Aducerea în ţară a sicriului în care se afla trupul neînsufleţit al marelui dramaturg Ion Luca Caragiale pare a fi o scenă desprinsă chiar din comediile scriitorului. Sicriul său a rătăcit două săptămâni pe căile ferate dintre România şi Germania, scrie Adevărul.

Marele dramaturg Ion Luca Caragiale s-a născut în anul 1852 în localitatea prahoveană Haimanale. Acesta a decedat la data de 9 iunie 1912 la Berlin, acolo unde a plecat împreună cu familia, încă din anul 1904, ca urmare a unui scandal cu privire la un plagiat, extrem de celebru la vremea respectivă. Scriitorul ungar Istvan Kemeny l-a acuzat, fără niciun fundament, că ar fi plagiat „Năpasta” după piesa sa numită „Nenorocul”.

Caragiale a murit din cauza aterosclerozei cerebrale. Familia lui a decis să-l îngroape într-un cimitir protestant din Berlin, însă autorităţile române au făcut demersurile necesare, pentru ca trupul marelui scriitor să ajungă în ţară. Sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale dramaturgului au ajuns la Bucureşti la data de 18 noiembrie 1912, fiind reînhumat patru zile mai târziu la cimitirul Şerban Vodă.

La înmormântarea avută loc la Bucureşti au participat mii de oameni, printre care s-au numărat şi scriitorii Mihail Sadoveanu, Emil Gârleanu sau Alexandru Vlahuţă. Sicriul lui Caragiale a ajuns în ţară, după ce a rătăcit zile în şir pe şinele de cale ferată dintre Germania şi România. Peripeţiile au fost prezentate în ediţia din 19 noiembrie 1912 a ziarului „Universul”.

„Rămăşiţele pământeşti ale marelui scriitor Caragiale au sosit ieri, pe neaşteptate, într-un vagon special, în gara de Nord.

Nimeni n-a venit întru întâmpinarea corpului ilustrului scriitor, nici chiar familia, deoarece nimeni nu fusese anunţat. (…) La orele 11 jumătate, şeful Gării de Nord a fost intrigat de un vagon de marfă, sigilat, pe care se afla numele oraşului Breslau din Germania. Vagonul nu avea nici un fract şi nici nu putea cineva să-şi închipuie că e un vagon mortuar, deoarece nu avea nici o cruce pe el, cum se obicinuieşte.

Citește și:
Exercițiu simplu care-ți arată ce șanse ai să mai fii în viață peste 6 ani. Cardiologii îl recomandă. Nu e nevoie de analize sofisticate

Şeful trenului, întrebat ce e cu vagonul, a spus că l-a luat de la Predeal şi că nu ştie nimic mai mult. Telefonându-se la Predeal, de-abia atunci s-a aflat totul. S-a răspuns de la Predeal că vagonul conţine corpul lui Caragiale şi că fractul s-a pierdut.

Cercetându-se, s-a aflat că vagonul rătăceşte de două săptămâni pe liniile germane şi austriece. S-a anunţat rudele lui Caragiale şi a sosit la gară domnul Zlatro, o rudă apropiată”, s-a arătat în ziarul „Universul”.

Citeste mai mult: adev.ro/pdmz3q

Nu ratați aceste articole !

Analiza de sânge care diagnostichează şi localizează rapid prezenţa unei tumori oriunde în corp

O simplă analiză de sânge va diagnostica și localiza corect și rapid prezența unei...

Fabulosul tunel din Banat, inclus între „comorile ascunse ale Europei“, poate fi găsit doar cu GPS-ul

Între Obreja şi Glimboca (Caraş-Severin), pe o linie de cale ferată nefolosită în momentul...

O poartă către lumea dincolo de moarte la Marea Neagră, un oraș subteran ale cărui taine nu au fost...

Aflată nu departe de bătrânul Callatis, într-un loc unde s-au întâlnit de mii de...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here