Articole adăugate recent

Un ţăran dobrogean, cu câteva clase primare, dar care ştia să cânte la vioară, a consemnat războiul aşa cum l-a trăit el. Ştia ce înseamnă libertatea şi moartea pentru un petic de pământ de la părinţii săi, care se răsculaseră în 1907. La rândul său, a luptat pentru o palmă de pământ mult mai mare, Transilvania, scrie „Adevărul”.

Cei cinci copii ai sergentului Vasile Leonte adormeau ascultând poveşti de pe front. Aşa au fost crecuţi. La început, nu înţelegeau mare lucru, însă le plăcea vocea tatălui lor care le povestea despre război, despre bătălii, despre eroi. Când au mai crescut, au povestit, la rândul lor, copiilor, cele auzite, şi, aşa se face că micuţii din două generaţii nu au visat  să fie zmei sau feţi-frumoşi, ci eroi pe front.

Unul dintre copiii care a crescut cu aceste poveşti din război a fost cunoscutul caricaturist constănțean Leonte Năstase, de 74 de ani. Când tatăl său a ajuns la vârsta bătrâneţii l-a pus să-şi scrie amintirile. „După revoluţie, tata începuse să scrie cărţi de istorie, despre Alexandru Ioan Cuza a cărui personalitate îl fascina. Nu-mi venea să cred şi i-am spus: «Te duc la bibliotecă să vezi rafturi întregi de cărţi despre istoria poporului român, dar, dacă vrei, scrie poveştile pe care mi le spuneai de pe front. Şi aşa tata a consemnat cu mâna tremurândă tot ce ne povestea în copilărie. M-a surprins memoria lui foarte bună. Ţinea minte cum îl chema pe fiecare căpitan, unde a avut loc fiecare întâmplare. Numai că scrisul său nu era lizibil şi atunci mi-a venit ideea să îi dau manuscrisele profesorului Gheorghe Dumitraşcu, care, atunci când trăia, a publicat o mică parte din ele“, povesteşte caricaturistul.

Una dintre cele mai emoţionate povestiri se leagă de salvarea unui camarad grav rănit pe front. „Erau în retragere, iar tata a fost trimis împreună cu Vasile Roşu să monteze focoase la grenade. S-au dus în şanţul şoselei, s-au îndepărtat unul de altul şi au început treaba. Tata s-a aşezat jos imediat, însă Roşu mai era încă în picioare. Un proiectil de brand a explodat în apropierea lui şi s-a prăbuşit la pământ.  Era căzut într-o rână, iar maţele îi erau împrăştiate în zăpadă. L-a întors cu faţa în sus, i-a luat maţele, cu zăpadă cu tot, şi i le-a băgat în burtă. L-a înfăşurat bine cu mantaua şi se uita, neputincios, cum camaradul său se lupta cu moartea.

Norocul lui a fost că, pe acolo a trecut o ambulanţă sanitară germană. I-a ieşit în faţă şi l-a rugat pe infirmier să-l ia şi pe rănit. Acesta i-a arătat că avea două rânduri de tărgi, pline cu răniţi, aşezaţi şi pe duşumea. Până la urmă, l-a luat şi pe românul nostru căruia nimeni nu îi dădea nicio şansă de supravieţuire. Vasile Leonte a montat focoasele şi le-a dus, târâş, până la companie, unde a raportat căpitanului ce s-a întâmplat, spunând că omul este mort.

Numai că, după câţiva ani, s-a reîntâlnit cu cel căruia îi salvase viaţa. „Tata îmi povestea că a fost chemat de un superior şi întrebat dacă mai ştie ceva de fostul său camarad. Tata a spus că nu ştie când, din camera alăturată a ieşit chiar cel pe care toţi îl credeau mort. S-au îmbrăţişat de bucurie văzându-se faţă în faţă după atâta timp. Nemţii care l-au luat în ambulanţa de pe front l-au transportat la un spital din Polonia sau Germania, unde a fost tratat foarte bine, însă dacă nu era tata, omul ar fi fost mort. Acasă, mai tratase animale şi ştia ce să facă şi acest lucru l-a salvat“, spune Leonte Năstase. Pe de altă parte, gerul siberian nu a permis să se infecteze rana.

Citește și:
Aflată în paragină, Casa lui Horea, din localitatea Cizer județul Sălaj, a fost salvată de la distrugere

Pe timpul războiului, omul nostru dezvoltase un cult pentru nemţi, cei care i-au salvat şi lui viaţa, după ce într-o luptă fusese grav rănit. „Tot nemţii l-au dus pe tata într-un spital din Polonia. Grav rănit, cu degerături la mâini şi la picioare, i s-a acordat primul ajutor, apoi lăsat în plata Domnului, zilnic venind cazuri mai grave. În spital, însă, un ţigănuş, aşa cum îi spunea tata, l-a forţat să mănânce şi astfel să supravieţuiască“, povesteşte Leonte Năstase.

Citeste mai mult: pe Adevarul.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here