Connect with us

Diverse

Fecioara Neagră, misterul de secole care dă bătăi de cap creștinătății. Venerarea Mariei ca Maica Domnului ar putea fi prelungirea cultului zeiței păgâne Cibele?

Published

on

Fecioara Neagra este un mister de secole. Statui ale Fecioarei Maria sunt raspandite de-a lungul Europei, dar sunt intalnite mai mult in Franta. Savantii spun ca ea este legatura cu religiile de dinainte de crestinism.

Fecioara neagra a fost o figura de mister de-a lungul secolelor. Unii spun ca ea este o simpla statuie a Fecioarei Maria, sculptata din lemn negru sau poate care a avut funingine pe „piele”, de la fumul a mii de lumanari. Dar speculatia merge mai mult decat atat, informeaza Reuters.

De-a lungul Europei, in special in Franta, in jur de 500 de Fecioare Negre, pictate sau sculptate in lemn sau piatra, asezate in biserici catolice, cateva in muzee. Multe datate intre secolele al XI-lea si al XV-lea. Aceste imagini medievale ale Maicii Domnului tinand Pruncul Iisus, care priveste bland spre adeptii sai, sunt vazute de pelerini ca fiind dovezi de miracole si vindecari.

Multi savanti spun ca Fecioara Neagra este legatura cu religiile care existau cu mult inainte de crestinism. Altarele sale sunt adesea in locuri care au fost odata altare pagane ale Dianei, ale lui Artemis, Cybele si a altor zei. Cateva Fecioare Negre arata la fel cu zeita egipteana Isis, cu pruncul sau Horus, aratand influenta vechilor credinte.

Fecioara Neagra este un personaj fascinant. Cateodata ea este un personaj simplu, intunecat, de culoarea pamantului fertil, purtand o rochie simpla si avand o expresie de mila.

Cele mai cunoscute Fecioare Negre din Europa sunt postate in mari catedrale, precum cea din Chartres, Rocamadour din Franta, unde exista doua statui, cea din Einsiedeln, Elvetia, cea din Montserrat, Spania sau cea din Czestochowa, Polonia.

În mitologie, există o zeiță numită Cibele. Aceasta purta epitetul de “Maica Zeilor“. Charles Vincens confirmă aceasta prin descrierea unui basorelief reprezentand-o pe Cibele, care a putut fi admirat, vreme de secole, pe fațada bisericii parohiale din Pennes (Bouches-du-Rhone), sub inscripția: “Matri Deum“. Cibele era adorată la Pessinonte, în Frigia, sub forma unei pietre negre, ce se presupunea a fi căzut din cer. Fidias a reprezentat-o pe zeiță așezată pe un tron între doi lei, purtând pe cap coroana învingătorilor, din care atârna un văl. Ea era închipuită alteori ținând o cheie și părând că vrea să-și scoată vălul.

Cum spuneam, despre Cibele această zeiță a frigienilor din antichitate, se zicea că a coborât pe pământ sub forma unei pietre, un cub mare de culoare neagră cu vinișoare argintii, desprins dintr-un meteorit. Misterele acestei zeițe erau oficiate într-o serie de încăperi subterane, imense, cu arcuri cu consolă. În templul închinat lui Cibele de la Vienne, din Franța, se pot admira încă pereții criptei și pilaștrii. Aceste masive încăperi subterane aveau să fie baza de la care au pornit catedralele gotice precum Catedrala din Chartres, Notre-Dame din Paris și Amiens. Iar mitul zeiței Cibele și al pietrei Graalului adus de Templieri, constituia sursa de inspirație spirituală și de imaginar.

Cultul Zeiței-Mamă din care s-au născut toți zeii era comun în tradițiile antice din Europa și Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, cultul zeiței Cibele a apărut în interiorul a ceea ce ar putea fi prima școală a misterelor. De aici s-a răspandit din Anatolia pana la Roma, apoi în Provența. Principalele temple închinate “Pietrei Mamă” a tuturor zeilor erau localizate în Insula Samotrace, la Memphis, în Egipt, la Teba, în Grecia și la Nimes în Provența. Însă cel mai mare și mai important centru de cult a rămas cel de la Pessinus, de pe Muntele Dyndimus, unde s-a păstrat piatra cubică, sau mystereion (marele mister) care conținea esența zeiței.

Din imnul lui Iulian Apostatul aflăm că Cibele nu era numai mama tuturor zeilor, ci și mama întregii omeniri. Ea este originea zeilor cunoașterii și ai creativității, care la rândul lor îi îndrumă pe zeii vizibili, ea este mama și soția puternicului Zeus. A fost creată o dată cu marele Creator. Ea controlează toate formele de viață și originea tuturor lucrurilor. Ea aduce la perfecțiune toate câte au fost create. Ea dă viață fără durere. Ea este Fecioara nenăscută din mamă, care stă pe tron lângă Zeus.

Este posibil ca venerarea Mariei ca Maica Domnului ar putea fi prelungirea cultului zeiței Cibele, Marea Mamă a tuturor, fie ei zei sau oameni. Pe masură ce Biserica a străbătut cu greu timpul până în Evul Întunecat, străvechile statui închinate Marii Mame au început să fie închinate Fecioarei. Cele mai sacre și mai venerate dintre acestea o reprezintă pe Zeița-Mamă neagră, ca reminiscență sau ca ecou al pietrei negre cu vinișoare argintii prin care zeița a coborât pe pământ, așa cum scriam mai sus. Siturile și altarele sale sacre au rămas pe aceleași amplasamente străvechi: izvoare, puțuri, fântâni, peșteri în vârf de munte și grote. Fecioara neagră din Lyons este așezată în altarul aflat pe vârful colinei pe care a fost construită o biserică, chiar pe ruinele fostului templu închinat zeiței Cibele. Acesta este numai unul dintre exemplele de “transfer religios” direct, evident pentru orice turist modern. Criptele catedralelor Notre-Dame din Paris și din Chartres nu au abandonat statuile Fecioarelor negre și nici chiar altarele închinate divinității Matrona. Fecioara neagră de la Chartres, Maica-Precista-de-sub-Pământ, este încă prezentă în incinta catedralei. Aceste statui ale Fecioarei si sanctuare construite în cripte, sunt o reverberație ale peșterilor și catacombelor care împânzesc Muntele Dyndimus din Frigi.

Citește și:
Acestea sunt Cele 7 Minuni ale Lumii din zilele noastre. Au fost alese în anul 2007, după votul a 100 de milioane de oameni

Pentru cine are răbdarea și curiozitatea să studieze, poate vedea că încrengăturile istorice arată că absolut toți, de la Gerbert d’Aurillac, adică bizarul Papă Silvestru al II-lea și până la Sfântul Bernard (despre care am amintit în articolul nostru despre Catedrala din Chartres), oameni care au făcut importante reforme cultural-religioase pentru vremurile lor, au întreținut legături strânse, sau au fost direct inspirați de aceste Fecioare negre.

surse ziare.com, clubenigma.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Legătura dintre infarct şi apă. Sfaturi simple care pot face diferenţa

Published

on

By

Infarctul miocardic şi accidentul vascular sunt principalele cauze de deces în România. Un pacient cu infarct are şanse majore de a fi salvat şi de a fi recuperat dacă ajunge la spital în primele 4-6 ore de la debut. Pe de altă parte, banala apă are un rol foarte important în prevenirea infarctului.

„N-am mai simţit aşa ceva…. Ce-o fi? Uneori în piept mă apasă, mă striveşte… Durerea se duce în umeri, în spate….. Mi-e greaţă! O fi vreo indigestie.?! Iar a început! Abia respir, parcă m-ar strânge cineva de gât!” Acestea pot fi semne că s-a produs un infarct.

Cele mai frecvente simptome ale infarctului miocardic sunt:

Durere brusc apărută în mijlocul pieptului (apăsare violentă, strângere, presiune sau strangulare); durerea poate iradia în umeri, ambele brațe, la baza gâtului și/sau în mandibulă.

Simptomele care pot însoţi durerea: respirație greoaie, transpirații reci, paloare, teamă (anxietate), palpitații (bătăi neregulate ale inimii), greață.

Mulţi oameni nu vor să bea nimic înainte de culcare pentru a evita trezitul de foarte multe ori în timpul nopţii.

Care este explicaţia medicilor legată de faptul că oamenii urinează atât de mult noaptea? Gravitatea ţine apa în partea inferioară a corpului atunci când stăm în picioare (picioarele se umflă). În poziţia culcat, şi partea inferioară a corpului (picioarele şi restul) sunt la nivelul rinichilor şi atunci rinichii mută apa pentru că e mai uşor.

Sfatul cardiologului

Băutul apei într-un timp anume îi maximizează acesteia eficiența în corp.

2 pahare cu apă, după trezire – ajută la activarea organelor interne

1 pahar cu apă cu 30 de minute înaintea unei mese – ajută la digestie

1 pahar cu apă înaintea unei băi – ajută la scăderea tensiunii arteriale

1 pahar cu apă înainte de a merge la culcare – preîntâmpină atacul cerebral sau infarctul

A bea apă înainte de culcare ajută și la prevenirea cârceilor pe timpul nopții. Mușchii de la picioare  au nevoie de hidratare, altfel  se chircesc și durerea te trezește.

Aspirina

Dr. Virend Somers, cardiolog la Clinica Mayo și prim autor al raportului publicat la 29 iulie 2008 în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, afirmă despre infarct:

Majoritatea infarcturilor apar în timpul zilei, între orele 6:00 și 18:00.

A face un infarct în timpul nopții, când inima ar trebui sa se odihnească, înseamnă că s-a întâmplat ceva neobișnuit.

Dr.Somers și colegii săi au muncit timp de un deceniu pentru a arăta că de vină este apneea de somn.

Dacă iei o aspirină pe zi, atunci ia-o seara.

Motivul: Aspirina are un timp de înjumătățire de 24 de ore; de aceea, dacă majoritatea infarcturilor se petrec în orele dimineții, aspirina ar putea să-şi exercite acţiunea.

Cine suferă de inimă ar trebui să păstreze nişte aspirine lângă pat.

Notă: S-ar putea să NU existe durere în piept în timpul unui infarct.

Majoritatea oamenilor (în jur de 60%) care au făcut infarct în somn, nu s-au trezit.

Dar, dacă el se produce, durerea în piept s-ar putea să vă trezească din somn.

Dacă infarctul are loc:

– Dizolvați imediat 2 aspirine în gură și înghiți-ți-le cu puțină apă.

– Sunați la salvare

– Sunați un vecin sau pe un membru al familiei care locuiește în apropiere.

– Spuneți-i: „infarct!”

– Spuneți-i că ați luat 2 aspirine.

– Așezați-vă într-un scaun sau fotoliu în fața ușii și așteptați sosirea acestora.

– Nu stati intins, ci pe şezut !

Surse: cardioportal.ro; nazone.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Diverse

A fost creată prima frunză artificială care produce singură oxigen. Aceasta va permite călătoriile de lungă durată în spațiul cosmic

Published

on

S-a inventat prima frunză biologică sintetică ce absoarbe apa şi dioxidul de carbon pentru a produ­ce oxigen ca o plantă naturală. Această frunză ar putea permite călătorii de lungă durată, în spaţiu.

Julian Melchiorri, absolvent RCA, este inventatorul acestei frunze sintetice, ce se comportă identic cu cele naturale. Acesta crede că descoperirea lui ar putea ajuta zborurile spațiale pe distanțe lungi.

Plantele nu cresc în condiţii de gravitaţie zero”, explică Melchiorri. ”NASA cercetează diferite modalităţi prin care să producă oxigen pentru călătoriile de lungă distanţă în spaţiu şi care să permită oamenilor să locuiască acolo. Acest material ne permite să explorăm spaţiul mult mai mult decât putem acum”, a mai spus acesta, conform Mediafax..

Proiectul a fost denumit ”Silk Leaf/ Frunza de Mătase” și a fost realizat ca parte a cursului „Innovation Design Engineering/ Inovaţie de proiectare în Inginerie„, din cadrul Royal College of Art, în colaborare cu Universitatea Tufts.

Materialul este extras direct din fibrele de mătase şi are o capacitate uimitoare de a stabiliza moleculele. Am extras cloropastele din celulele plantelor şi le-am amplasat în interiorul proteinelor de mătase. Ca rezultat, am obţinut primul material fotosintetic care este viu şi respiră precum o frunză naturală”, a adăugat Melchiorri.

Proiectul lui Melchiorri, numit „Silk Leaf/ Frunza de Mătase”, a fost realizat ca parte a cursului „Innovation Design Engineering/ Inovaţie de proiectare în Inginerie”, din cadrul Royal College of Art, în colaborare cu Universitatea Tufts. Acesta este format din cloropaste suspendate într-o matrice făcută din proteine de mătase.

„Materialul este extras direct din fibrele de mătase şi are o capacitate uimitoare de a stabiliza moleculele. Am extras cloropastele din celulele plantelor şi le-am amplasat în interiorul proteinelor de mătase. Ca rezultat, am obţinut primul material fotosintetic care este viu şi respiră precum o frunză naturală”, a adăugat Melchiorri.

Exact ca o plantă naturală, pentru a produce oxigen, frunza sintetică nu are nevoie decât de lumină şi o cantitate redusă de apă.

„Frunza de mătase este prima frunză biologică fabricată de om. Este foarte uşoară, consumă puţină energie, este complet biologică. Ideea mea a fost să folosesc eficienţa naturii într-un mediu artificial, fabricat de om. Am creat un iluminat din acest material, folosind lumina pentru a ilumina casa, dar în acelaşi timp pentru a crea oxigen pentru oameni”, a adăugat Melchiorri.

This man-made leaf could help humans colonise space

This man-made leaf could help humans colonise space: www.dezeen.com/2014/07/25/movie-silk-leaf-first-man-made-synthetic-biological-leaf-space-travel

Publicată de Dezeen pe Miercuri, 15 iunie 2016

Totodată, acesta este de părere că materialul creat de el ar putea fi folosit la scară largă.

„Ar putea fi, de asemenea, folosit în exterior, pentru faţade sau sisteme de ventilare. Poţi absorbi aerul din exterior, să-l treci prin aceste filtre biologice şi apoi să aduci aer oxigenat în interior”.

„Dezvoltarea „arhitecturii vii” ar putea ajuta umanitatea să supravieţuiască”, susţine şi lectorul senior al Universităţii din Greenwich, Rachel Armstrong. Toate astea sună destul de bine, dar nu ţin locul fotosintezei pe de-a-ntregul.

Citește și:
„Balena zburătoare”, cel mai nou avion de transport din lume

Poate că această tehnologie ar putea fi folosită mai aproape de casă! O cantitate mare din aceste frunze sintetice biologice ar putea ajuta la producerea de oxigen în orașele aglomerate, unde poluarea este o problemă care în prezent pare fără de rezolvare. Bineînțeles frunza creată este încă în fazele de testare, însă creatorul ei este optimist că aceasta va fi adoptată și aplicată în diverse proiecte urbane. Totuși, a ținut să precizeze faptul că deși tehnologia ne împinge către un viitor în care să putem să înlocuim unele lucruri create de natură, asta nu înseamnă că ne putem folosi de mediul înconjurător după bunul nostru plac, crezând doar că îl putem înlocui cu lucruri artificiale.

Surse selective: cunoastelumea.ro mediafax.ro; 

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister