Connect with us

Medicină

Experiment dur pe stomacul românilor. Cum recunoașteți brânza și cașcavalul care nu conțin lapte, realizate din uleiuri vegetale sau alte produse care imită laptele

Published

on

Când ne așezăm la masă ar trebui să ne urăm Noroc bun în loc de Poftă bună, spune Avram Fițiu, profesor la USAMV Cluj. Așa cum își spun minerii care nu știu dacă mai ies vii din mină. Produsele lactate ce conțin grăsimi vegetale sunt dăunătoare sănătății, motiv pentru care ar trebui etichetate la fel ca pachetele de țigări, a spus și ministrul bulgar al agriculturii, Miroslav Naydenov la forumul Clean Food. Ce dezvăluie profesorul Avram Fițiu?

Așa cum vinul se mai poate face uneori și din struguri, la fel si brânza pe care o mănâncă românii se mai face și din lapte, dar mai rar și numai de către țărani. Vorbim de un experiment social interesant, perfect legal, în care industria agroalimentară mondială ne obișnuiește de ani buni cu alimente făcute parțial sau total cu înlocuitori. Cum experimentul cu înlocuirea de substanțe naturale din sucuri a reușit și astăzi bem sucuri carbogazoase în care doar apa mai este naturală, restul componentelor fiind artificiale, s-a trecut la faze experimentale mai evoluate… la nivel de brânză, carne etc.

Care este oare miza acestui experiment? Evident o miză financiară și astăzi vom analiza cazul brânzei cauciuc din lapte de palmier. În România noastră frumoasă se comercializează anual circa 30 000 de tone de cașcaval și aproximativ 50 000 t de telemea. O mică parte din brânză provine de la țărani și este realizată din lapte, dar cea mai mare parte provine din industria agroalimentară mondială și aici apare problema.

Industria agroalimentară (cu mici excepții) a început acest experiment social de mulți ani, experiment social în cadrul legii, lege care permite realizarea de produse asemănătoare vizual cu brânza și cașcavalul dar care sunt realizate total sau parțial din uleiuri vegetale de soia și în special de palmier.

Motivația pentru care industria face acest joc este una financiară și tehnică. O brânză telemea din ulei vegetal poate sta luni și ani de zile în raft fără să se strice, în timp ce o telemea din lapte după câteva săptămâni își schimbă aspectul comercial. Din punct de vedere financiar uleiul vegetal și în special uleiul de palmier se obțin la prețuri așa de joase încât constituie o mană cerească pentru industria agroalimentară a laptelui.

Citește și:
Era o injecție dureroasă, dar care reușea să ne ferească de infecții, gripă și întărea imunitatea. Vaccinul care a ținut România sănătoasă începând cu anii '60

Ca să faci brânză din lapte ai nevoie de mult lapte și brânza ar avea un preț corect, evident mai ridicat decât prețul brânzei din ulei vegetal (1 kilogram de brânză telemea = 7 kilograme de lapte, 1 kilogram de caș = 9 kilograme de lapte, 1 kilogram de cașcaval = 12 kilograme de lapte, 1 kilogram de iaurt = 1 kilogram de lapte, 1 kilogram de unt = 22,50 kilograme lapte, un kilogram de smântână = 26,3 kilograme de lapte).

Iată ce spun despre acest experiment social la scară planetară câțiva oameni de bine care au înțeles șmecheria legală cu brânza de palmier:

Din sărăcie și lipsă de informare, românii cumpără mai ales telemeaua ieftină, care e făcută cu uleiuri vegetale. În schimb, micii producători români din zone cu tradiție ca Bucovina, ori Satu Mare, sunt în pragul falimentului, pentru că nu pot concura la preţ cu această telemea falsă, a declarat, pentru EVZ, Claudiu Frânc, președintele FCBR (Federația Crescătorilor de Bovine din România).

Este vorba de un ulei de palmier hidrogenat care din punct de vedere nutrițional diferă drastic față de uleiul de palmier nehidrogenat. Practic, este o margarină de generația întâi. Conține acizi grași care duc la apariția bolilor cardio­vasculare și a unor forme de cancer, spune prof. Dr.Gheorghe Mencinicopschi, ­specialist în nutriție.

În raionul de lactate ar trebui separate cele care conțin 100% lapte și cele care au alte ingrediente, astfel încât consumatorul să fie corect informat. Găsim la raion brânză cauciucată, făcută din uleiuri și margarină, mai spune Claudiu Frânc.

La unt, cam jumătate din grăsimea declarată este lactată, iar cealaltă jumătate este substituită de grăsime vegetală. La brânză, 100% este substituită.  Sunt multe probe în care grăsimea declarată lactată este vegetală, spune Anca Gavril, director laborator analize.

Citește și:
Nimeni nu vorbește despre tragedia tăcută, care se dezvoltă fără oprire de câțiva ani în casele noastre și se referă la cele mai prețioase bijuterii ale noastre - copiii

Deși TVA-ul este de 20% pentru toate produsele, cum vă explicați că se găsesc în magazine brânzeturi de proveniență incertă care se vând cu prețul de 10 lei sau chiar mai puțin?! În mod cert acel produs conține orice altceva numai lapte nu. În condițiile în care pentru 1 kilogram de cașcaval este nevoie de 5,5-5,6 kilograme de lapte crud, care trebuie colectat, procesat și la care se aplică și TVA, un astfel de produs nu poate ajunge pe rafturile marilor retaileri la acest preț ridicol de doar câțiva lei, spune Frânc.

Produsele lactate ce conțin grăsimi vegetale sunt dăunătoare sănătății, motiv pentru care ar trebui etichetate la fel ca pachetele de țigări, spune ministrul bulgar al Agriculturii, Miroslav Naydenov la forumul Clean Food, citat de Novinite.

Problema grăsimilor hidrogenate este că, asemeni unturii, sunt puternic aterogene. Ele au efecte grave asupra vaselor de sânge, susține dr. Gheorghe Mencinicopschi.

De la săpun la brânză! De ce să faci brânză din ulei de palmier? Pentru ca este cel mai ieftin, cel mai productiv și evident cel mai chimizat ca producție, ulei din lume!

Pentru a obține 10 tone de grăsime e nevoie de 1,2 hectare de palmieri, 6 hectare de rapiță sau floarea soarelui si 8 hectare de măslini. Dacă ar trebui sa asiguram rația calorica a 100 persoane timp de un an, am avea nevoie de un singur hectar cu palmieri comparativ cu 3 hectare de porumb, 5 de grâu, 6 de rapiță, 8 hectare de iarbă.

Așa s-a reușit la nivelul Pacificului înlocuirea completă a pădurii tropicale cu plantații industriale extrem de chimizate de palmieri, ceea ce înseamnă o adevărată catastrofa ecologică. Istoria poveștii cu uleiul de palmier se pare că are în spate o întâlnire discretă între plantatorii malaezieni de palmieri și chimiștii occidentali, întâlnire ce a deschis era margarinei.

Pe la mijlocul secolului trecut industria săpunului și a detergenților s-a transformat în industrie alimentară, iar produsul creat a fost margarina, din simplu motiv că tehnologia de fabricație este aceeași!

De la „Poftă Bună” la „Noroc Bun”. Cum putem oare noi românii să recunoaștem o brânză din lapte față de o brânză din ulei vegetal? Foarte simplu, datorită prețului de vânzare! Dacă vreți brânză telemea din lapte prețul de vânzare trebuie să fie de minim 25-30 de lei/kg, iar la cașcaval minim 45 de lei și provin de la țărani în mare parte. Sub acest preț, sunteți bieți cobai în acest experiment de inginerie socială și vă recomand să aveți un stomac rezistent… la cauciuc! Iar în loc de „ Poftă Bună ” astăzi când vă așezați la masă cu familia, am să vă urez dragi români „ Noroc Bun” ca la mină, unde știi când intri dar nu știi dacă mai ieși!

Biet popor, sărac la buzunar și la minte uneori, știi tu oare câte te mai așteaptă?

Avram Fițiu, România noastră. Sursa: agroinfo.ro

Pentru a face diferenţa dintre o brânză care conţine grăsimi vegetale şi una obţinută numai din lapte trebuie să ţinem cont de câteva aspecte. Primul indiciu care ne poate pune pe gânduri atunci când suntem în faţa unui galantar cu brânză este preţul. Întotdeauna, o brânză făcută din orice altceva, dar mai puţin lapte va fi mult mai ieftină decât una făcută din lapte.

Un alt lucru de care trebuie să ţinem cont este culoarea produsului. O brânză făcută din grăsimi vegetale va fi mai albă decât una obţinută numai din lapte. De asemenea, textura este diferită de la un tip de brânză la altul. Brânză din grăsimi vegetale este mai compactă şi mai moale, pe când cea din lapte este mai aerata.

Legea nu interzice adaosurile de lapte praf si grasimi vegetale in produsele pe baza de lapte proaspat. Insa fabricantul este obligat sa mentioneze clar acest lucru pe eticheta si nu mai are voie sa foloseasca denumirile consacrate: unt, smantana, telemea.

