Connect with us

Diverse

Fecioara Neagră, misterul de secole care dă bătăi de cap creștinătății. Venerarea Mariei ca Maica Domnului ar putea fi prelungirea cultului zeiței păgâne Cibele?

Published

on

Fecioara Neagra este un mister de secole. Statui ale Fecioarei Maria sunt raspandite de-a lungul Europei, dar sunt intalnite mai mult in Franta. Savantii spun ca ea este legatura cu religiile de dinainte de crestinism.

Fecioara neagra a fost o figura de mister de-a lungul secolelor. Unii spun ca ea este o simpla statuie a Fecioarei Maria, sculptata din lemn negru sau poate care a avut funingine pe „piele”, de la fumul a mii de lumanari. Dar speculatia merge mai mult decat atat, informeaza Reuters.

De-a lungul Europei, in special in Franta, in jur de 500 de Fecioare Negre, pictate sau sculptate in lemn sau piatra, asezate in biserici catolice, cateva in muzee. Multe datate intre secolele al XI-lea si al XV-lea. Aceste imagini medievale ale Maicii Domnului tinand Pruncul Iisus, care priveste bland spre adeptii sai, sunt vazute de pelerini ca fiind dovezi de miracole si vindecari.

Multi savanti spun ca Fecioara Neagra este legatura cu religiile care existau cu mult inainte de crestinism. Altarele sale sunt adesea in locuri care au fost odata altare pagane ale Dianei, ale lui Artemis, Cybele si a altor zei. Cateva Fecioare Negre arata la fel cu zeita egipteana Isis, cu pruncul sau Horus, aratand influenta vechilor credinte.

Fecioara Neagra este un personaj fascinant. Cateodata ea este un personaj simplu, intunecat, de culoarea pamantului fertil, purtand o rochie simpla si avand o expresie de mila.

Cele mai cunoscute Fecioare Negre din Europa sunt postate in mari catedrale, precum cea din Chartres, Rocamadour din Franta, unde exista doua statui, cea din Einsiedeln, Elvetia, cea din Montserrat, Spania sau cea din Czestochowa, Polonia.

În mitologie, există o zeiță numită Cibele. Aceasta purta epitetul de “Maica Zeilor“. Charles Vincens confirmă aceasta prin descrierea unui basorelief reprezentand-o pe Cibele, care a putut fi admirat, vreme de secole, pe fațada bisericii parohiale din Pennes (Bouches-du-Rhone), sub inscripția: “Matri Deum“. Cibele era adorată la Pessinonte, în Frigia, sub forma unei pietre negre, ce se presupunea a fi căzut din cer. Fidias a reprezentat-o pe zeiță așezată pe un tron între doi lei, purtând pe cap coroana învingătorilor, din care atârna un văl. Ea era închipuită alteori ținând o cheie și părând că vrea să-și scoată vălul.

Cum spuneam, despre Cibele această zeiță a frigienilor din antichitate, se zicea că a coborât pe pământ sub forma unei pietre, un cub mare de culoare neagră cu vinișoare argintii, desprins dintr-un meteorit. Misterele acestei zeițe erau oficiate într-o serie de încăperi subterane, imense, cu arcuri cu consolă. În templul închinat lui Cibele de la Vienne, din Franța, se pot admira încă pereții criptei și pilaștrii. Aceste masive încăperi subterane aveau să fie baza de la care au pornit catedralele gotice precum Catedrala din Chartres, Notre-Dame din Paris și Amiens. Iar mitul zeiței Cibele și al pietrei Graalului adus de Templieri, constituia sursa de inspirație spirituală și de imaginar.

Cultul Zeiței-Mamă din care s-au născut toți zeii era comun în tradițiile antice din Europa și Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, cultul zeiței Cibele a apărut în interiorul a ceea ce ar putea fi prima școală a misterelor. De aici s-a răspandit din Anatolia pana la Roma, apoi în Provența. Principalele temple închinate “Pietrei Mamă” a tuturor zeilor erau localizate în Insula Samotrace, la Memphis, în Egipt, la Teba, în Grecia și la Nimes în Provența. Însă cel mai mare și mai important centru de cult a rămas cel de la Pessinus, de pe Muntele Dyndimus, unde s-a păstrat piatra cubică, sau mystereion (marele mister) care conținea esența zeiței.

Din imnul lui Iulian Apostatul aflăm că Cibele nu era numai mama tuturor zeilor, ci și mama întregii omeniri. Ea este originea zeilor cunoașterii și ai creativității, care la rândul lor îi îndrumă pe zeii vizibili, ea este mama și soția puternicului Zeus. A fost creată o dată cu marele Creator. Ea controlează toate formele de viață și originea tuturor lucrurilor. Ea aduce la perfecțiune toate câte au fost create. Ea dă viață fără durere. Ea este Fecioara nenăscută din mamă, care stă pe tron lângă Zeus.

