Connect with us

Descoperiri

Experiment revoluționar. Mamut mumificat acum 28 de mii de ani a fost resuscitat cu succes de oamenii de știință japonezi

Published

on

O parte a unui mamut mumificat a fost resuscitată cu succes de cercetătorii japonezi, scrie Science AlertEi au introdus nucleele celor mai bine conservate celule ale mamutului în embrionii de rozătoare care au devenit astfel activi. Cu acest experiment de succes, știința se apropie de a aduce mamuții înapoi la viață, spun cercetătorii.

Mamutul mumificat a trăit acum 28.000 de mii de ani. Deşi experimentul japonezilor a fost încununat cu succes, cercetătorii admit totuși că în momentul de fața, cu tehnica disponibilă, este imposibil să poți resuscita complet un mamut.

În timpul experimentului, cercetătorii au extras măduvă osoasă și mușchi din corpul mamutului, ei obținând 273,5 miligrame de substanță biologică. Au fost selectate 88 de celule moarte cu nucleele cel mai puțin afectate, dintre care unele au fost introduse în embrioni vii de rozătoare. Este curios că o serie de embrioni modificati au demonstrat o activitate care în mod normal precede diviziunea celulară.

Oamenii de știință confirmă faptul că readucerea la viața mamuților este inaccesibilă astăzi, dar această experiență este un pas înainte şi ajută știința să atingă acest obiectiv. În viitor, cercetătorii intenționează să obțină celule active și să inducă diviziunea celulară cu ADN-ul unui mamut.

Experimentul a fost făcut pe mamutul numit Yuka, din specia Mammuthus primigenius, care a fost găsit pe malul Mării Laptev, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, în 2010. Rămășițele sale, părul și țesuturile moi au fost bine conservate în permafrost. Detalii despre experimentul japonezilor pot fi găsite aici 

Mamutul îngheţat a fost descoperit de vânători de fildeş din Siberia. Animalul avea răni cauzate de lei, dar şi de oameni. „Este clar că mamutul s-a luptat pe viaţă şi pe moarte cu un prădător, cel mai probabil cu un leu. Interesant este faptul că, la scurt timp după ce a murit, se pare că animalul a fost furat de oameni”, explică cercetătorul Daniel Fisher de la Universitatea Michigan.

Citește și:
Dovada crucificării lui Iisus, descoperită în premieră după 2.000 de ani. „Această descoperire crudă şi înfricoșătoare rezolvă unul dintre marile mistere care au generat multe contradicții de ani de zile”

Analizându-i dantura şi colţii, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că animalul avea doi ani şi jumătate când a murit. „Mumia mamutului este ceva deosebit de rar şi are o importanta foarte mare în lumea științifică”, spune Kevin Campbell, care este profesor de evoluţionism la Universtatea Manitoba.

Majoritatea rămăşiţelor de mamuţi sunt doar schelete, deseori incomplete. Yuka a fost conservat atât de bine în gheaţa din Siberia, încât oamenii de ştiinţă au putut analiza ţesuturile moi (muşchi, organe interne) şi blana acestuia.

Puiul de mamut a mai suferit răni cauzate de lei cu ceva timp înainte să moară, ceea ce sugerează că Yuka a scăpat cel puțin o dată de un atac. Corpul animalului prezintă răni mortale care nu s-au vindecat şi sunt cel mai probabil cauza morţii, care s-a întâmplat cu peste 10.000 de ani în urmă.

Profesorul Fisher a descoperit că Yuka avea şi un picior fracturat. Cel mai probabil, animalul şi l-a rupt fugind de atacatorii săi, leii eurasiatici ai cavernelor, o specie care nu mai există astăzi. Până acum, oamenii de ştiinţă nu au avut dovezi atât de clare care să sugereze că mamuţii erau într-adevăr vânaţi de lei.

Craniul, coloana vertebrală şi pelvisul animalului au fost scoase din corpul său de către oamenii primitivi. Craniul a fost descoperit în apropierea mumiei împreună cu trei coaste. Ţesutul moale din care au fost scoase oasele prezintă tăieturi făcute de o unealtă ca un fierăstrău. Oamenii de ştiinţă cred că una din tacticile de vânătoare ale oamenilor din Epoca de Piatră era de a urmări prădătorii şi de a le fura vânatul.

Surse: tvr.ro; romaniatv.net

Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperiri

Viitorul climatic al Terrei scris pe pereţii unei peşteri din China

Published

on

By

O echipă internaţională de cercetători a descoperit, pe pereţii peşterii Dayu, situată în munţii Qinling din centrul Chinei, inscripţii unice referitoare la efectele pe care schimbările climatice le-au produs de-a lungul a cinci secole. Cercetătorii dau asigurări că viitorul schimbărilor climatice ar putea fi desluşit de aceste inscripţii.

Cercetările, al căror rezultat a fost publicat în Scientific Reports, permit stabilirea unei corespondenţe între evenimentele istorice şi perioadele de secetă, care au lăsat o urmă de neşters în stalagmitele peşterii, semnalează El Mundo şi site-ul tempsreel.nouvelobs.com.

Într-o regiune cu climă dominată de muson, unde 70% din precipitaţiile anuale se produc în numai câteva luni, o uşoară decalare a sezonului ploilor poate avea consecinţe dramatice, câteva zile în plus sau în minus putând însemna o diferenţă între secetă şi inundaţii.

Între 1520 şi 1920, populaţia a efectuat mai multe procesiuni în peşteră, lăsând drept mărturie inscripţii pe pereţii ei. De exemplu, în ziua de 24 mai a celui de-al 17-lea an al domniei împăratului Guangxu din dinastia Qing, primarul Huaizong Zhu a condus peste 200 de persoane în peşteră pentru a lua apă de acolo. Un ghicitor pe nume Zhenrong Rang „s-a rugat pentru ploaie” în timpul ceremoniei. De-a lungul secolelor, diverşi edili locali, guvernatori, personalităţi au intrat în peşteră, sursă de apă în perioadele secetoase. Ei mergeau, de asemenea, pentru a se ruga zeităţilor lor lângă „lacul dragonului”, întinderea de apă din interior.

Inscripţiile corespund unor momente de grea încercare pentru populaţie. Seceta din 1528, de exemplu, a cauzat o mare foamete în regiune, iar locuitorii au recurs chiar la canibalism. Cu ocazia celei din 1596, în mijlocul unei mari perioade umede, inscripţiile descriu „munţi care plâng din cauza secetei” şi pe locuitorii care vin să viziteze peştera în iulie sau în august, în timp ce musonul ar fi trebuit să fie în toi.

Comparaţia dintre arhivele istorice, inscripţiile găsite în peştera Dayu şi analiza chimică a stalagmitelor a permis să se stabilească o corelaţie între evenimentele survenite de-a lungul secolelor. Aceste elemente arată că evenimentele la care se referă inscripţiile din peştera Dayu au provocat „serioase probleme sociale”, precizează studiul, citând seceta din 1890, care a „cauzat o foamete severă şi a declanşat pe plan local o instabilitate socială care a condus la un conflict feroce între guvern şi civili în 1900”.

Citește și:
Misterul sculpturii în lemn de două ori mai veche decât piramidele egiptene, găsită în Siberia

S-a stabilit, de asemenea, o legătură între perioadele de secetă şi declinul unor culturi. „Când oamenii nu au suficientă apă, dificultăţile sunt inevitabile şi survin conflictele”, explică Dr. Sebastian Breitenbach, de la University of Cambridge, coautor al studiului. „În ultimul deceniu, indiciile găsite în peşteri şi în lacuri au arătat o posibilă legătură între schimbările climatice şi prăbuşirea mai multor dinastii din China în ultimii 1800 de ani, precum Tang, Yuan şi Ming”, adaugă acesta.

„Există exemple de rămăşiţe pământeşti, unelte şi vase de ceramică găsite în peşteri, dar este excepţional să se descopere ceva ca aceste inscripţii datate”, explică Dr. Liangcheng Tan, de la Institutul de ştiinţe ale pământului al Academiei de Ştiinţe din China, autor principal al articolului. „Combinate cu indiciile găsite în formaţiunile geologice din peşteră, aceste inscripţii au fost un element crucial pentru a confirma legătura dintre climă şi arhivele geochimice din grotă, precum şi efectul pe care îl are seceta asupra unui peisaj”.

În plus, cercetătorii estimează că modelarea concreţiunilor calcaroase „sugerează că precipitaţiile viitoare din centrul Chinei ar putea fi sub media celor 500 de ani trecuţi”. Dat fiind faptul că munţii Qinling sunt o zonă de acumulare a apei şi adăpostesc numeroase specii pe cale de dispariţie (printre care ursul panda uriaş), ei sugerează că este „imperativ să se exploreze o strategie pentru adaptarea la diminuarea precipitaţiilor şi/sau la episoadele de secetă”. Situaţia este diferită de cea de pe vremea în care au fost efectuate aceste inscripţii, „dar noi suntem în continuare vulnerabili la aceste evenimente”, afirmă Dr. Breitenbach.

Cercetătorii dau asigurări că există posibilitatea ca această perioadă de secetă intensă şi prelungită să se repete în aceeaşi regiune la sfârşitul lui 2030. De aici, importanţa de a se pune în practică o strategie pentru a se face faţă acestei schimbări în materie de mediu.

Sursa: radioiasi.ro

Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Recomandările zilei

Diverse18 ore ago

Povestea extraordinarei familii Leonida – o familie de genii care a uimit lumea

Sunt puţine familii în Romania care şi-au adus o contribuţie atât de substanţială în progresul ţării prin absolut toţi membrii...

Diverse19 ore ago

Deşi nu doare, ficatul dă alte semne prin care „anunţă” că este bolnav. Cel mai simplu test prin care afli dacă ficatul tău e sănătos

Ficatul este cel mai activ organ din corpul uman, din punct de vedere metabolic. În pofida acestui fapt, atunci când...

Diverse3 zile ago

Secretele minţii umane. Cele două mecanisme care ne controlează viaţa şi greşelile cognitive care ne influenţează deciziile

Psihologul Daniel Kahneman susţine că gândirea umană este controlată de două sisteme: sistemul 1, pe care îl numeşte „thinking fast”...

Medicină3 zile ago

Bioritmul organelor interne și orele de refacere ale acestora. Țineți cont ca acestea au o activitate maximă timp de 2 ore pe zi

Un mecanism important al corpului este bioritmul cotidian al organelor interne. Despre bioritmul corpului uman s-a scris destul de mult,...

Diverse4 zile ago

Zidul dacic – o minune inginerească a lumii antice! Secretul care l-a făcut de nedoborât în faţa armatelor lumii antice

Zidul dacic a fost considerat o minune inginerească a lumii antice. Parte a fortificaţiilor cetăţilor dacice, „murus dacicus“, cum era...

Diverse5 zile ago

Nervul vag – un miracol al corpului uman! Cel mai lung nerv face conexiunea între minte şi organele vitale

Între starea de spirit şi corpul fizic există o legătură profundă. Această legătură este intermediată de nervul vag, care este...

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister