Chinezii au scos la suprafață Elixirul Nemuririi, un lichid gălbui aflat într-un vas de bronz vechi de 2000 de ani

0
loading...

Mii de ani, chinezii au căutat o rețetă magică, pentru a prepara un elixir care să le extindă cât mai mult durata de viață. Desigur, nu au putut descoperi așa ceva, dar au testat diferite băuturi, precum cel descoperit recent de arheologii chinezi. Este vorba de un vas din bronz vechi de aproximativ 2.000 de ani, care conține o substanță despre care textele chinezești scriu că ar fi „Elixirul Nemuririi”. Potrivit acestora, lichidul transparent cu o tenta gălbuie, s-a păstrat în mod miraculos pana în ziua de azi.

Alături de vas au mai fost găsite si alte artefacte, asa cum sunt ceramica pictata, o lampa în forma de găsca, cât și rămășitele celui îngropat. Vasul din bronz a fost găsit în mormântul unui nobil din Dinastia Han și conține 3,5 litri de elixir. Acesta are o aroma bogata de vin, asa ca inițial s-a crezut ca e vorba despre o băutura care se consuma în acea perioada.

Descoperirea este foarte importantă, fiind pentru prima dată când este găsită o rețetă a legendarului elixir.

S-a bănuit ca e vorba despre un vin obținut din orez, însă analiza lichidului, scos intre timp din vasul de bronz, a arătat ca nu era cazul.Testele de laborator au arătat că elixirul din acest vas conține în special nitrat de potasiu și alunit. Acești compuși sunt periculoși, fiind folosiți acum în pesticide, fertilizatori și chiar la combustibilul pentru rachete.

Din păcate, nobilii din China antică au consumat frecvent băuturi toxice, pentru că nu știau cât de periculoase sunt.

Primul împărat al Chinei, Qing Shihuang, credea că elixirul nemuririi este de fapt mercur și chiar a băut această substanță. Evident, s-a îmbolnăvit și a murit intoxicat cu mercur, la fel ca și alte figuri celebre din istorie.

Elixirul Nemuririi este o veche legendă chineză, care apare în multe documente. Multe rețete ale acestui elixir conțin însă substanțe otrăvitoare, cum este arsenicul sau mercurul. De altfel, mormântul împăratului Qing conține o mare cantitate de mercur, spun arheologii. Împăratul nu doar că a băut frecvent mercur, dar a cerut ca în mormântul său să fie făcute adevărate lacuri uriașe de mercur.

Sursa articolului yoda.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here