Este posibil ca venerarea Mariei ca Maica Domnului ar putea fi prelungirea cultului zeiței Cibele, Marea Mamă a tuturor, fie ei zei sau oameni. Pe masură ce Biserica a străbătut cu greu timpul până în Evul Întunecat, străvechile statui închinate Marii Mame au început să fie închinate Fecioarei. Cele mai sacre și mai venerate dintre acestea o reprezintă pe Zeița-Mamă neagră, ca reminiscență sau ca ecou al pietrei negre cu vinișoare argintii prin care zeița a coborât pe pământ, așa cum scriam mai sus. Siturile și altarele sale sacre au rămas pe aceleași amplasamente străvechi: izvoare, puțuri, fântâni, peșteri în vârf de munte și grote. Fecioara neagră din Lyons este așezată în altarul aflat pe vârful colinei pe care a fost construită o biserică, chiar pe ruinele fostului templu închinat zeiței Cibele. Acesta este numai unul dintre exemplele de “transfer religios” direct, evident pentru orice turist modern. Criptele catedralelor Notre-Dame din Paris și din Chartres nu au abandonat statuile Fecioarelor negre și nici chiar altarele închinate divinității Matrona. Fecioara neagră de la Chartres, Maica-Precista-de-sub-Pământ, este încă prezentă în incinta catedralei. Aceste statui ale Fecioarei si sanctuare construite în cripte, sunt o reverberație ale peșterilor și catacombelor care împânzesc Muntele Dyndimus din Frigi.

Citește și:
Acestea sunt Cele 7 Minuni ale Lumii din zilele noastre. Au fost alese în anul 2007, după votul a 100 de milioane de oameni

Pentru cine are răbdarea și curiozitatea să studieze, poate vedea că încrengăturile istorice arată că absolut toți, de la Gerbert d’Aurillac, adică bizarul Papă Silvestru al II-lea și până la Sfântul Bernard (despre care am amintit în articolul nostru despre Catedrala din Chartres), oameni care au făcut importante reforme cultural-religioase pentru vremurile lor, au întreținut legături strânse, sau au fost direct inspirați de aceste Fecioare negre.

surse ziare.com, clubenigma.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Sindicatele trag un semnal de alarmă! Companiile au început deja să le implanteze microcipuri angajaţilor

Published

on

By

Cel mai mare sindicat al angajaților din Marea Britanie trage un semnal de alarmă cu privire la planul unor companii de a le implanta microcipuri angajaților. Firma britanică BioTeq, care oferă astfel de implanturi persoanelor fizice și companilor, a pus deja 150 de microcipuri oamenilor, relatează The Guardian.

Microcipurile sunt implantate sub piele, între degetul mare și arătător, și sunt similare celor puse animalelor de companie. Acestea le permit oamenilor să deschidă ușile de acces în firmele în care lucrează, să își deschidă birourile sau să își pornească mașina. De asemenea, cipul poate reține și istoricul medical al unei persoane.

O altă companie, Biohax, de origine suedeză, pune implanturi de dimensiunea unui bob de orez, iar reprezentanții săi au declarat pentru Daily Telegraph că sunt în negocieri cu mai multe firme din domeniul financiar și al avocaturii care vor să le pună astfel de cipuri angajaților. Printre ele se numără și o multinațională cu sute de mii de angajați.

CBI, cel mai mare sindicat britanic, care reprezintă angajații a peste 190.000 de companii din Marea Britanie, se opune ferm acestui proiect. „Deși tehnologia schimbă modul în care lucrăm, acest lucru este extrem de inconfortabil. Companiile ar trebui să se concentreze mai degrabă pe stimularea angajaților și pe prioritățile imediate pe care le au, au declarat sindicaliștii.

Un alt sindicat își exprimă îngrijorarea că angajații ar putea fi obligați să își facă implantul cu microcip: „Implantarea microcipurilor le-ar da șefilor și mai multă putere și control asupra angajaților. Există riscuri evidente, iar angajații nu trebuie să fie obligați sau presați să le accepte. Deja știm că unii angajați sunt îngrijorați că angajatorii lor folosesc tehnologia pentru a-i controla și a le încălca drepturile la viață privată”.

Steven Northam, fondatorul și CEO-ul companiei BioTeq, a declarat pentru The Guardian că cele 150 de microcipuri implantate până acum au fost pentru persoane fizice și doar câteva pentru angajații unor companii din domeniul ingineriei și cel financiar.

BioTeq a implantat microcipuri și angajaților unei bănci care testează acest tip de tehnologie, iar mai multe microcipuri au fost livrate spre Spania, Franța, Germania, Japonia și China. Un microcip BioTeq costă între 80 și 300 de euro de persoană.

La compania suedeză Biohax, microcipurile se vând cu 170 de euro bucata. Jowan Österlund, fondatorul companiei, susține că microcipurile pot ajuta companiile să își îmbunătățească securitatea, în special cele din domeniul legal și financiar. „Aceste firme operează cu documente confidențiale. Cipurile le-ar ajuta să restricționeze accesul la astfel de documente”, a spus el.

Anul trecut, compania Three Square Market a încheiat un parteneriat cu Biohax și a devenit prima companie din SUA care le pune implanturi cu microcipuri angajaților voluntari.

Sursa: digi24

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Diverse

Peştera cu cristale din România. Foarte mulți care au intrat cu dureri de cap în peșteră au sesizat că migrenele le-au dispărut. Are o forță energetică ce o face unică in Europa

Published

on

By

Singura peșteră cu cristale de calcit amenajată din Europa și a doua din lume care poate fi vizitată se află în Bihor, în comuna Roșia, fiind descoperită de un miner în timpul lucrărilor la o galerie a fostei mine de bauxită Farcu, cercetări recente atestând și efecte benefice asupra sănătății oamenilor.

Spectacolul din interiorul peșterii este unul magnific, privirea fiind răsfățată cu prezența libelulelor din cristale transparente și cristalite, crescute sub forma unor corali. Pereții peșterii sunt împodobiți cu cristale de calcite unice, translucide, completând rezervația de cristale.

”E o peșteră tip geodă, adică un spațiu închis în care s-au format cristalele, pentru că numai în spații închise se formează cristalele. Dacă ar fi avut legătură cu exteriorul, cu aerul de afară, nu am mai fi avut cristale de calcit. De aici și raritatea. Este a doua peșteră din lume cu cristale de calcit vizitabilă. Mai este una în Africa de Sud. Asemenea cristale de calcit mai există în România și în lume, doar că peșterile sunt închise și nu pot să intre decât oameni de știință sau speologi, cu programări și aprobări”, a declarat, pentru ghidul peșterii, Valentina Ciuhandu.

Cristalele de calcit din mina Farcu, albe și strălucitoare, sunt formațiuni geologice de o rară frumusețe. Ele cresc în diverse forme, de la floare de lotus până la cele mai spectaculoase, din tavan, în forma unor iatagane verticale, cu lungimi de până la un metru, dar cu o grosime a panglicii de doar trei-patru milimetri. Ele sunt foarte fine, fragile și extraordinar de frumoase.

”Se pare că aceste cristale au și o valoare energetică deosebită, pentru că deja cercetători din Ungaria și România, specializați în speoterapie, au venit aici și au făcut măsurători. Rezultatele sunt neașteptate. Cristalele creează o stare de calm și o stare de stabilitate termică. Foarte mulți care au intrat cu dureri de cap în peșteră au sesizat că migrenele le-au dispărut destul de surprinzător. Nu există încă o explicație științifică, dar efectele sunt evidente”, a declarat, speologul Viorel Lascu, fost președinte al Federației Române de Speologie.

Potrivit speologului Viorel Lascu, Peștera cu cristale din mina Farcu reprezintă un unicat în Europa, din mai multe motive. În primul rând, pentru că se deschide dintr-o mină de bauxită în care, teoretic, mai sunt posibile activități economice. În al doilea rând, pentru că astfel de peșteri cu valoare inedită, cu cristalizări de asemenea natură sunt foarte rare și acolo unde sunt, nu sunt deschise accesului public, ci numai cercetării. Și nu în cele din urmă, este unicat prin modul de administrare inedit, prin faptul că aici și-au dat mâna asociații nonprofit, comunitățile locale și instituții guvernamentale pentru un management asociativ.

Turiștii care vor să viziteze peștera cu cristale vor intra printr-o galerie de bauxită. Prima atracție este muzeul minier, unde poate fi văzut un trenuleț încărcat cu bauxită, dar și unelte de minerit. De altfel, una dintre galerii mai conține bauxită, ea putând fi oricând deschisă exploatării.

”Aici se combină trei lucruri: partea de muzeu minier, vizita peșterii cu cristale și partea de dezvoltare economică. Una dintre galerii cu bauxită poate fi oricând deschisă exploatării, fiind în prezent în conservare. Dacă se dovedește că e rentabilă bauxita — pentru că în prezent e mai ieftină cea adusă din țările africane și Ucraina — ar putea fi exploatată”, a mai spus Viorel Lascu.

După vizitarea peșterii, la suprafață, se poate urca într-un punct de belvedere — un balcon situat la peste 50 de metri înălțime, deasupra stâncilor și a unei văi splendide. Curajoșii pot încerca și un ”zbor” cu tiroliana peste o prăpastie de 270 metri lungime.

Sursa: a1.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister