Pietre de sute de kilograme care se mișcă singure pe fundul unii lac secat. Un mister ce încă așteaptă explicații de la știință.

2
loading...

q2În Valea Morţii, din Deșertul Mojave, California, pe fundul unui lac secat numit Racetrack Playa, are loc un fenomen ciudat, observat de aproape un secol: pietre foarte mari, unele cântărind chiar și peste 300 de kilograme, se mișca singure pe solul mâlos, uscat și crăpat, lăsând în urmă dâre care pot fi văzute foarte clar.

Ele se deplasează doar o dată la doi sau trei ani, iar majoritatea urmelor sunt realizate în trei sau patru ani. Unele dintre ele lasă în urmă șanțuri rectilinii striate, în timp ce altele își schimbă direcția, mergând adesea în zig-zag. Urmele lăsate de aceste pietre se întind chiar şi pe 250 de metri.

Cum reușesc pietre normale sa se miște pe suprafața plajei Racetrack din Parcul National Valea Mortii este un mister pe care oamenii încearcă sa-l deslușească încă din anul 1915. La acea data un prospector si soția sa au observat ca unele pietre au reușit cumva sa se miște singure pe suprafața pământului.

Deși au încercat să explice modul în care aceste pietre uriașe se mișca singure, cercetătorii nu au reușit până acum, pentru că nimeni nu le-a văzut vreodată în timp ce se deplasau.

Geologii au lansat numeroase teorii cu privire la această mișcare a rocilor.

O primă ipoteză care pare să explice bizarul fenomen a fost lansată în 1955 de geologul american George M. Stanley care a afirmat că mișcarea are loc ca urmare a înghețului care are loc în timpul sezonului ploios. Crusta de gheață este favorabilă acestor alunecări ale rocilor.

Ultima teorie este lansată de cercetătoare Paula Messina. Ea a observat o că rocile se mișcă în funcție de precipitații. În timpul ploilor abundente, lutul din munți este purtat de șuvoaiele de apă pe toată suprafața văii, formând o suprafață alunecoasă. Vânturile puternice împing blocurile de piatră pe suprafața de lut alunecos, asta explicând urmele lăsate de pietre.

O altă teorie susține că pietrele mișcătoare se deplasează ca o consecință a unui fenomen magnetic necunoscut. Totuși, ideea a fost ușor contrazisă: s-a descoperit că pietrele nu conțin suficiente elemente cu proprietăți magnetice, precum fierul. Mai mult, dacă teoria fenomenului magnetic ar fi fost valabilă, rocile ar fi trebuit să se adune într-un singur loc, ceea ce nu este cazul.

Death Valey a fost declarată Parc Național în anul 1933, parcul fiind apoi extins pe o suprafață mai mare în anul 1994. Valea californiană se întinde pe 120 de kilometri și se află la 85,5 metri sub nivelul mării. Aici s-a înregistrat recordul pentru cea mai înaltă temperatură de pe continent – 56,7 grade Celsius.

În Valea Morții s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură pe termen lung; în vara anului 1917 au fost 48,9 de grade Celsius la umbră timp de 43 zile consecutive.

Surse selective: descopera.ro; incredibila.ro; evz.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

2 Comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here