacă folosim metodologia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru evaluarea impactului poluării, conform căreia 5% din totalul de cancere urmate de deces au legătură cu poluarea şi alte 3% din totalul de decese prin afecţiuni ale aparatelor cardiovascular şi respirator au legătură, la fel, cu poluarea rezultă că, în ultimii trei ani, în jur de 300 de decese prin cancer, 400 de decese determinate de boli cardiovasculare şi peste 60 de decese prin boli ale aparatului respirator pot fi corelate cu poluarea.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here