Citește și:
Dinții de lapte ai copiilor nu trebuie aruncați. Le pot salva viata mai târziu, în cazul unor boli grave datorită celulelor stem aflate în dinți

Iată ce trebuie să mai știți pentru a depista brânza falsă:

Brânza tăiată are neapărat găuri cu aer aproape egale, astea nu prea se pot falsifica. Dacă nu vedeți găurile, renunțați, e brânză falsificată cu clorură de calciu.

Clorura de calciu conferă produsului tărie. Tăiați o bucată cât o cutie de chibrituri. O puneți în congelator. O scoateți a doua zi și nu trebuie să fi devenit sfărâmicioasă prin îngheț. Dacă nu aveți timp, puneți bucățica în apă fiartă. Nu trebuie să se topească mai mult de 40% la fierbere, altfel e 80% margarină.

Dacă vrei să o desărezi şi laptele nu a fost de calitate, se va înmuia, dar dacă laptele a fost bun, va rămâne fermă.

Evitati produsele tip Akadia = branza bulgareasca ieftina. Aia nu este branza. Un kilogram de branza se obtine normal din 6-7 kg de lapte, in functie de calitatea acestuia, iar un litru de lapte nu cobora sub 2 lei. Facand un calcul nu poti sa nu te intrebi cum de un kilogram de branza de tip Akadia costa 8-10 lei.

Citește și:
Medic psihiatru: „Smartphone-ul cauzează diabet, hipertensiune, fiindcă folosirea lui înseamnă că dormi mai puțin cu 1-2 ore"

În afară de a fi gustată brânza, mai trebuie luată o fărâmitură între degete şi, în momentul în care ea se întinde precum untul, înseamnă că este brânză de calitate, facuta din lapte.

In fine cel mai important test este cel al fierberii. Daca o fierbem in apa si se dizolva înseamna ca nu conține lapte. In clipul de mai jos aveți o dovada in acest sens.

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
2 Commentarii

2 Comments

  1. marks

    11 august 2018 at 4:48 pm

    Ca să faci brânză din lapte ai nevoie de mult lapte și brânza ar avea un preț corect, evident mai ridicat decât prețul brânzei din ulei vegetal (1 kilogram de brânză telemea = 7 kilograme de lapte, 1 kilogram de caș = 9 kilograme de lapte, 1 kilogram de cașcaval = 12 kilograme de lapte, 1 kilogram de iaurt = 1 kilogram de lapte, 1 kilogram de unt = 22,50 kilograme lapte, un kilogram de smântână = 26,3 kilograme de lapte).Toate aceste proporti sunt scoase din burta .Cinw a scris articolu ori nu are habar de ce vorbeste ori asa a primit comanda {cine comanda plateste} dar e scris aiurea.

  2. Miluca

    29 ianuarie 2019 at 9:20 am

    Întradevar,cantitatile enumerate, de a obține 1kg de telemea dintr-o anumita cantitate de lapte , sunt total eronate, dacă aveți datele de la Mincinospinschi, e clar.

    Aproximativ (în funcție de densitate, procentaj grasime) 5 kg lapte = 1k telemea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Nimeni nu vorbește despre tragedia tăcută, care se dezvoltă fără oprire de câțiva ani în casele noastre și se referă la cele mai prețioase bijuterii ale noastre – copiii

Published

on

Există o tragedie tăcută care se dezvoltă acum, din ce in ce mai mult în casele noastre, și se referă la cele mai prețioase bijuterii ale noastre – copiii.

Aceștia se află într-o stare emoțională teribilă! În plus, în ultimii 15 ani, statisticile tulburărilor mintale la copii sunt îngrozitoare: fiecare al cincilea copil are tulburări mintale; tulburarea deficitului de atenție a crescut cu 43%; depresia la adolescenți a crescut cu 37%; rata sinuciderii în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani a crescut cu 200%.

Nu, răspunsul nu este îmbunătățirea capacităților de diagnosticare! Nu, ei nu se nasc astfel! Nu e vina școlii și a sistemului!

Copiii moderni sunt privați de bazele unei copilării sănătoase, cum ar fi: Părinții accesibili din punct de vedere emoțional; Limite clar stabilite și instrucțiuni descrise. Obligațiuni. Alimentație echilibrată și somn suficient. Mișcarea și aerul proaspăt. Jocuri creative, comunicare, timp liber.

În schimb, copiii au: Părinții distrați. Părinții care răsfață copiii şi le permit totul. Sentimentul că toți le sunt datori. Alimentație neechilibrată și lipsă de somn. Stil de viață sedentar. Stimulare nesfârșită, distracții tehnologice, plăceri instantanee.

Oare este posibil să educi o generație sănătoasă în astfel de condiții nesănătoase? Bineînțeles că nu! După cum vedem, consecințele sunt teribile. Pentru pierderea copilăriei normale, copiii plătesc cu pierderea bunăstării emoționale.

Dacă vrem copii care să crească fericiți și sănătoși, trebuie să ne trezim și să ne întoarcem la elementele de bază. Nu este prea târziu!

Iată ce ar trebui să faci ca părinte!

Stabiliți limite și amintiți-vă că sunteți părintele copilului, nu prietenul lui. Oferiți-i copilului ceea ce are nevoie, nu ceea ce dorește. Nu vă temeți să-l refuzați dacă dorințele lui nu corespund necesităților. Oferiți-i alimente sănătoase și gustări limitate. Petreceți câte o oră pe zi în natură. Zilnic luaţi cina în familie fără gadget-uri. Jucaţi-vă jocuri de masă. În fiecare zi, implicați copilul în treburi casnice (să aranjeze îmbrăcămintea, să strângă jucăriile, să agaţe rufele, să aranjeze masa etc.). Mergeți la culcare în fiecare zi la aceeași oră, nu-l lăsați să se culce cu gadget-uri.

Învățați copiii să fie responsabili și independenți. Nu-i protejați de eșecuri minore. Acest lucru îi învață să depășească obstacolele vieții. Învățați-i să fie răbdători și oferiți-le ocazia să-şi petreacă timpul liber, astfel încât să-și arate impulsurile creative. Nu înconjura copilul cu distracții constante. Nu le oferiţi gadget-urile ca remediu pentru plictiseală. Nu încurajați folosirea gadget-urilor înainte de masă, în mașină, în restaurant, în magazin. Lăsați creierul copilului să învețe singur să alunge plictiseala.

Fiți disponibili din punct de vedere emoțional, învățați-i abilitățile sociale. Nu vă distrageți atenția spre telefon atunci când comunicați cu copilul. Învățați copilul să facă față mâniei și iritației. Învățați copilul să salute, să ofere, să împărtășească, să simpatizeze, să se comporte la masă și în timpul unei conversații. Mențineți o conexiune emoțională: zâmbește-i, sărută-l, gâdilă copilul, citește-i, dansați, săriți și târați-vă împreună!

Noi suntem cei care ar trebui să ne schimbăm copiii, în caz contrar vom creşte o generație întreagă pe pastile! Nu este prea târziu, dar timp este tot mai puțin.

Sursa articolului copiicurcubeu.ro

Citește și:
Motivele pentru care copiii trebuie să stea cât mai mult afară, chiar şi iarna. Frigul nu face rău şi nu îmbolnăveşte
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Articole interesante

Diverse2 zile ago

Mister bine păstrat de serviciile secrete: necropola uriaşilor din Argedava

Serviciile secrete au păstrat, vreme îndelungată, o descoperire de excepţie din ţara noastră. Este vorba despre necropola de la Argedava-Popesti-Novaci,...

Dezvăluiri2 zile ago

O afirmație despre români extrasă din documente secrete ale Vaticanului de către un apropiat al Papei Ioan Paul al II-lea, a creat multă agitație în lumea academică

La orele de istorie am învățat ca limba romanească s-a născut după ce romanii au cucerit Dacia si au format...

Mistere2 zile ago

O teorie controversată, susține ca Eva nu ar fi fost prima femeie de pe Pământ, ci o anume Lilith, menționată chiar și de Biserica Ortodoxă Română

Apare o singură dată în Biblia aşa cum o ştim cu toţii – într-un capitol scris de Isaia şi acolo...

Diverse2 zile ago

Nimeni nu vorbește despre tragedia tăcută, care se dezvoltă fără oprire de câțiva ani în casele noastre și se referă la cele mai prețioase bijuterii ale noastre – copiii

Există o tragedie tăcută care se dezvoltă acum, din ce in ce mai mult în casele noastre, și se referă...

Medicină2 zile ago

Caprifoiul, planta cu efecte nebănuite, care curăță sângele și vindecă răni grave. In popor i se mai spune Mâna Maicii Domnului

Putina lume știe, dar caprifoiul este una dintre cele mai bune plante ce pot fi folosite pentru tratarea diferitelor afecțiuni....

Diverse7 zile ago

Savant japonez, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, a dovedit cât bine face postul organismului uman

Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, în 2016, a fost acordat profesorului japonez Yoshinori Ohsumi, de la Tokyo Institute of...

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister