Articole adăugate recent

Partea de est a continentului african a început sa se desprindă de restul uscatului. Procesul de separare a placilor tectonice va continua timp de milioane de ani.Fisura va continua timp de milioane de ani, iar in final Africa va rămâne fără emblematicul ei „corn”.

Geologii cunosc acest fenomen, dar spun ca are loc mult mai rapid decat se asteptau, scrie The Independent, citat de Yoda.ro  Efectele au început sa fie evidente. O sosea aglomerata din Kenya, Mai Mahiu, s-a fisurat, fiind construita pe o falie vulcanica.

Soferii au fost in pericol, iar traficul a trebuit sa fie oprit. Fisura s-a intins pe 3 km si a avut 200 metri latime. Potrivit geologilor, placa tectonica Somaleza se indeparteaza de placa tectonica Nubiana cu cativa mm pe an. In final, cele doua se vor separa complet. Cercetătorii trebuie sa analizeze mai atent fenomenul, ca sa afle ce măsuri pot lua autoritățile, pentru a evita dezastrele naturale care risca sa afecteze populatia.

Geologul David Adede spune că falia dintre cele două plăci africane se mărește cu 2,5 centimetri pe an: „Marele Rift împarte Africa în două plăci. Având în vedere ce se întâmplă acum, am stabilit că una dintre plăci, cea somaleză, se îndepărtează de a doua cu 2,5 centimetri pe an. În viitorul apropiat, dacă acest fenomen continuă, placa somaleză se va separa de restul continentului”.

El a mai explicat și că după surparea șoselei din Kenya, s-a deschis un crater uriaș, care s-a umplut rapid cu apă, lucru care a dus la apariția și mai multor fisuri în pământ. „Avem nevoie de mai mulți oameni de știință care să facă cercetări și studii extinse asupra terenului din această regiune, astfel încât să ne poată sfătui unde să construim străzile și clădirile pentru a nu fi în pericol”, mai adaugă geologul.

„Oamenii de știință știu de mult timp că placa tectonică africană se separă de cea somaleză, de-a lungul Văii Marelui Rift. Este un fenomen geologic care se întinde de la Marea Roșie la Fluviul Zambezi, pe o lungime de 6.000 de km și 60 de km lățime”, spune David Adede.

Cele doua placi tectonice de sub Africa se indeparteaza una de alta din cauza unei uriase fisuri existenta in mantaua Pamantului, prin care caldura care vine din miezul planetei urca spre crusta.

Puterea acestor zone de scufundare de a genera mari evenimente naturale, precum cutremurele urmate de tsunami in Japonia sau erupţii vulcanice, este foarte mare, totuşi oamenii de ştiinţă spun că geologia Mediteranei este foarte diferită.

Citește și:
Motivul pentru care ciorile se împreunează cu cadavrele semenilor

Oricum, în ciuda riscului mic al unor evenimente naturale în zonă, există îngrijorarea că țările europene nu au investit suficient pentru un sistem de avertizare de tsunami. Dacă se confirmă că deplasarea în noua direcţie a început deja, oamenii de ştiinţă trebuie să aibă la îndemână evaluări mai bune a riscului de cutremur şi tsunami în Europa.

În septembrie 2005, o fisură uriașă s-a deschis în scoarța pământului, la nord de Afar, o zonă deșertică, situată la 100 de kilometri de granița dintre Etiopia și Eritreea. Această fisură se întinde pe o lungime de 60 de km, are o adâncime cuprinsă între 2 și 12 km și o lățime de 5 metri. Geologii estimează că în această fisură a fost deja „injectată” magmă bazaltică.

Apariția fisurii a coincis cu o serie de cutremure și cu erupția vulcanului Dabbahu, lucru care a dus la apariția mai multor fisuri mici, în partea de sud. Eric Jaques, directorul adjunct al Institutului de Fizică a Pământului din Paris, declara într-un interviu din 2009 acordat Le Figaro că acesta reprezintă momentul-zero al deschiderii unui ocean. Afla mai multe pe digi24.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here