Connect with us

Medicină

Experiment dur pe stomacul românilor. Cum recunoașteți brânza și cașcavalul care nu conțin lapte, realizate din uleiuri vegetale sau alte produse care imită laptele

Published

on

Când ne așezăm la masă ar trebui să ne urăm Noroc bun în loc de Poftă bună, spune Avram Fițiu, profesor la USAMV Cluj. Așa cum își spun minerii care nu știu dacă mai ies vii din mină. Produsele lactate ce conțin grăsimi vegetale sunt dăunătoare sănătății, motiv pentru care ar trebui etichetate la fel ca pachetele de țigări, a spus și ministrul bulgar al agriculturii, Miroslav Naydenov la forumul Clean Food. Ce dezvăluie profesorul Avram Fițiu?

Așa cum vinul se mai poate face uneori și din struguri, la fel si brânza pe care o mănâncă românii se mai face și din lapte, dar mai rar și numai de către țărani. Vorbim de un experiment social interesant, perfect legal, în care industria agroalimentară mondială ne obișnuiește de ani buni cu alimente făcute parțial sau total cu înlocuitori. Cum experimentul cu înlocuirea de substanțe naturale din sucuri a reușit și astăzi bem sucuri carbogazoase în care doar apa mai este naturală, restul componentelor fiind artificiale, s-a trecut la faze experimentale mai evoluate… la nivel de brânză, carne etc.

Care este oare miza acestui experiment? Evident o miză financiară și astăzi vom analiza cazul brânzei cauciuc din lapte de palmier. În România noastră frumoasă se comercializează anual circa 30 000 de tone de cașcaval și aproximativ 50 000 t de telemea. O mică parte din brânză provine de la țărani și este realizată din lapte, dar cea mai mare parte provine din industria agroalimentară mondială și aici apare problema.

Industria agroalimentară (cu mici excepții) a început acest experiment social de mulți ani, experiment social în cadrul legii, lege care permite realizarea de produse asemănătoare vizual cu brânza și cașcavalul dar care sunt realizate total sau parțial din uleiuri vegetale de soia și în special de palmier.

Motivația pentru care industria face acest joc este una financiară și tehnică. O brânză telemea din ulei vegetal poate sta luni și ani de zile în raft fără să se strice, în timp ce o telemea din lapte după câteva săptămâni își schimbă aspectul comercial. Din punct de vedere financiar uleiul vegetal și în special uleiul de palmier se obțin la prețuri așa de joase încât constituie o mană cerească pentru industria agroalimentară a laptelui.

Citește și:
Avertismentul medicilor: Începe sezonul ambroziei, o plantă extrem de agresivă. „Este deja o problemă de sănătate publică!”

Ca să faci brânză din lapte ai nevoie de mult lapte și brânza ar avea un preț corect, evident mai ridicat decât prețul brânzei din ulei vegetal (1 kilogram de brânză telemea = 7 kilograme de lapte, 1 kilogram de caș = 9 kilograme de lapte, 1 kilogram de cașcaval = 12 kilograme de lapte, 1 kilogram de iaurt = 1 kilogram de lapte, 1 kilogram de unt = 22,50 kilograme lapte, un kilogram de smântână = 26,3 kilograme de lapte).

Iată ce spun despre acest experiment social la scară planetară câțiva oameni de bine care au înțeles șmecheria legală cu brânza de palmier:

Din sărăcie și lipsă de informare, românii cumpără mai ales telemeaua ieftină, care e făcută cu uleiuri vegetale. În schimb, micii producători români din zone cu tradiție ca Bucovina, ori Satu Mare, sunt în pragul falimentului, pentru că nu pot concura la preţ cu această telemea falsă, a declarat, pentru EVZ, Claudiu Frânc, președintele FCBR (Federația Crescătorilor de Bovine din România).

Este vorba de un ulei de palmier hidrogenat care din punct de vedere nutrițional diferă drastic față de uleiul de palmier nehidrogenat. Practic, este o margarină de generația întâi. Conține acizi grași care duc la apariția bolilor cardio­vasculare și a unor forme de cancer, spune prof. Dr.Gheorghe Mencinicopschi, ­specialist în nutriție.

În raionul de lactate ar trebui separate cele care conțin 100% lapte și cele care au alte ingrediente, astfel încât consumatorul să fie corect informat. Găsim la raion brânză cauciucată, făcută din uleiuri și margarină, mai spune Claudiu Frânc.

La unt, cam jumătate din grăsimea declarată este lactată, iar cealaltă jumătate este substituită de grăsime vegetală. La brânză, 100% este substituită.  Sunt multe probe în care grăsimea declarată lactată este vegetală, spune Anca Gavril, director laborator analize.

Citește și:
Dinții de lapte ai copiilor nu trebuie aruncați. Le pot salva viata mai târziu, în cazul unor boli grave datorită celulelor stem aflate în dinți

Deși TVA-ul este de 20% pentru toate produsele, cum vă explicați că se găsesc în magazine brânzeturi de proveniență incertă care se vând cu prețul de 10 lei sau chiar mai puțin?! În mod cert acel produs conține orice altceva numai lapte nu. În condițiile în care pentru 1 kilogram de cașcaval este nevoie de 5,5-5,6 kilograme de lapte crud, care trebuie colectat, procesat și la care se aplică și TVA, un astfel de produs nu poate ajunge pe rafturile marilor retaileri la acest preț ridicol de doar câțiva lei, spune Frânc.

Produsele lactate ce conțin grăsimi vegetale sunt dăunătoare sănătății, motiv pentru care ar trebui etichetate la fel ca pachetele de țigări, spune ministrul bulgar al Agriculturii, Miroslav Naydenov la forumul Clean Food, citat de Novinite.

Problema grăsimilor hidrogenate este că, asemeni unturii, sunt puternic aterogene. Ele au efecte grave asupra vaselor de sânge, susține dr. Gheorghe Mencinicopschi.

De la săpun la brânză! De ce să faci brânză din ulei de palmier? Pentru ca este cel mai ieftin, cel mai productiv și evident cel mai chimizat ca producție, ulei din lume!

Pentru a obține 10 tone de grăsime e nevoie de 1,2 hectare de palmieri, 6 hectare de rapiță sau floarea soarelui si 8 hectare de măslini. Dacă ar trebui sa asiguram rația calorica a 100 persoane timp de un an, am avea nevoie de un singur hectar cu palmieri comparativ cu 3 hectare de porumb, 5 de grâu, 6 de rapiță, 8 hectare de iarbă.

Așa s-a reușit la nivelul Pacificului înlocuirea completă a pădurii tropicale cu plantații industriale extrem de chimizate de palmieri, ceea ce înseamnă o adevărată catastrofa ecologică. Istoria poveștii cu uleiul de palmier se pare că are în spate o întâlnire discretă între plantatorii malaezieni de palmieri și chimiștii occidentali, întâlnire ce a deschis era margarinei.

Pe la mijlocul secolului trecut industria săpunului și a detergenților s-a transformat în industrie alimentară, iar produsul creat a fost margarina, din simplu motiv că tehnologia de fabricație este aceeași!

De la „Poftă Bună” la „Noroc Bun”. Cum putem oare noi românii să recunoaștem o brânză din lapte față de o brânză din ulei vegetal? Foarte simplu, datorită prețului de vânzare! Dacă vreți brânză telemea din lapte prețul de vânzare trebuie să fie de minim 25-30 de lei/kg, iar la cașcaval minim 45 de lei și provin de la țărani în mare parte. Sub acest preț, sunteți bieți cobai în acest experiment de inginerie socială și vă recomand să aveți un stomac rezistent… la cauciuc! Iar în loc de „ Poftă Bună ” astăzi când vă așezați la masă cu familia, am să vă urez dragi români „ Noroc Bun” ca la mină, unde știi când intri dar nu știi dacă mai ieși!

Biet popor, sărac la buzunar și la minte uneori, știi tu oare câte te mai așteaptă?

Avram Fițiu, România noastră. Sursa: agroinfo.ro

Pentru a face diferenţa dintre o brânză care conţine grăsimi vegetale şi una obţinută numai din lapte trebuie să ţinem cont de câteva aspecte. Primul indiciu care ne poate pune pe gânduri atunci când suntem în faţa unui galantar cu brânză este preţul. Întotdeauna, o brânză făcută din orice altceva, dar mai puţin lapte va fi mult mai ieftină decât una făcută din lapte.

Un alt lucru de care trebuie să ţinem cont este culoarea produsului. O brânză făcută din grăsimi vegetale va fi mai albă decât una obţinută numai din lapte. De asemenea, textura este diferită de la un tip de brânză la altul. Brânză din grăsimi vegetale este mai compactă şi mai moale, pe când cea din lapte este mai aerata.

Legea nu interzice adaosurile de lapte praf si grasimi vegetale in produsele pe baza de lapte proaspat. Insa fabricantul este obligat sa mentioneze clar acest lucru pe eticheta si nu mai are voie sa foloseasca denumirile consacrate: unt, smantana, telemea.

Citește și:
De ce nu este indicată scoaterea amigdalelor copiilor?

Iată ce trebuie să mai știți pentru a depista brânza falsă:

Brânza tăiată are neapărat găuri cu aer aproape egale, astea nu prea se pot falsifica. Dacă nu vedeți găurile, renunțați, e brânză falsificată cu clorură de calciu.

Clorura de calciu conferă produsului tărie. Tăiați o bucată cât o cutie de chibrituri. O puneți în congelator. O scoateți a doua zi și nu trebuie să fi devenit sfărâmicioasă prin îngheț. Dacă nu aveți timp, puneți bucățica în apă fiartă. Nu trebuie să se topească mai mult de 40% la fierbere, altfel e 80% margarină.

Dacă vrei să o desărezi şi laptele nu a fost de calitate, se va înmuia, dar dacă laptele a fost bun, va rămâne fermă.

Evitati produsele tip Akadia = branza bulgareasca ieftina. Aia nu este branza. Un kilogram de branza se obtine normal din 6-7 kg de lapte, in functie de calitatea acestuia, iar un litru de lapte nu cobora sub 2 lei. Facand un calcul nu poti sa nu te intrebi cum de un kilogram de branza de tip Akadia costa 8-10 lei.

Citește și:
Suntem ceea ce mâncăm. Vă prezentăm zece dintre cele mai sănătoase alimente de pe Terra

În afară de a fi gustată brânza, mai trebuie luată o fărâmitură între degete şi, în momentul în care ea se întinde precum untul, înseamnă că este brânză de calitate, facuta din lapte.

In fine cel mai important test este cel al fierberii. Daca o fierbem in apa si se dizolva înseamna ca nu conține lapte. In clipul de mai jos aveți o dovada in acest sens.

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. marks

    11 august 2018 at 4:48 pm

    Ca să faci brânză din lapte ai nevoie de mult lapte și brânza ar avea un preț corect, evident mai ridicat decât prețul brânzei din ulei vegetal (1 kilogram de brânză telemea = 7 kilograme de lapte, 1 kilogram de caș = 9 kilograme de lapte, 1 kilogram de cașcaval = 12 kilograme de lapte, 1 kilogram de iaurt = 1 kilogram de lapte, 1 kilogram de unt = 22,50 kilograme lapte, un kilogram de smântână = 26,3 kilograme de lapte).Toate aceste proporti sunt scoase din burta .Cinw a scris articolu ori nu are habar de ce vorbeste ori asa a primit comanda {cine comanda plateste} dar e scris aiurea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Medicină

Copilul care a surprins știința. Născut cu doar 2% din creier, la cinci ani citește, numără, și merge la școală

Published

on

Când s-a născut, în 2012 Noah Wall aproape că nu avea creier și nimeni nu se aștepta să trăiască prea mult. Cinci ani mai mai târziu, micuțul a contrazis previziunile experților. Deși este paralizat de la piept în jos, el a reușit să se descurce și, spre uimirea tuturor, creierul lui a ajuns acum la dimensiuni aproape normale, conform bbc.com.

În uter, Noah a dezvoltat o complicație rară a spina bifida, hidrocefalie severă, iar cutia craniană s-a umplut cu lichid, zdrobindu-i creierul într-o “felie subțire de țesut”, conform ziarului Mirror din Regatul Unit. Părinții lui – Shelly și Rob – au fost sfătuiți să-l avorteze în cinci împrejurări. Au refuzat. Imediat după naștere, medicii au spus că Noah nu va supraviețui, iar dacă o va face va fi infirm și nu se va dezvolta normal. Părinții lui, Shelly și Rob, au fost sfătuiți în cinci ocazii diferite să renunțe la sarcină, dar au refuzat.  Având doar 2% din creier, Noah nu avea nicio șansă. Cel puțin așa susțineau medicii! Imediat după naștere, o rană deschisă de pe spate a fost închisă și un șunt a fost instalat pentru a drena lichidul din creier.

Chiar daca a supraviețuit dupa naștere, părintii au inceput sa faca pregatiri de înmormântare. Shelly și Rob au cumpărat un sicriu pentru bebeluș, dar nu au încetat nicio clipă să creadă că micuțul este nici mai mult, nici mai puțin decât un dar de la Dumnezeu. L-au luat acasă și toată familia l-a înconjurat cu dragoste și grijă 24 de ore zi, șapte zile din șapte. „Nu ne-am gândit niciodată la o întrerupere de sarcină și tot ce-am vrut a fost să-i oferim o șansă la viață. Cel mai greu a fost când am discutat despre funeralii și donarea organelor”, a declarat mama copilului publicației The Luminary.

Creierul lui Noah a început să crească și să crească și să crească. Un RMN efectuat când băiatul avea trei ani a evidențiat că în acel moment creierul lui avea 80% din dimensiunile pe care le are un creier normal. Familia a continuat să-l stimuleze și să-l implice în activități care să ajute la dezvoltarea neurologică. Medicul Claire Nicholson de la Spitalul Newcastle’s Great North Children’s, neurochirurgul care se ocupă de Noah, îl numește pe micul ei pacient „un copil remarcabil”. Familia formată din cei 2 părinți și sora mai mare, Steph, continuă să-i mențină lui Noah creierul stimulat pentru a-l ajuta la creșterea neurologică.

Noah, care mereu zâmbește și arată empatie și dragoste prin cuvintele și faptele lui, învață să citească și să scrie, poate să numere până la zece și merge la școală. Creierul lui continuă să se dezvolte așa cum nimeni nu visa și după niște operații la șolduri, familia lui Noah crede că el chiar ar putea să meargă într-o zi. Având în vedere felul cum s-a desfășurat povestea până acum, puteți paria pe asta. Citeste mai multe pe altarulcredintei.md

Citește și:
"Creierul se îmbolnăvește din cauza noastră, pentru că nu știm să protejăm această „bijuterie" - Despre creier, cu cel mai mare neurochirurg din România -

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Medicină

Antibiotic natural nou descoperit recent în pământ de cercetători din Italia. Pseudouridimicina este eficient contra bacteriilor rezistente la tratamentele actuale

Published

on

Oamenii de ştiinţă au descoperit într-un eşantion de sol prelevat din Italia un nou antibiotic, care este eficient împotriva bacteriilor rezistente la agenţii antimicrobieni cunoscuţi.

Acest nou antibiotic, produs de un microb, a fost numit „pseudouridimicina” (PUM). În cadrul experienţelor de laborator el a distrus un evantai larg de bacterii, dintre care multe erau rezistente la antibiotice, în special pe cele numite Gram negativ.

În Franța, acest tip de bacterii sunt responsabile de peste 80% dintre decesele provocate de infecții în spital, potrivit unei anchete recente de sănătate publică din această țară. Printre acestea, se află Escherichia Coli, Klebsiella pneumoniae, dar și gonococul, care este la originea unei boli cu transmitere sexuală, inclus pe lista OMS care cuprinde 12 familii de bacterii, cele mai amenințătoare pentru sănătatea omului.

De asemenea, noul antibiotic a putut vindeca scarlatina la şoareci în testele de laborator. Descoperirea face obiectul unui articol publicat recent în revista ştiinţifică americană Cell.

PUM neutralizează o enzimă esenţială pentru aproape toate funcţiile fiecărui organism, polimeraza. Însă mecanismul său diferă de cel al rifampicinei, o clasă de anitibiotice care vizează aceeaşi enzimă. Acest nou agent antimicrobian este de zece ori mai puţin susceptibil să declanşeze o rezistența la antibiotice decât cele care se află în prezent pe piaţă. PUM a ucis aproape douăzeci de specii de bacterii în laborator şi a fost îndeosebi eficient împotriva streptococilor şi a stafilococilor, din care mai mulţi erau rezistenţi la mai multe antibiotice.

Testele clinice pentru acest nou antibiotic ar putea începe în termen de trei ani şi el ar urma să ajungă pe piaţă în zece ani, au indicat cercetătorii universităţii Rutgers-New Brunswick şi firma italiană de biotehnologie Naicons.

Citește și:
Dinții de lapte ai copiilor nu trebuie aruncați. Le pot salva viata mai târziu, în cazul unor boli grave datorită celulelor stem aflate în dinți

Această cercetare subliniază că filonul principal al antibioticelor este la picioarele noastre și reînnoiește o tradiție inaugurată de pionierul francez Rene Dubos, veritabilul deschizător al drumului, în 1939, pe calea antibioticelor naturale.

Surse selective: Evenimentul zilei  miscarea de rezistenta

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister