Enigma disparitiei civilizatiei mayase, descifrata dupa un mileniu. Ce s-a intamplat cu mayasii?

3
loading...

Din anul 300 si pana in 700 d.Hr., civilizatia mayasa a inflorit in peninsula Yucatan. Ea a construit piramide si un calendar celebru si astazi. Acum, oamenii de știința au descoperit ca motivul disparitiei sale il reprezinta o seceta prelungita, vreme de un secol.

Mineralele prelevate de cercetători dintr-o peștera subacvatica din Belize arata ca o seceta extrema a avut loc intre anii 800 si 900 d.Hr., atunci civilizatia mayasa s-a dezintegrat, potrivit Live Science, citat de ziare.com

Cand ploile s-au intors, mayasii s-au mutat in nord, dar ei au disparut din nou cateva secole mai tarziu, dupa un alt interval de timp secetos.

Cu toate ca descoperirile nu sunt primele care fac legatura intre seceta si disparitia civilizatiei mayase, noile rezultate intaresc convingerea ca perioadele uscate au fost cu adevarat vinovate de acest colaps.

Acesti antici americani au ridicat piramide uimitoare, au stapanit astronomia, au dezvoltat scrierea hieroglifa si sistemul calendarului mayas.

Dar in secolele de dupa anul 700 d.Hr., activitatile de constructii au incetinit si societatea a ajuns intr-o stare de razboi si anarhie.

Declinul civilizatiei mayase

Istoricii au speculat ca declinul a fost legat de mai multe lucruri, de la teama vechii societati de spiritele rauvoitoare si pana la despadurire.

Dovezile privind seceta s-au inmultit in ultimii ani. Astfel, un studiu din anul 2012, care a analizat stalagmitele vechi de 2.000 de ani dintr-o pestera din Belize, a descoperit faptul ca scaderea nivelului precipitatiilor a coincis cu declinul culturii mayase.

Revenind la recentul studiu, trebuie precizat faptul ca oamenii de stiinta au cautat semnele secetei forand in sedimentele pesterii Blue Hole din laguna Lighthouse din Belize. Andre Droxler de la Universitatea Rice, co-autor al studiului, si colegii sai au analizat compozitia chimica a mostrelor, in special nivelul titanului si aluminiului.

Citește și:
Fenomene înfricoșătoare în Europa. Aici vor fi cele mai neașteptate efecte ale schimbărilor climatice și odată cu ele vor apărea noi specii de animale

Cand s-au produs ploi, apa a spalat rocile vulcanice din regiune, care contineau titan. Cercetatorii au descoperit ca nivelul scazut de titan si aluminiu corespunde perioadei fara precipitatii. Echipa de oameni de stiinta a gasit ca in timpul perioadei cuprinse intre anii 800 si 1.000 d.Hr., cand civilizatia mayasa se prabusea, au existat doar unul sau doua cicloane tropicale la doua decenii, in comparatie cu 5-6, in mod obisnuit.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here