Ficatul este cel mai activ organ din corpul uman, din punct de vedere metabolic. În pofida acestui fapt, atunci când se îmbolnăvește, ficatul deseori nu trădează niciun simptom. Durerile surde sub coasta dreaptă, astenia și slăbiciunea sunt simptome prea puțin relevante pentru a-l face pe om să se adreseze medicului. De aceea se consideră că ,,ficatul nu doare”, adesea bolile de ficat fiind descoperite doar cu ocazia unor analize de laborator sau investigații medicale de rutină.

Simptomele unor probleme la ficat sunt destul de neclare şi pot fi interpretate şi ca alarme din alte zone ale organismului.

Atunci când începe ,,să scărțâie” ficatul cauzează o astenie, o stare de blegeală, de oboseală, de neputință, de chef de somn, bolnavul nu mai dă randament la serviciu, deoarece se reduce capacitatea de efort fizic, dar și intelectual.

Cu alte cuvinte, suferindul de ficat are momente de absenţă, îi fuge atenţia.

Partea rea e că aceste semne trimit şi la alte boli. Tocmai de aceea, ficatul trebuie controlat, analizele însemnând măsurarea transaminazelor în sange, analiza urinei şi chiar o ecografie.

Daca a avut un virus hepatic şi daca omul obişnuieşte să consume mai mult alcool, aceste semne arată că s-a întâmplat ceva cu ficatul lui şi se impune controlul medical.

Când exista o problemă la ficat, urina este mai închisă la culoare, iar în buletinul de analiză a urinei, urobilinogenul este crescut şi în urină exista acizi biliari.

De asemenea, când sunt probleme cu ficatul, transaminazele depăşesc limita normală.

Pasul următor în analiza este ecografia.

Atunci când alături de rezultatele mărite ale transaminazelor şi ale bilirubinei, la examenul ecografic se depistează şi ficatul mărit, trebuie exclusă o hepatită virală, dar și steatoza hepatică, adică  încărcarea cu grăsime a celulei hepatice, sau ficatul gras. Steatoza hepatică poate fi depistată la cei care consumă alcool în cantităţi mari dar şi la persoanele obeze. În cazul obezităţii  toate organele interne pot fi încărcate cu grăsime şi atunci şi ficatul este mai mare.

Citește și:
Cu toții știm că ficatul nu doare. Care sunt însă semnele că acesta este bolnav?

Când este vorba despre mărirea ficatului din cauza consumului mare de alcool, a obezităţii sau a problemelor cu bila, acestea pot fi rezolvate în general printr-un regim de viaţă sănătos: fără consum de alcool, fără prăjeli sau grăsimi. Se recomandă scăderea în greutate, respectarea celor opt ore de somn. Dacă e vorba despre problemele căilor biliare, trebuie consultat un specialist.

Prin aceste controale, cu luni înainte de instalarea profundă a unor boli de ficat, se pot descoperi „primele însămânţări ale răului în ficat”, spune un medic bătrân, pe înţelesul tuturor.

Surse: all4romania.eu; unica.md

Nu ratați ultimele noastre articole

Mistere identificate de arheologi în mormântul lui Tutankhamon

Istoria Egiptului antic și mormintele faraonilor, ca cel al lui Tutankhamon, nu încetează să...

O descoperie incredibilă schimbă istoria după aproape 250 de ani. Unul dintre cei mai mari comandanţi din istorie era...

Unul dintre cei mai mari eroi ai Războiului de Independenţă ar fost intersexual, potrivit...

Istoria Coroanei de Spini a lui Hristos, cea mai preţioasă relicvă a creştinătăţii, salvată din incendiul de la Notre...

Sfânta Coroană de Spini, una dintre Sfintele relicve ale Pătimirilor Domnului aflate la Catedrala...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here