Connect with us

Diverse

Desi ai crezut in ele mult timp, acestea s-au dovedit a fi minciuni. Miturile istorice in care n-ar trebui sa mai crezi

Published

on

Ca orice alt domeniu, istoria are miturile sale. Acestea au fost repetate de atâtea ori din moși strămoși, încât e greu să crezi că realitatea a fost altfel.

Mai jos regasiti o listă cu cele mai celebre mituri istorice, alcatuita de playtech.ro – și de ce ar trebui să nu le mai crezi de acum încolo.

Walt Disney l-a inventat pe Mickey Mouse

Mitul: Majoritatea oamenilor trăiesc cu ideea că inventatorul celui mai celebru personaj Disney este însuși Walt Disney. La urma urmei, a primit un Oscar în 1932 pentru că l-a creat pe Mickey, trebuie să fie adevărat, nu?

Realitatea: Nu. Mickey a fost inspirat de Oswald the Rabbit. Acesta din urmă a fost subiectul unei bătălii pentru drepturi de imagine într Disney și Universal. Universul a câștigat, așa că Disney a recurs la animatorul Ub Iwerks, care a avut sarcina de a-l transforma pe Oswald într-un șoarece. Deși Iwerks l-a desenat pe Mickey, creditul l-a primit Walt Disney.

Transmisiunea radio „Războiul Lumilor” a cauzat o isterie în masă

Mitul: În 1938, o transmisiune radio care reprezenta o adaptare realistă a romanului „Războiul Lumilor”, scris de Orson Welles, a declanșat o isterie la nivel național în SUA. Milioane de oameni au crezut că țara este invadată de extratereștri cu intenții rele. Unii oameni au ieșit în stradă înarmați cu pistoale, alții au căutat adăpost.

Realitatea: Mitul a fost propagat de jurnaliștii de presă scrisă, care vedeau în radio un inamic. În ziare au apărut știri care susțineau că radio-ul este foarte periculos, pentru că poate păcăli oamenii rapid și să genereze adevărate crize. De fapt, foarte puțini oameni ascultaseră transmisiunea radio – mai exact, doar 2% din totalul ascultătorilor de radio.

Napoleon Bonaparte era mic de statură

Mitul: Napoleon Bonaparte era foarte mic. Deși a cucerit atât de multe teritorii, statura sa mică este motivul principal pentru care oamenii și-l amintesc pe Napoleon.

Realitatea: Odată cu ocuparea de teritorii, lista de inamici ai lui Napoleon creștea inevitabil. Pentru a-i submina realizările, aceștia ar fi putut să împrăștie mitul că era un om foarte scund. El avea o înălțime de 1,70 m – adică înălțimea medie a unui bărbat francez din anii 1800.

În Evul Mediu, oamenii încă mai credeau că Pământul este plat

Mitul: În Evul Mediu, europenii credeau că Pământul este plat, până când Cristofor Columb a demonstrat că, de fapt, este rotund. Abia după a picat teoria Pământului plat. De altfel, mulți flat-eartheri susțin că simplul fapt că experții s-au răzgândit atât de târziu cu privire la forma Pământului este un argument pentru teoria lor.

Realitatea: Oamenii și-au dat seama că Pământul este rotund cu mult înainte de Evul Mediu. În Grecia Antică, Pitagora, Aristotel și Euclid au scris despre faptul că trăim pe o sferă. De asemenea, Ptolemeu a scris în lucrarea „Geografie” despre forma sferică a Pământului. Multe secole mai târziu, în Evul Mediu, nu doar învățații știau că nu trăim pe un disc. Până și marinarii analfabeți știau acest lucru, pentru că observau cum vasele care se îndreptau către orizont păreau că se scufundă pe măsură ce înaintau – lucru care le-a arătat acestora curbura Pământului.

Thomas Edison a inventat becul

Mitul: Thomas Edison este cel care a inventat becul. Fără el, probabil ar mai fi trecut mulți ani până când energia electrică să devină o realitate.

Realitatea: Primul bec incandescent a fost rezultatul muncii mai multor inventatori. Printre ei s-au numărat Humphry Davy și Frederick de Moleyns, care au creat mai multe prototipuri înainte ca Edison să se nască. Problema becurilor create de ei era că nu rezistau mai mult de câteva ore înainte să se ardă. Edison a venit cu ideea de a scoate aerul din bec și de a introduce filamente din hârtie carbonizată în el. Astfel, versiunea lui îmbunătățită a rezistat vreme de 600 de ore.

Isaac Newton a descoperit gravitația pentru că i-a căzut un măr în cap

Mitul: Lui Isaac Newton i-a căzut la un moment dat un măr în cap, iar acel moment a fost revelator, pentru că l-a făcut să realizeze că există gravitație.

Realitatea: Povestea descoperirii gravitației de către Isaac Newton a implicat un măr, dar a fost răstălmăcită de-a lungul timpului. Biograful său, William Stukeley, l-a intervievat pe Newton, iar acesta din urmă i-a povestit cum, pe când stătea în grădina familiei sale și medita, a observat un măr căzând din copac. Oamenii au preluat acest fun fact și, ca la telefonul fără fir, a ajuns să fie modificat.

Vikingii purtau căști cu coarne sau aripi

Mitul: Vikingii erau niște călăi care, invariabil, purtau căști de metal, decorate cu coarne sau aripi. Asta vedem în filme și în desenele animate, deci trebuie să fie adevărat.

Realitatea: Izvoarele istorice din secolele VIII-XI ne arată că vikingii mergeau la război fie cu căști simple de fier, fie fără nimic pe cap. Mitul a fost propagat de spectacolele de operă din secolul XIX – cel mai relevant exemplu fiind opera „Ring Cycle” a lui Wagner, care îi prezenta pe vikingi cu căști încornorate.

Ecaterina cea Mare a murit pentru că a făcut sex cu un cal

Citește și:
In Tibet există o populație de oameni stranii, care nu poate fi încadrată în nicio rasă umană terestră. Ei fac parte din triburile Dropa şi Ham

Mitul: La 67 de ani, Ecaterina cea Mare a încercat să facă sex cu un cal. Totuși, ceva nu a mers bine, pentru că animalul a căzut pe împărăteasă, iar aceasta a fost strivită mortal.

Realitatea: La fel ca în cazul multor alte conducătoare de sex feminin, despre Ecaterina cea Mare au circulat multe povești -unele adevărate, altele nu. Povestea cu calul se încadrează în a doua categorie. Femeia a murit singură în camera ei, din pricina unei hemoragii cerebrale.

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Camera de Chihlimbar – una dintre marile enigme ale istoriei

Published

on

By

Creată în secolul al XVIII-lea, Camera de Chihlimbar a fost considerată cea de-a opta minune a lumii. După un timp, această cameră a devenit perla Palatului Ekaterinei din Petersburg. În timpul celui de Doilea Război Mondial, ea a dispărut într-un mod misterios. Există diferite versiuni referitoare la acest caz.

Autorul primului proiect al Camerei de Chihlimbar este Andreas Schlüter, arhitectul principal de la curtea lui Frederick I. Lui Schlter i-a venit ideea de a folosi, la decorarea cabinetului, panouri de chihlimbar, care până atunci nu au fost folosite în acest scop. Pentru prelucrarea chihlimbarului, era nevoie de un specialist. Acesta a fost danezul Volfram. La un moment dat, însă, Schlüter şi Volfram au fost înlăturaţi de la lucrări, deoarece capriciosul Frederick William a vrut să i se creeze un birou de chihlimbar în alt castel. Camera a rămas fără întrebuinţare, dar zvonul despre ea a ajuns la Petru I.

Ţarul a hotărât să achiziţioneze această cameră, pentru a o folosi drept Cameră de Curiozităţi, şi a reuşit s-o obţină. Din diverse motive, în procesul transportării acesteia, au fost pierdute unele piese; de aceea, în timpul vieţii lui Petru, camera nu a putut fi instalată. Ulterior, împărăteasa Elizaveta Petrovna i-a poruncit să facă acest lucru arhitectului Rastrelli, care a transformat acel cabinet în celebra Cameră de Chihlimbar. Ea a devenit mai luxoasă, fiind numită pe bună dreptate „a opta minune a lumii”. Cu timpul, chihlimbarul a început să se deterioreze. Din ce motiv? Poate că din cauza schimbărilor de temperatură.

O restaurare de proporţii se planifica pentru anul 1941, dar războiul a împiedicat realizarea acestor planuri. La începutul celui de Al Doilea Război Mondial, relicvele de muzeu din Palatul Ekaterinei au fost evacuate în Novosibirsk, dar Camera de Chihlimbar au hotărât să n-o atingă, aceasta fiind foarte fragilă, şi au conservat-o. Panourile au fost acoperite, mai întâi, cu hârtie, apoi cu tifon şi cu vată. Aceasta a fost o greşeală fatală a autorităţilor, care a determinat soarta de mai departe a capodoperei. Hitleriştii, jefuind Palatul Ekaterinei, au luat şi Camera de Chihlimbar. Din 1942 până în primăvara lui 1944, camera a fost expusă în Castelul Regelui din Knigsberg. Apoi, din cauza bombardării de către aviaţia engleză a palatului, acolo s-a declanşat un incendiu, dar se consideră că panourile nu au suferit în urma acestuia; ele au fost împachetate şi ascunse în subsolurile castelului, păstrându-se acolo până la asedierea oraşului de către trupele sovietice.

După război, a început căutarea panourilor, dar fără rezultat. Savanţii au emis ipoteza că neobişnuita Cameră de Chihlimbar a ars, pur şi simplu, în ruinele castelului din Knigsberg. Alţii cred că ea nu a suferit din cauza incendiului. Acum, cercetătorii emit o mulţime de ipoteze în privinţa locului unde se află: de la Knigsberg până la Coburg, de la minele de sare din Germania de Est până la depozitele secrete şi seifurile bancare americane.

S-a presupus chiar că dispăruta Cameră de Chihlimbar se afla, pe vaporul „William Gustloff”, scufundat de Marinescu, sau pe crucişătorul „Prinţul Eugen”, cu toate că unii martori afirmă că, în ajunul asedierii oraşului Knigsberg, au văzut în subsoluri 30 de lăzi în care se aflau panourile de chihlimbar. Poate că ele nici nu au fost luate de acolo. Dacă e aşa, atunci camera poate fi considerată pierdută, deoarece chihlimbarul nu ar fi rezistat prea mult în condiţiile de sub pământ. Dar dacă ea a fost totuşi evacuată, fără îndoială că se află în depozitele secrete ale Austriei, Poloniei sau Cehiei. Şi în acest caz, camera poate fi considerată pierdută.

Mai există o versiune, destul de surprinzătoare. Conform acesteia, Camera de Chihlimbar a fost găsită de către unităţile speciale ale Armatei americane, care căutau obiectele de artă răpite de nazişti. Apoi, ea a fost transportată în secret în S.U.A. Există mărturii că în anii 90 ai secolului trecut acolo au început să apară, în diferite locuri, obiecte pe care cercetătorii le consideră fragmente autentice din Camera de Chihlimbar. Dar dacă fasciştii au reuşit să transporte camera în America de Sud? Poate că acolo trebuie căutată?

Citește și:
Japonezii nu au nicio şansă să doarmă la serviciu! Tehnologia care detectează angajaţii somnoroşi şi le pulverizează un jet de aer în cameră

Cel mai probabil totuşi este faptul că hitleriştii au reuşit să transporte din ţară doar fragmente din ea, pentru că, întreagă, ea era netransportabilă, din cauza fragilităţii, cu atât mai mult cu cât deja începuse să se deterioreze în subsolurile castelului din Knigsberg. Şi totuşi capodopera nu a fost lăsată să dispară cu totul. În ultimii ani, specialiştii ruşi au depus eforturi în vederea reconstituirii comorii pierdute. Către 31 mai 2003, data când Sankt-Petersburgul a marcat 300 de ani de la infiinţare, Camera de Chihlimbar a fost reconstruită în totalitate din chihlimbar de Kaliningrad. Azi, acest monument de artă cu o istorie plină de mistere poate fi văzut de către toţi vizitatorii Palatului Ekaterina din Sankt-Petersburg.

Surse: descopera.ro; efemeride.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Diverse

Grijă mare! Sacrificarea porcului în curte sancționată cu amenzi uriașe

Published

on

By

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor anunţă că va aplica amenzi uriaşe gospodarilor care nu vor respecta legea. Veterinarii avertizează că este interzisă comercializarea porcilor domestici, a cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA) și recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar, scrie agrointel.ro

Aceasta înseamnă că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave. Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscați să îmbolnăviți alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepsește, conform legii.

Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate!

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a:

– verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;

– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;

– asoma porcul înaintea sacrificării, a scuti animalul de suferința şi a respecta cerințele de bunăstare a animalelor.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.

Și trichineloza rămâne un pericol

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic este între 9 și 45 de lei + TVA, în funcție de metoda utilizată (trichineloscopie directă sau digestie artificială).

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranță alimentelor se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Citește și:
Pare absurd, dar bazat pe știință. Un cartof îți poate lumina locuința timp de o lună. Privește cum funcționează!

Cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că acestea provin din abatoare autorizate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.

Citeşte mai mult pe agrointel.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister