Fecioara Neagră, misterul de secole care dă bătăi de cap creștinătății. Venerarea Mariei ca Maica Domnului ar putea fi prelungirea cultului zeiței păgâne Cibele?

0
loading...

Fecioara Neagra este un mister de secole. Statui ale Fecioarei Maria sunt raspandite de-a lungul Europei, dar sunt intalnite mai mult in Franta. Savantii spun ca ea este legatura cu religiile de dinainte de crestinism.

Fecioara neagra a fost o figura de mister de-a lungul secolelor. Unii spun ca ea este o simpla statuie a Fecioarei Maria, sculptata din lemn negru sau poate care a avut funingine pe „piele”, de la fumul a mii de lumanari. Dar speculatia merge mai mult decat atat, informeaza Reuters.

De-a lungul Europei, in special in Franta, in jur de 500 de Fecioare Negre, pictate sau sculptate in lemn sau piatra, asezate in biserici catolice, cateva in muzee. Multe datate intre secolele al XI-lea si al XV-lea. Aceste imagini medievale ale Maicii Domnului tinand Pruncul Iisus, care priveste bland spre adeptii sai, sunt vazute de pelerini ca fiind dovezi de miracole si vindecari.

Multi savanti spun ca Fecioara Neagra este legatura cu religiile care existau cu mult inainte de crestinism. Altarele sale sunt adesea in locuri care au fost odata altare pagane ale Dianei, ale lui Artemis, Cybele si a altor zei. Cateva Fecioare Negre arata la fel cu zeita egipteana Isis, cu pruncul sau Horus, aratand influenta vechilor credinte.

Fecioara Neagra este un personaj fascinant. Cateodata ea este un personaj simplu, intunecat, de culoarea pamantului fertil, purtand o rochie simpla si avand o expresie de mila.

Cele mai cunoscute Fecioare Negre din Europa sunt postate in mari catedrale, precum cea din Chartres, Rocamadour din Franta, unde exista doua statui, cea din Einsiedeln, Elvetia, cea din Montserrat, Spania sau cea din Czestochowa, Polonia.

În mitologie, există o zeiță numită Cibele. Aceasta purta epitetul de “Maica Zeilor“. Charles Vincens confirmă aceasta prin descrierea unui basorelief reprezentand-o pe Cibele, care a putut fi admirat, vreme de secole, pe fațada bisericii parohiale din Pennes (Bouches-du-Rhone), sub inscripția: “Matri Deum“. Cibele era adorată la Pessinonte, în Frigia, sub forma unei pietre negre, ce se presupunea a fi căzut din cer. Fidias a reprezentat-o pe zeiță așezată pe un tron între doi lei, purtând pe cap coroana învingătorilor, din care atârna un văl. Ea era închipuită alteori ținând o cheie și părând că vrea să-și scoată vălul.

Cum spuneam, despre Cibele această zeiță a frigienilor din antichitate, se zicea că a coborât pe pământ sub forma unei pietre, un cub mare de culoare neagră cu vinișoare argintii, desprins dintr-un meteorit. Misterele acestei zeițe erau oficiate într-o serie de încăperi subterane, imense, cu arcuri cu consolă. În templul închinat lui Cibele de la Vienne, din Franța, se pot admira încă pereții criptei și pilaștrii. Aceste masive încăperi subterane aveau să fie baza de la care au pornit catedralele gotice precum Catedrala din Chartres, Notre-Dame din Paris și Amiens. Iar mitul zeiței Cibele și al pietrei Graalului adus de Templieri, constituia sursa de inspirație spirituală și de imaginar.

Cultul Zeiței-Mamă din care s-au născut toți zeii era comun în tradițiile antice din Europa și Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, cultul zeiței Cibele a apărut în interiorul a ceea ce ar putea fi prima școală a misterelor. De aici s-a răspandit din Anatolia pana la Roma, apoi în Provența. Principalele temple închinate “Pietrei Mamă” a tuturor zeilor erau localizate în Insula Samotrace, la Memphis, în Egipt, la Teba, în Grecia și la Nimes în Provența. Însă cel mai mare și mai important centru de cult a rămas cel de la Pessinus, de pe Muntele Dyndimus, unde s-a păstrat piatra cubică, sau mystereion (marele mister) care conținea esența zeiței.

Din imnul lui Iulian Apostatul aflăm că Cibele nu era numai mama tuturor zeilor, ci și mama întregii omeniri. Ea este originea zeilor cunoașterii și ai creativității, care la rândul lor îi îndrumă pe zeii vizibili, ea este mama și soția puternicului Zeus. A fost creată o dată cu marele Creator. Ea controlează toate formele de viață și originea tuturor lucrurilor. Ea aduce la perfecțiune toate câte au fost create. Ea dă viață fără durere. Ea este Fecioara nenăscută din mamă, care stă pe tron lângă Zeus.

Este posibil ca venerarea Mariei ca Maica Domnului ar putea fi prelungirea cultului zeiței Cibele, Marea Mamă a tuturor, fie ei zei sau oameni. Pe masură ce Biserica a străbătut cu greu timpul până în Evul Întunecat, străvechile statui închinate Marii Mame au început să fie închinate Fecioarei. Cele mai sacre și mai venerate dintre acestea o reprezintă pe Zeița-Mamă neagră, ca reminiscență sau ca ecou al pietrei negre cu vinișoare argintii prin care zeița a coborât pe pământ, așa cum scriam mai sus. Siturile și altarele sale sacre au rămas pe aceleași amplasamente străvechi: izvoare, puțuri, fântâni, peșteri în vârf de munte și grote. Fecioara neagră din Lyons este așezată în altarul aflat pe vârful colinei pe care a fost construită o biserică, chiar pe ruinele fostului templu închinat zeiței Cibele. Acesta este numai unul dintre exemplele de “transfer religios” direct, evident pentru orice turist modern. Criptele catedralelor Notre-Dame din Paris și din Chartres nu au abandonat statuile Fecioarelor negre și nici chiar altarele închinate divinității Matrona. Fecioara neagră de la Chartres, Maica-Precista-de-sub-Pământ, este încă prezentă în incinta catedralei. Aceste statui ale Fecioarei si sanctuare construite în cripte, sunt o reverberație ale peșterilor și catacombelor care împânzesc Muntele Dyndimus din Frigi.

Pentru cine are răbdarea și curiozitatea să studieze, poate vedea că încrengăturile istorice arată că absolut toți, de la Gerbert d’Aurillac, adică bizarul Papă Silvestru al II-lea și până la Sfântul Bernard (despre care am amintit în articolul nostru despre Catedrala din Chartres), oameni care au făcut importante reforme cultural-religioase pentru vremurile lor, au întreținut legături strânse, sau au fost direct inspirați de aceste Fecioare negre.

surse ziare.com, clubenigma.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here