Articole adăugate recent

Nu numai că nu există nicio dovadă care să sugereze că noul coronavirus ar fi artificial, dar există dovezi foarte clare că virusul a evoluat în mod natural. Cercetătorii au demonstrat în repetate rânduri acest lucru, dar speculațiile continuă într-un mod iresponsabil.

S-a văzut cum teoria conspirației s-a răspândit în România încă dinainte ca virusul să apară la noi. Unul dintre cele mai persistente mituri astăzi este că virusul ar fi fost creat în laborator pentru cine știe ce scop sinistru, fie de chinezi, de americani, de Bill Gates, Soros, illuminati, extratereștri, reptilieni sau orice mai au chef conspiraționiștii.

În realitate, există un teanc mare de dovezi care arată contrariul: virusul a evoluat în mod natural, migrând de la animale la oameni. Dovezile științifice sunt publice, și cu un minim de efort, le putem înțelege.

E atractiv să cădem în plasa conspirației: China, exotism, laboratoare biologice și o conspirație internațională. Adevărul e însă mai simplu.

De când genomul virusului a fost analizat prima dată în ianuarie, geneticienii din toată lumea îi urmăresc evoluția. Spre exemplu, pe portalul Next Strain (trad.: Următoarea tulpină), cercetători din toată lumea pot introduce și analiza date legate de variații genetice ale virusului.

Se poate urmări cum apar tulpini noi, cum sunt transportate cele existente și cum se schimbă genetic virusul. Așa știm, spre exemplu, că rata de mutație a coronavirusului este lentă comparativ cu virusurile gripale.

În acest portal imens, cu date din toată lumea, pe care le poate analiza oricine, gratuit, nu s-a semnalat vreo anomalie care să sugereze că virusul ar fi artificial. Dacă era ceva suspect, aici s-ar fi văzut.

Citește și:
Descoperire îngrijorătoare în zona Arctică. Microparticulele de plastic sunt la niveluri alarmante: impactul asupra sănătăţii oamenilor poate fi catastrofal

Emma Hodcroft, epidemiolog molecular la Universitatea din Basel, este unul din cercetătorii care analizează în mod regulat Next Strain. Deși a căutat intens dovezi care ar sugera măcar că virusul ar fi fost creat în laborator, nu a găsit decât contrariul.

Conform ei, „nu exista nici o dovadă că virusul a fost creat artificial sau eliberat dintr-un laborator”.

O echipă condusă de Shan-Lu Liu de la Ohio State University a concluzionat că, de asemenea, nu exista „nici o dovadă credibilă” că virusul ar fi fost creat artificial. Cum au aflat asta? Genomul virusului este cunoscut, și dacă ar fi fost modificat de mâna omului, am fi văzut unde anumite gene ar fi fost introduse în mod artificial, ori acest lucru nu se vede.

Citeşte întreaga ştire: Ştiința nu minte: Dovezile care arată clar că noul coronavirus nu a fost creat în laborator


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here