Dinții de lapte ai copiilor nu trebuie aruncați. Le pot salva viata mai târziu, în cazul unor boli grave datorită celulelor stem aflate în dinți

0
loading...

Copii sunt entuziasmați de pierderea dinților de lapte. Se lauda prietenilor si atunci când in sfârșit cade Zana Măseluță iti aduce un ban în locul dintelui. Părinții ar trebui sa știe ca studiile recente arata ca păstrarea dinților de lapte poate avea importante beneficii pentru sănătatea viitoare a copiilor.

Dintii de lapte conțin celule stem care sunt baza neuronilor, oaselor, cartilajelor si a unor celule care pot rezolva probleme cardiace. Pe scurt aceste celule pot vindeca o multitudine de boli de care ar putea suferi copilul dumneavoastră.

Pana acum boli ca Hodgkin, leucemie, mielom puteau fi tratate doar prin transplant de măduva (sau proceduri dureroase similare), dar descoperiri științifice recente arata ca aceste boli pot fi tratate folosind celulele stem ale copilului – cum ar fi cele din dinții de lapte.

Multi părinti in ultimele decenii au păstrat celule stem colectate din placenta imediat după nașterea copilului. Insa cum păstrarea acestora este scumpa si aceasta poate fi făcuta doar după naștere, nu toti părintii au avut aceasta posibilitate.

Din fericire companii ca Provia oferă o alternativa prin păstrarea dinților la un preț rezonabil. Insa dintele trebuie sa fie congelat la nu mai mult de 48 de ore după ce a căzut pentru a preveni deteriorarea iremediabila a celulelor.

Recoltarea se poate face de la vârsta de 4 ani pana la 14. Dintr-un dinte se pot preleva intre 1.500 si 3.000 de celule stem, care vor fi depozitate pentru 20 de ani.

Pacienții trebuie sa vina la noi cand se misca dințișorul de lapte si atunci cand e indicata extracția putem preleva proba respectiva. Un singur dinte e suficient; daca nu reuseste, se poate lua din al doilea in aceleasi costuri”, spune Cosmin Dima, dentist.

Asta înseamnă 1100 de euro in care este inclusa izolarea, recoltarea si stocarea celulelor stem intr-o banca din Marea Britanie. Apoi se percepe anual o taxa de 90 de euro.

Pentru a se putea extrage celule stem, dintele trebuie sa fie sănătos, fara carii si sa nu fi făcut radiografii in ultimele sase luni.

In pulpa dentara se găsesc celule stem numite mezenchimale, care vor putea fi folosite pentru tratamentul unor leziuni ale sistemului nervos, regenerarea oaselor sau înlocuirea țesutului inimii după infarct. Mai sunt altele decât cele recoltate din sângele placentar care ajuta la tratarea unor boli ale sangelui.

Procedura de prelevare este una foarte simpla: “Nu traumatizam sub nicio forma copilul. Dintele se poate recolta acasa, in momentul in care s-a desprins, daca se desprinde mai greu se poate merge la un medic dentist si acesta va efectua extracția. Procedura e foarte simpla, daca parintii se hotarasc sa extraga celule stem din dintii copiilor, primesc un kit de recoltare ce se pastreaza in frigider si contine un recipient cu solutie pentru pastrare si o «baterie de gheata» care nu se congeleaza, dar e destul de rece. In maxim 24 de ore dupa recoltare, kitul se trimite cu avionul in Grecia la laboratoarele Biohellenika. Aici se separa celulele stem si se depoziteaza”, a explicat, Simona Sanmarghitan, reprezentant Biohellenika Romania.

Firma ofera siguranta pastrarii celulelor, depozitandu-le in doua locatii diferite, deci chiar si in cazul intreruperii activitatii firmei din diverse motive sau calamitati naturale, o parte a celulelor raman pastrate la Institutul National de Cercetare din Atena, cu care firma colaboreaza si care este o institutie a statului si este garantata de el.

Costul serviciului este de 1.200 de euro pentru un dinte, 600 de euro pentru al doilea dinte recoltat in decursul unui an si 1450 de euro pentru doi dinti. Pretul include 20 de ani de depozitare a celulelor stem, dupa care se poate prelungi contractul platind o taxa anuala sau pot fi donate. Celulele stem stocate in azot lichid sunt viabile pe o durata nelimitata. Nu se face nicio plata anticipata, decât dupa primirea rezultatelor care durează maxim 15 zile.

Când copilului dumneavoastră îi cade un dinte luați în calcul păstrarea acestuia. Nu se stie niciodată când un dințișor ar putea salva viata copilului dumneavoastră. Surse: stirileprotv.ro; prostemcell.ro

Recomandare:  Ce se întâmplă în creier când nu dormi e îngrozitor. Pur și simplu, creierul se autodevorează


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here