Cantități uriașe de gaze cu efect de seră vor fi eliberate în atmosferă. Fenomenul îngrijorător se întâmplă în zona Polului Nord

0
loading...

Mii de tone de gaz cu efect de seră vor fi eliberate din permafrostul care se topește.

Potrivit yoda.ro, din cauza încălzirii globale, permafrostul (solul care ar trebui să fie mereu înghețat) din zona arctică nu mai îngheață iarna. Astfel, el rămâne umed și mlăștinos. Cercetătorii au observat acest fenomen și atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă.

În permafrost sunt înmagazinate miliarde de tone de carbon, care vor ajunge în atmosferă, sub formă de gaze cu efect de seră: gaz metan și dioxid de carbon. Eliberarea acestor gaze va duce la rândul său la accelerarea încălzirii climei.

Avertismentul experților vine în urma unui studiu realizat de cercetătorii ruși. Nikita Zimov a coordonat o echipă de oameni de știință, care au săpat în solul din zona Cherskiy, în nordul Siberiei.

Aici este unul dintre cele mai reci locuri de pe planetă, cu ierni când temperatura medie scade până la -34 de grade Celsius. Cu toate acestea, în aprilie, când au avut loc săpăturile, solul din zonă era moale și umed, nu înghețase, așa cum ar fi fost normal.

Conform estimărilor făcute de geologi, în permafrost se află acum acumulate peste 1.500 de miliarde de tone de carbon, adică de peste două ori mai mult decât cantitatea care se regăsește în atmosferă.

Dacă solul se topește, microbii încep să consume materia organică din el și astfel vor elibera în atmosferă carbonul, sub forma gazului metan și a dioxidului de carbon. Tot în zona în care profesorul Zimov a făcut studiul, o echipă de cercetători de la Institul Max Planck din Germania a descoperit că nivelul stratului de zăpadă a scăzut la jumătate în ultimii 5 ani.

Citește și:
Gheața se retrage rapid din zona arctică și iese la iveală un peisaj nevăzut de mii de ani. Au început să crească și plante

Zăpada izolează solul și îl protejează de încălzire, prevenind astfel topirea lui. Testele au demonstrat că temperatura în permafrost, la o adâncime de 30 cm, a crescut cu 6 grade Celsius în perioada 2013-2018, din cauză că s-a redus mult cantitatea de zăpadă de deasupra.

Depozitul de semințe al lumii este în pericol.

Fenomenul de încălzire globală se resimte intens pe insulele din oceanul Arctic. Gheața care a acoperit timp de mii de ani zona arhipelagului norvegian Svalbard, a început să se topească. Aflat în apropierea Polului Nord, arhipelagul norvegian adăpostește mai multe stații de cercetare, printre care și Rezerva mondială de semințe.

Depozitul a fost construit pentru a proteja cat mai multe specii de semințe în cazul unei catastrofe mondiale. Schimbările climatice ar putea compromite aceasta Arca a lui Noe.

Locuitorii arhipelagului sunt îngroziți de acest fenomen, care redesenează peisajul arctic. Creșterea temperaturilor la Polul Nord și topirea gheții sunt probabil legate și de acumularea de gaze cu efect de seră din atmosfera din cauza activității umane, susțin mai multe studii.

Citește și:
Imagini cu momentul în care sufletul unui om părăsește corpul

Supraveghetorii depozitului de semințe al lumii iau măsuri de precauție. Au săpat diguri pentru drenarea scurgerilor de apa și au îndepărtat parte din echipamentele electrice care produc căldura. Citeste mai multe pe tvr.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here