Connect with us

Diverse

Doar 10% din populația globului este stângace. Care este explicația cercetătorilor legată de faptul că majoritatea oamenilor sunt dreptaci?

Published

on

Unul dintre misterele științei, care nu a fost pe deplin elucidat, este motivul pentru care majoritatea oamenilor sunt dreptaci şi care este cauza ce duce la existența unui procent atât de infim al stângaciilor. Deşi doar 10% dintre oameni sunt stângaci, de-a lungul timpului, aceștia au încercat să înțeleagă de ce unele persoane sunt stângace, adică preferă să-şi folosească mâna stângă.

De-a lungul vremii s-au conturat tot felul de speculaţii şi de prejudecăţi cu privire la oamenii stângaci. Un lucru destul de curios este analogia din limba engleză a cuvântului ,,left“ ( en -stânga) cu termenul anglo-saxon ,,lyft“, care înseamnă slab. De aici, au luat naștere diferite împotriviri asupra stângacilor. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă care să ateste că un om dreptaci îl domină pe cel stângaci sau vice-versa.

In trecut, stangacii erau persecutați si considerați malefici sau posedați. Cuvântul „sinistru” deriva de altfel dintr-o expresie care înseamnă „mâna stânga”. Primele teorii științifice, care s-au dovedit a fi gresite, explicau acest fenomen prin stresul la care a fost supusă mama în timpul sarcinii.

Ecografiile de sarcina realizate dupa anii 1980 au demonstrat ca preferință pentru folosirea unei anunite mâini apare înainte de naștere. Chiar din săptămâna a 13-a de sarcina, fetușii pot fi observați cum iși sug degetul – pot alege degetul de la mâna stangă sau de la mana dreapta, detaliu care va indica preferința lor ulterioară.

Cercetătorii au considerat mult timp că anumite diferențe genetice între emisferele cerebrale sunt explicația căutata.

Un studiu recent sugerează insa o alta cauza: diferența apare la nivelul coloanei vertebrale, nu la nivelul creierului, scrie IFL Science.

Cercetătorii de la Universitatea Ruhr Bochum, alături de colegii lor din Africa de Sud si Olanda, au observat ca activitatea genetică din coloana vertebrala este asimetrică în timpul sarcinii si acest lucru determină daca fetusul va fi stângaci sau dreptaci. Din momentul in care fetusul începe sa-si miște membrele, el manifestă o preferință clară pentru mâna stânga sau mâna dreaptă. Acest lucru apare insă cu mult inainte ca mișcările sa fie controlate de creier.

In cadrul studiului, cercetătorii au analizat diferențele de expresie genetică din coloana vertebrala in timpul saptamanii a 12-a de sarcina. Aceste schimbari la nivelul coloanei sunt epigenetice, adica determinate de modul in care genele au fost influențate si modificate de condițiile de mediu.

Creierul stângaciilor este diferit de cel al persoanelor care au mâna dreaptă dominantă. În cazul celor din urmă, partea creierului, care răspunde limbajului, se află în emisfera stângă, în timp ce întregul creier al stângacilor are centrii care răspund de limbaj.

Dacă, din fericire, învățătorii nu mai obligă elevii să scrie doar cu mâna dreaptă, se pare că cei mici se confruntă în continuare cu dificultăți la învățare în cazul în care sunt stângaci sau ambidextri. Mai mult,aceștia sunt mai predispuși la probleme de sănătate mintală în copilărie,care persist în adolescență. Cei care folosesc ambele mâini la scris prezintă riscuri mai mari de a avea ADHD.

De ce sunt persoanele stangace atat de putine, comparativ cu cele dreptace? Explicația sta tot in influența mediului.

Pentru o mai buna cooperare, natura a favorizat nașterea oamenilor dreptaci. Nu trebuie uitat ca mult timp chiar si persoanele stângace erau obligate de societate sa invețe sa-si foloseasca mana dreapta, in ciuda predispoziției genetice. Astfel, in timp, numărul stângaciilor a scazut si mai mult.

