La orele de istorie am învățat ca limba romanească s-a născut după ce romanii au cucerit Dacia si au format colonii pe plaiurile noastre. Fostul consilier al Papei Ioan Paul al II-lea susține cu totul altceva.

Miceal Ledwith,  fost  decan al Sf. Petru Diocescan College din Wexford, fost  președinte al Conferinței șefilor de universități irlandeze și fost membru al Biroului de conducere al Conferinței Rectorilor Universităților Europene (CRE), confident al Papei Ioan Paul al II-lea şi omul care a avut acces la toate documentele secrete din biblioteca Vaticanului, a făcut o afirmație care a creat valuri in lumea academică şi nu numai. El a declarat că latina cultă se trage din limba română străveche, nu invers, cum se credea până acum!

Conform spuselor lui Miceal Ledwith, biblioteca Vaticanului cuprinde peste 230 de kilometri de rafturi cu documente, multe încă necatalogate.

Într-un interviu acordat postului de televiziune TVR Cluj, în decembrie 2012, Miceal Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea, unul din oamenii care au avut acces la cei 230 de kilometri de rafturi cu cărţi din arhiva bibliotecii Vaticanului şi fost membru al Comisiei Teologice Internaţionale, a făcut o declaraţie şocantă: “Chiar dacă se ştie că latina e limba oficială a Bisericii Catolice, precum şi limba Imperiului Roman, iar limba română este o limbă latină, mai puţină lume cunoaşte că limba română, sau precursoarea sa, vine din locul din care se trage limba latină, şi nu invers.

Cu alte cuvinte, nu limba română este o limbă latină, ci mai degrabă limba latină este o limbă românească. Aşadar, vreau să-i salut pe oamenii din Munţii Bucegi, din Braşov, din Bucureşti. Voi sunteţi cei care aţi oferit un vehicul minunat lumii occidentale (limba latină – n.r.)”.

Cu alte cuvinte, teoria conform căreia romanii au cucerit o parte din Dacia, iar dacii, inclusiv cei din teritoriile necucerite de Roma, şi-au abandonat limba strămoşilor lor şi au început să vorbească latina e falsă. Conform declaraţiei lui Ledwith, la întâlnirea lor cu romanii, dacii nu au avut nevoie de translatori: vorbeau deja limba din care se născuse chiar latina.

Din această perspectivă, românii apar drept unul şi acelaşi popor cu dacii, continuatorii direcţi şi legitimi ai acestora. Mai mult, ar rezulta că şi romanii ar fi fost neam tracic. Menţionăm că Miceal Ledwith este o personalitate irlandeză care nu are interese personale în România. De asemenea, reamintim că Papa Ioan Paul al II-lea a spus, cu ocazia vizitei în ţara noastră, din anul 1999, că România este “Grădina Maicii Domnului”. În această ordine de idei, se pune întrebarea: ce ştiu cei de la Vatican despre noi, iar noi habar nu avem?

Citește și:
In Asia trăiesc circa 80 de milioane de vorbitori de limba română arhaică. Ipoteza unui istoric român care contrazice istoria formării limbii noastre

Un studiu de paleogenetică, realizat între anii 2003-2006, a arătat că, genetic, suntem daci, iar teoria latinizării făcute de Imperiul Roman este falsă.

Istoria sosirii țiganilor pe teritoriul României. „Poporul român a primit întotdeauna cu dispreţ acest neam“

Sursa: secretulcunoasterii.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

4 COMENTARII

 1. Istoricul Dumitriu Snagov a avut șansa să ajungă și să studieze, atât cât i-a fost permis și a fost uluit. A publicat și o carte. Din păcate s-a stins…Să vă spus un aforism…ca o sugeste…”știu că am zburat. Nu am aripi dar îmi aduc aminte”. Și apoi, știm prea bine, că sunt prea multe interese…Și să nu uităm că Istoria este știința patronată de o muză, Clio…așa că adevărul…Rămâne mentalitatea ca albia unui râu care dă seama de toate valurile liniștite sau înfuriate.

 2. Cel puțin la fel de valoroasă este arhiva de la Ankara. Mihai Maxim a fost acolo și povestea cum este cu accesul, o adevărată inițiere. A publicat câte ceva, dar s-a stins repede.

 3. A spus-o ( in treacăt fie vorba, cam aiurea) Densușianu cu mai bine de o sută de ani înaintea Papei Paul al II-lea…chestia aia cu latina clasica si latina vulgaris ( aia vorbită ) si n-a căzut nimeni pe spate.
  Mă tem că aceasta mare „descoperire”, cum că noi, romanii, suntem, vezi Doamne, mundis ventris (buricul lumii) nu-i va scădea si nici nu-i va ridica prestigiul daco-roman mătușii mele Marghiola de lângă Bârlad!

  Nici nouă nu ne va da „mintea românului de pe urmă”…pentru ca românul gândește bine, profund, dar întotdeauna cam târziu și cam atunci când nu mai e nimic de făcut.
  Adica, merge și asa…

 4. Se cam știu adevărurile astea mai demult, dar nu pot fi demonstrate cu documente; de pilda , e straniu de ce limba virbita de daci nu are izvoare scrise, e de presupus ca dacii și romanii au fost împreună destul de mult timp ca limba asta a noastră, limba romana, sa nu fi fost scrisa cumva, foarte bizar!
  Nu puteau romanii la latinizeze limba dacilor în doar 250 de ani cât au stat aici, și au ocupat doar o parte mica din Dacia.
  Arhipelagul britanic a fost ocupat de romani vreme de 450 de ani, dar nu le-au putut latiniza limba…
  Sunt chestii cunoscute acestea, dacii vorbeau aceeași limba ca și romanii, clar!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here