Connect with us

Descoperiri

Cantități uriașe de gaze cu efect de seră vor fi eliberate în atmosferă. Fenomenul îngrijorător se întâmplă în zona Polului Nord

Published

on

Mii de tone de gaz cu efect de seră vor fi eliberate din permafrostul care se topește.

Potrivit yoda.ro, din cauza încălzirii globale, permafrostul (solul care ar trebui să fie mereu înghețat) din zona arctică nu mai îngheață iarna. Astfel, el rămâne umed și mlăștinos. Cercetătorii au observat acest fenomen și atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă.

În permafrost sunt înmagazinate miliarde de tone de carbon, care vor ajunge în atmosferă, sub formă de gaze cu efect de seră: gaz metan și dioxid de carbon. Eliberarea acestor gaze va duce la rândul său la accelerarea încălzirii climei.

Avertismentul experților vine în urma unui studiu realizat de cercetătorii ruși. Nikita Zimov a coordonat o echipă de oameni de știință, care au săpat în solul din zona Cherskiy, în nordul Siberiei.

Aici este unul dintre cele mai reci locuri de pe planetă, cu ierni când temperatura medie scade până la -34 de grade Celsius. Cu toate acestea, în aprilie, când au avut loc săpăturile, solul din zonă era moale și umed, nu înghețase, așa cum ar fi fost normal.

Conform estimărilor făcute de geologi, în permafrost se află acum acumulate peste 1.500 de miliarde de tone de carbon, adică de peste două ori mai mult decât cantitatea care se regăsește în atmosferă.

Dacă solul se topește, microbii încep să consume materia organică din el și astfel vor elibera în atmosferă carbonul, sub forma gazului metan și a dioxidului de carbon. Tot în zona în care profesorul Zimov a făcut studiul, o echipă de cercetători de la Institul Max Planck din Germania a descoperit că nivelul stratului de zăpadă a scăzut la jumătate în ultimii 5 ani.

Citește și:
9 tone de aur, atât a fost evaluată averea celui mai bogat român din toate timpurile, olteanul Jean Mihail

Zăpada izolează solul și îl protejează de încălzire, prevenind astfel topirea lui. Testele au demonstrat că temperatura în permafrost, la o adâncime de 30 cm, a crescut cu 6 grade Celsius în perioada 2013-2018, din cauză că s-a redus mult cantitatea de zăpadă de deasupra.

Depozitul de semințe al lumii este în pericol.

Fenomenul de încălzire globală se resimte intens pe insulele din oceanul Arctic. Gheața care a acoperit timp de mii de ani zona arhipelagului norvegian Svalbard, a început să se topească. Aflat în apropierea Polului Nord, arhipelagul norvegian adăpostește mai multe stații de cercetare, printre care și Rezerva mondială de semințe.

Depozitul a fost construit pentru a proteja cat mai multe specii de semințe în cazul unei catastrofe mondiale. Schimbările climatice ar putea compromite aceasta Arca a lui Noe.

Locuitorii arhipelagului sunt îngroziți de acest fenomen, care redesenează peisajul arctic. Creșterea temperaturilor la Polul Nord și topirea gheții sunt probabil legate și de acumularea de gaze cu efect de seră din atmosfera din cauza activității umane, susțin mai multe studii.

Citește și:
Descoperire arheologică de excepție în Alba Iulia, datată cu 4500 de ani în urmă. Craniul unei femei care a supraviețuit în urma unei operații craniene extrem de complicate

Supraveghetorii depozitului de semințe al lumii iau măsuri de precauție. Au săpat diguri pentru drenarea scurgerilor de apa și au îndepărtat parte din echipamentele electrice care produc căldura. Citeste mai multe pe tvr.ro

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.

Descoperiri

Material descoperit recent, care respinge formarea particulelor de gheaţă pe orice suprafaţă

Published

on

By

Un nou material împiedică formarea gheții pe orice suprafață. Aceasta poate fi pus inclusiv pe avioane și va reduce astfel costurile cu degivrarea, dar mai ales întârzierile din cauza acestor proceduri.

Numai în Statele Unite, companiile aeriene pierd anual miliarde de dolari din cauza gheții care întârzie zborurile. De aceea, interesul pentru o soluție eficientă și deloc costisitoare este tot mai mare.

Un prim rezultat l-ar putea avea inginerii din Houston, care au creat un polimer rezistent, prietenos cu mediul. Cea mai importantă caracteristică este că respinge formarea particulelor de gheață. Chiar și o peliculă subțire dacă se va depune pe fuzelaj, imediat va crăpa și va aluneca.

Materialul se aplică la fel ca un spray și se prinde de orice suprafață. Dacă va fi folosit la aeronave, nu le va afecta din punct de vedere aerodinamic.

În plus, este atât de rezistent, încât va face față și razelor ultraviolete, iar testele au arătat că un singur strat poate fi utilizat mai bine de 10 ani.

Sursa: digi24.ro

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Articole interesante

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister