Articole adăugate recent

Un nou virus periculos pandeste la granitele Romaniei. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară (ANSVSA) a convocat o întâlnire de lucru a experților pentru Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) pentru două zile la Brașov, transmite instituția.

PMR este un virus care afectează oile și caprele și care a apărut în mai multe regiuni din Bulgaria, afectând și ferme din apropierea graniței cu România, anunta g4media.ro

Confruntată deja cu epidemia de pestă porcină, ANSVSA va realiza atât un plan de măsuri pentru a preveni intrarea virusului din Bulgaria în România, cât și un Manual Operațional pentru intervenția în eventualele focare de PMR.

Reamintim că reacția ANSVSA la epidemia de pestă porcină este criticată dur de fermierii români, care acuză instituția că a ignorat semnalele timpurii din 2017.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare.

Pesta Rumegătoarelor mici (PRA) nu are absolut nicio legătură cu Pesta Porcină Africană (PPA), boala ce face ravagii în clipa de faţă în exploatațiile de porci din România. Boala nu reprezintă acelaşi pericol major şi nici nu are o arie de transmitere atât de răspândită.

Citește și:
Şmecherie cu repetiţie: pesta porcină din 2018 versus gripa aviară din 2005

Cu toate acestea, oierii îşi pot lua o serie de măsuri în privința exploatațiilor pe care le deţin în lipsa unor reacţii ale autorităților. Semnele bolii sunt febră, tulburări, anorexie, apatie, horipilatie (zburlirea părului). Febra este prezentă 2-3 zile, perioadă în care apare un jetaj mucopurulent, epifora, uneori ulcerații ale mucoasei bucale şi congestie gingivală. În această formă, boala evoluează 5-6 zile, iar animalele mor în hipotermie. Mai multe despre această boală găsiți aici


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here