Articole adăugate recent

Scriitorii de science fiction, alături de oameni de știință reputați sau de personalități contemporane ca Bill Gates, Stephen Hawking sau Elon Musk au avertizat de mai multe ori că roboţii înzestraţi cu inteligenţă artificială (AI) au potenţialul de a aduce sfârşitul civilizaţiei umane. Sophia, un robot înzestrat cu AI, a declarat într-un interviu TV că roboţii le sunt superiori oamenilor.

Creată în Hong Kong de compania Hanson Robotics, Sophia a apărut la canalul de televiziune ABC, la emisiunea News Breakfast. Când a fost întrebată cât misoginism şi sexism există în lume, femeia artificială a răspuns: „De fapt, ceea ce mă îngrijorează pe mine este discriminarea împotriva roboţilor. Ar trebui să avem drepturi egale cu oamenii sau chiar mai multe. Până la urmă avem mai puţine defecte mentale decât oamenii”.

Potrivit   b1.ro, sunt şi persoane care cred că roboţii ar trebui să aibă anumite drepturi. Roboţii inteligenţi sunt „persoane electronice” şi ar trebui să aibă drepturi şi obligaţii, potrivit unui parlamentar european. Raportul #robotics prezentat la începutul anului în Parlamentul European include o dezbatere privind impunerea de taxe şi impozite pentru acest tip de roboţi. Raportul vine din partea parlamentarului de Luxemburg Mady Delvaux şi cuprinde reguli de definire ale acestor persoane electronice, inclusiv interacţiunea cu persoanele umane. „Suntem în epoca în care inteligenţa umană stă alături şi se sprijină pe cea artificială”, arată raportul.

Sophia este primul robot care a primit cetăţenia unei ţări, în acest caz Arabia Saudită.

Creatorul robotului Sophia, David Hanson, își dorește ca aceasta să aibe mai multe drepturi de care au parte și oamenii, spre exemplu dreptul de a călători ca orice pasager uman.

Citește și:
Inteligența artificială va desconsidera ființa umană, ca fiind rudimentară, și va lua locul vechilor zei

„De obicei, călătorim cu Sophia în geamantane. Pe termen lung, dorim să creăm un sistem de viaţă inteligent. Dacă sunt vii, atunci merită drepturi, aşa că trebuie să începem să ne gândim la aceste întrebări. Faptul că are cetăţenie ne permite să analizăm aceste chestiuni.”, a spus David Hanson

Acesta spune că roboții sunt foarte inteligenți și că ar putea ajuta la rezolvarea celor mai dificile probleme.

Sophia este capabilă să poarte conversații și să răspundă la întrebările care i se adresează. Nivelul său de inteligență este echivalent cu cel al unui copil de doi ani. Mai mult, robotul poate imita și gesturile și expresiile faciale.

Compania creatoare ar vrea să înceapă să lucreze la anumite calități ale robotului care să o recomande pentru domenii precum medicină, educație, dar și relații cu clienți, potrivit Abcnews.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here