De-a lungul istoriei, stângăcia a fost interpretată în diferite feluri, adesea contradictorii: ca semn al diavolului, ca boală nevrotică sau simţ rebel, dar şi ca semn al creativităţii, al înzestrării cu talent plastic sau muzical. La eschimoşi există credinţa că stângacii pot deveni vrăjitori. În Maroc ei sunt asociaţi puterilor malefice. Incaşii le atribuie puteri magice şi vindecătoare.

Citește și:
"Creierul se îmbolnăvește din cauza noastră, pentru că nu știm să protejăm această „bijuterie" - Despre creier, cu cel mai mare neurochirurg din România -

Studiile au legat stângăcia de o serie de probleme de sănătate, cum ar fi scleroza multiplă. De asemenea, se pare că dreptacii sunt mai predispuși la a avea probleme gastrointestinale. Un studiu britanic a constatat că dreptacii sunt predispuși la boli autoimune și inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn și colita ulceroasă. 4 din 5 pacienți cu boli autoimune sunt dreptaci.

Totodată, studiile au demonstrat că stângacii sunt mai buni la orientarea în spațiu, la matematică şi arhitectură, în timp ce dreptacii sunt mai buni oratori.  Adiacent celor spuse, politicienii stângaci au numai de câştigat din dezbaterile televizate, în timp ce dreptacii pierd. Toţi politicienii gesticulează cu mâna dominantă pentru a-şi întări discursul, însă la televizor imaginea este în oglinda, ceea ce înseamnă că un stângaci va părea că gesticulează cu mâna dreaptă, ,,pe limba majorităţii“. Pe de altă parte, un stângaci cu mâna stângă imobilizată sau amputată învaţă mult mai uşor să se folosească de mâna dreaptă, decât un dreptaci aflat în aceeași situație, când folosește mâna stângă. Surse: yoda.ro  iq00l.ro

Lucruri mai putin știute despre creierul omului. Abilități ale creierului care demonstrează că suntem capabili de orice

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Premieră pentru România. Cercetătorii au aclimatizat aici un nou soi de pepene, de iarnă. Acesta este foarte rezistent la sezonul rece

Published

on

In premieră pentru România, la Buzău, cercetătorii Stațiunii Legumicole de aici au aclimatizat pepenele de iarnă (benincasa hispida), care este un soi nou, provenit din Asia, unde este foarte popular.

Fructele au o greutate cuprinsă între două şi patru kilograme și sunt o sursă bogată de vitamina, în special vitamina C, pe timpul iernii. Pepenele de iarnă este o specie din familia cucurbitaceelor. Fructele sunt gustoase, dulci şi pot înlocui în preparatele culinare pepenele, castravetele şi chiar dovleacul, dar ceea ce este cel mai important, se păstrează foarte bine peste iarnă, spun specialiștii.

Spre deosebire de pepenele roşu sau galben, cel de iarnă creşte pe boltă, asemenea strugurilor. Are o greutate între două şi patru kilograme şi rezistă chiar şi câteva luni după ce a fost cules.

Anul acesta am făcut documentaţia şi începând cu anul viitor va fi înscris în vederea omologării şi brevetării. Producţia depăşeşte 60 de tone la hectar, o producţie foarte mare, o plantă produce circa 15-20 de fructe, iar dacă sunt lăsate să ajungă la maturitate numărul lor scade la 8-10 fructe pe plantă. Fructele sunt gustoase, dulci şi pot înlocui în preparatele culinare pepenele, castravetele şi chiar dovleacul, dar ceea ce este cel mai important, se păstrează foarte bine peste iarnă, aşa cum se păstrau la ţară dovlecii de plăcintă, şi îşi menţin prospeţimea în condiţii naturale, de cămară de magazie. Încă din acest an putem oferi seminţe promoţional cultivatorilor, iar cei care doresc informaţii privind cultivarea acestuia vor fi oferite cu promptitudine”, a declarat pentru Agerpres, cercetătorul Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de ştiinţe agricole şi silvice.

Cercetătorii mai spun ca atunci cand  fructul este foarte tânăr, se poate consuma asemenea castravetelui şi este asociat saltelor. Pe măsură ce se măreşte, se schimbă metoda de utilizare orientându-se către preparatele în care se folosește dovlecei.

Citește și:
10 lucruri care vă pot salva viața în cazul înțepăturilor de albine. Tratamentul cu venin de albine

Noul pepene este bun în murături, iar atunci când este copt, poate fi confiat, pentru că devine dulce. Şi seminţele pot fi consumate, asemenea celor de dovleac. Pepenele de iarnă este o delicatesă în bucătăria asiatică. În China, e apreciat nu doar pentru gustul său, ci şi pentru conţinutul bogat de vitamine, magneziu şi potasiu. De acolo s-au inspirat cercetătorii buzoieni, care au adus seminţele din Asia şi acum încearcă să omologheze noul soi în România. Află mai multe despre acest soi de pepene aici 

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Diverse

Asta sa fie oare viitorul la locul de muncă? Unele companii din Marea Britanie au început deja să le implanteze microcipuri angajaţilor

Published

on

By

Cel mai mare sindicat al angajaților din Marea Britanie trage un semnal de alarmă cu privire la planul unor companii de a le implanta microcipuri angajaților. Firma britanică BioTeq, care oferă astfel de implanturi persoanelor fizice și companilor, a pus deja 150 de microcipuri oamenilor, relatează The Guardian.

Microcipurile sunt implantate sub piele, între degetul mare și arătător, și sunt similare celor puse animalelor de companie. Acestea le permit oamenilor să deschidă ușile de acces în firmele în care lucrează, să își deschidă birourile sau să își pornească mașina. De asemenea, cipul poate reține și istoricul medical al unei persoane.

O altă companie, Biohax, de origine suedeză, pune implanturi de dimensiunea unui bob de orez, iar reprezentanții săi au declarat pentru Daily Telegraph că sunt în negocieri cu mai multe firme din domeniul financiar și al avocaturii care vor să le pună astfel de cipuri angajaților. Printre ele se numără și o multinațională cu sute de mii de angajați.

CBI, cel mai mare sindicat britanic, care reprezintă angajații a peste 190.000 de companii din Marea Britanie, se opune ferm acestui proiect. „Deși tehnologia schimbă modul în care lucrăm, acest lucru este extrem de inconfortabil. Companiile ar trebui să se concentreze mai degrabă pe stimularea angajaților și pe prioritățile imediate pe care le au, au declarat sindicaliștii.

Un alt sindicat își exprimă îngrijorarea că angajații ar putea fi obligați să își facă implantul cu microcip: „Implantarea microcipurilor le-ar da șefilor și mai multă putere și control asupra angajaților. Există riscuri evidente, iar angajații nu trebuie să fie obligați sau presați să le accepte. Deja știm că unii angajați sunt îngrijorați că angajatorii lor folosesc tehnologia pentru a-i controla și a le încălca drepturile la viață privată”.

Steven Northam, fondatorul și CEO-ul companiei BioTeq, a declarat pentru The Guardian că cele 150 de microcipuri implantate până acum au fost pentru persoane fizice și doar câteva pentru angajații unor companii din domeniul ingineriei și cel financiar.

BioTeq a implantat microcipuri și angajaților unei bănci care testează acest tip de tehnologie, iar mai multe microcipuri au fost livrate spre Spania, Franța, Germania, Japonia și China. Un microcip BioTeq costă între 80 și 300 de euro de persoană.

La compania suedeză Biohax, microcipurile se vând cu 170 de euro bucata. Jowan Österlund, fondatorul companiei, susține că microcipurile pot ajuta companiile să își îmbunătățească securitatea, în special cele din domeniul legal și financiar. „Aceste firme operează cu documente confidențiale. Cipurile le-ar ajuta să restricționeze accesul la astfel de documente”, a spus el.

Citește și:
Medicina evoluează spectaculos: oamenii paralizați ar putea merge din nou datorită unui dispozitiv implantat în coloană

Anul trecut, compania Three Square Market a încheiat un parteneriat cu Biohax și a devenit prima companie din SUA care le pune implanturi cu microcipuri angajaților voluntari.

Sursa: digi24

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister