Connect with us

Diverse

Desi ai crezut in ele mult timp, acestea s-au dovedit a fi minciuni. Miturile istorice in care n-ar trebui sa mai crezi

Published

on

Ca orice alt domeniu, istoria are miturile sale. Acestea au fost repetate de atâtea ori din moși strămoși, încât e greu să crezi că realitatea a fost altfel.

Mai jos regasiti o listă cu cele mai celebre mituri istorice, alcatuita de playtech.ro – și de ce ar trebui să nu le mai crezi de acum încolo.

Walt Disney l-a inventat pe Mickey Mouse

Mitul: Majoritatea oamenilor trăiesc cu ideea că inventatorul celui mai celebru personaj Disney este însuși Walt Disney. La urma urmei, a primit un Oscar în 1932 pentru că l-a creat pe Mickey, trebuie să fie adevărat, nu?

Realitatea: Nu. Mickey a fost inspirat de Oswald the Rabbit. Acesta din urmă a fost subiectul unei bătălii pentru drepturi de imagine într Disney și Universal. Universul a câștigat, așa că Disney a recurs la animatorul Ub Iwerks, care a avut sarcina de a-l transforma pe Oswald într-un șoarece. Deși Iwerks l-a desenat pe Mickey, creditul l-a primit Walt Disney.

Transmisiunea radio „Războiul Lumilor” a cauzat o isterie în masă

Mitul: În 1938, o transmisiune radio care reprezenta o adaptare realistă a romanului „Războiul Lumilor”, scris de Orson Welles, a declanșat o isterie la nivel național în SUA. Milioane de oameni au crezut că țara este invadată de extratereștri cu intenții rele. Unii oameni au ieșit în stradă înarmați cu pistoale, alții au căutat adăpost.

Realitatea: Mitul a fost propagat de jurnaliștii de presă scrisă, care vedeau în radio un inamic. În ziare au apărut știri care susțineau că radio-ul este foarte periculos, pentru că poate păcăli oamenii rapid și să genereze adevărate crize. De fapt, foarte puțini oameni ascultaseră transmisiunea radio – mai exact, doar 2% din totalul ascultătorilor de radio.

Napoleon Bonaparte era mic de statură

Mitul: Napoleon Bonaparte era foarte mic. Deși a cucerit atât de multe teritorii, statura sa mică este motivul principal pentru care oamenii și-l amintesc pe Napoleon.

Realitatea: Odată cu ocuparea de teritorii, lista de inamici ai lui Napoleon creștea inevitabil. Pentru a-i submina realizările, aceștia ar fi putut să împrăștie mitul că era un om foarte scund. El avea o înălțime de 1,70 m – adică înălțimea medie a unui bărbat francez din anii 1800.

În Evul Mediu, oamenii încă mai credeau că Pământul este plat

Mitul: În Evul Mediu, europenii credeau că Pământul este plat, până când Cristofor Columb a demonstrat că, de fapt, este rotund. Abia după a picat teoria Pământului plat. De altfel, mulți flat-eartheri susțin că simplul fapt că experții s-au răzgândit atât de târziu cu privire la forma Pământului este un argument pentru teoria lor.

Realitatea: Oamenii și-au dat seama că Pământul este rotund cu mult înainte de Evul Mediu. În Grecia Antică, Pitagora, Aristotel și Euclid au scris despre faptul că trăim pe o sferă. De asemenea, Ptolemeu a scris în lucrarea „Geografie” despre forma sferică a Pământului. Multe secole mai târziu, în Evul Mediu, nu doar învățații știau că nu trăim pe un disc. Până și marinarii analfabeți știau acest lucru, pentru că observau cum vasele care se îndreptau către orizont păreau că se scufundă pe măsură ce înaintau – lucru care le-a arătat acestora curbura Pământului.

Thomas Edison a inventat becul

Mitul: Thomas Edison este cel care a inventat becul. Fără el, probabil ar mai fi trecut mulți ani până când energia electrică să devină o realitate.

Realitatea: Primul bec incandescent a fost rezultatul muncii mai multor inventatori. Printre ei s-au numărat Humphry Davy și Frederick de Moleyns, care au creat mai multe prototipuri înainte ca Edison să se nască. Problema becurilor create de ei era că nu rezistau mai mult de câteva ore înainte să se ardă. Edison a venit cu ideea de a scoate aerul din bec și de a introduce filamente din hârtie carbonizată în el. Astfel, versiunea lui îmbunătățită a rezistat vreme de 600 de ore.

Isaac Newton a descoperit gravitația pentru că i-a căzut un măr în cap

Mitul: Lui Isaac Newton i-a căzut la un moment dat un măr în cap, iar acel moment a fost revelator, pentru că l-a făcut să realizeze că există gravitație.

Realitatea: Povestea descoperirii gravitației de către Isaac Newton a implicat un măr, dar a fost răstălmăcită de-a lungul timpului. Biograful său, William Stukeley, l-a intervievat pe Newton, iar acesta din urmă i-a povestit cum, pe când stătea în grădina familiei sale și medita, a observat un măr căzând din copac. Oamenii au preluat acest fun fact și, ca la telefonul fără fir, a ajuns să fie modificat.

Vikingii purtau căști cu coarne sau aripi

Mitul: Vikingii erau niște călăi care, invariabil, purtau căști de metal, decorate cu coarne sau aripi. Asta vedem în filme și în desenele animate, deci trebuie să fie adevărat.

Realitatea: Izvoarele istorice din secolele VIII-XI ne arată că vikingii mergeau la război fie cu căști simple de fier, fie fără nimic pe cap. Mitul a fost propagat de spectacolele de operă din secolul XIX – cel mai relevant exemplu fiind opera „Ring Cycle” a lui Wagner, care îi prezenta pe vikingi cu căști încornorate.

Ecaterina cea Mare a murit pentru că a făcut sex cu un cal

Recomandare:   In Tibet există o populație de oameni stranii, care nu poate fi încadrată în nicio rasă umană terestră. Ei fac parte din triburile Dropa şi Ham

Mitul: La 67 de ani, Ecaterina cea Mare a încercat să facă sex cu un cal. Totuși, ceva nu a mers bine, pentru că animalul a căzut pe împărăteasă, iar aceasta a fost strivită mortal.

Realitatea: La fel ca în cazul multor alte conducătoare de sex feminin, despre Ecaterina cea Mare au circulat multe povești -unele adevărate, altele nu. Povestea cu calul se încadrează în a doua categorie. Femeia a murit singură în camera ei, din pricina unei hemoragii cerebrale.

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Un material video a incins internetul. De ce nu folosim instrumente muzicale în Biserica Ortodoxă? – video

Published

on

In Biserica Ortodoxa este interzisa folosirea instrumentelor muzicale in timpul slujbei religioase. Dumnezeu a sădit în firea noastră posibilitatea şi puterea de a cânta. Astfel, omul nu are nevoie de un instrument pentru a-L lăuda pe Cel Atotputernic. Vocea e un dar al Creatorului, iar acest dar trebuie dezvoltat şi nu înlocuit. Cel mai bun „instrument” de slăvire a lui Dumnezeu rămâne gura şi inima omului.

În prima zi din octombrie se îngrămădesc mai multe sărbători, precum roiurile de frunze îngălbenite ale molaticei toamne se ghemuiesc sub călcâiele timpului ce se deapănă nestingherit. În primul rând, serbăm Acoperământul Maicii Domnului, în amintirea minunii petrecute la 1 octombrie 911 în Biserica Vlaherne din Constantinopol. Tot acum îl proslăvim în calendarul ortodox pe Cuviosul Roman Melodul, trăitor în veacul al VI-lea, un cunoscut compozitor de cântări bisericești.

În acelaşi început de Brumărel, de mai bine de trei decenii, s-a statornicit Ziua Internațională a Muzicii, în urma deciziei Consiliului Muzical Internațional, for în cadrul UNESCO, la propunerea lui Yehudi Menuhin, celebru violonist și dirijor american, ucenic devotat genialului nostru român George Enescu. O fi știut maestrul Menuhin de sărbătoarea Maicii Domnului de la începutul lui octombrie? Bănuiesc că nu! Tind să cred, însă, că decizia lui s-a dovedit inspirată. Aşadar, în aceeaşi zi, o sărbătoare dragă închinată Maicii Domnului, un sfânt care a alcătuit cântări Preasfintei Fecioare Maria, dar și o celebrare laică dedicată muzicii sau rolului ei în formarea noastră spirituală şi culturală.

Toate cele trei sărbători au ceva în comun: muzica. Maicii Domnului i s-au închinat cele mai alese compoziții muzicale, Sfântul Roman Melodul a compus lucrări de preaslăvire a lui Dumnezeu și sfinților Lui, iar fixarea unei zile speciale a artei sunetelor urmăreşte conștientizarea umanităţii asupra rolului important jucat de aceasta în viața noastră, căci ea reprezintă o „vorbire” mondială, o modalitate de comunicare a tuturor oamenilor, indiferent de timp, spațiu, proveniență socială, culturală sau economică.

Dintotdeauna, cântarea a fost considerată „arta cea mai frumoasă, cea mai expresivă şi mai plină de înrâurire asupra sufletului omenesc”. Muzica este prietenul cel mai credincios și al vieții religioase, ocupând un loc important în slujbele Bisericii, căci predispune la rugăciune, ajutându-ne să ne desprindem de spaţiul şi timpul profan, ca să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Muzica bisericească te invită să cunoşti şi să trăieşti Ortodoxia, fiindcă nu pune accent doar pe tehnicile muzicale, care oricum trebuie apreciate şi utilizate, ci pe trăire. Cântarea religioasă a rămas, în ciuda contextului de azi, curată şi candidă, lipsită de influenţele asurzitoare ale muzicii moderne, suprasaturate de forme extreme, zgomotoase.

Ea pune în sufletele credincioșilor balsam duhovnicesc şi picură vin peste rănile pricinuite de tâlharii ce pândesc drumul dintre Ierusalimul cel ceresc şi Ierihonul nostru pământesc. Atuul muzicii bisericeşti răsăritene îl reprezintă seninătatea, dinamismul şi nu pasivitatea. O slujbă ortodoxă înseamnă un continuu urcuș şi coborâş, o deschidere spre Dumnezeu şi om, fapt realizat printr-o stare de liniște și meditație, manifestate prin trăirea bucuriei de a mulțumi lui Dumnezeu. Dacă muzica acționează asupra laturii sentimentale a omului, atunci se cuvine ca şi cântăreții să-şi modeleze vocile pentru a provoca sentimente plăcute ascultătorilor. Cei ce cântă la strană nu trebuie să fie străini de spiritul Bisericii noastre dreptmăritoare neuitând că muzica bisericească nu trebuie transformată într-un mijloc actoricesc, scoțând în evidenţă doar măiestria personală şi calitățile vocale individuale. Și pentru ca „vocea să sune cât mai bine” am văzut în unele biserici din Grecia că unii protopsalți „se ajută” de anumite instrumente muzicale prin intermediul cărora creează așa numitul „ison electonic”. De aceea mi se pare actuală problema anunțată chiar de la începutul acestui material: sunt acceptate instrumentele muzicale în cântările bisericești?

Dumnezeu a sădit in firea noastră posibilitatea şi puterea de a cânta. Astfel, omul nu are nevoie de un instrument pentru a-L lăuda pe Cel Atotputernic. Vocea e un dar al Creatorului, iar acest dar trebuie dezvoltat şi nu înlocuit. Apostolul Pavel le vorbește efesenilor despre cântările duhovnicești „Vorbiți între voi în psalmi şi în laude şi în cântări duhovnicești, lăudând și cântând Domnului în inimile voastre…” (Efeseni 5, 19-20), text care ne descoperă că se cuvine să psalmodiem cu inima, adică să trecem textul şi intonația prin simţire, nu numai prin glas. Sfinții Părinți au afirmat în acest sens că muzica nu trebuie să fie complicată. Ea își îndeplinește misiunea când glasul celui ce cântă se află în concordanță cu inima.

Înțelegem de aici inutilitatea instrumentelor muzicale în biserică. Aceasta nu înseamnă că nu prețuim valoarea artistică uneori excepțională a cântărilor instrumentale. Însă sunt suficiente ocazii și locașuri de cultură unde le putem auzi. Ce-i drept în Biserica Apuseană întâlnim orga. Puțini știu că ea a apărut mult mai târziu. Prima orgă a fost făcută cadou de către împăratul bizantin Constantin Copronim lui Pepin cel Scurt, în anul 757. Ce-i drept, orga constituia un instrument folosit la curtea bizantină, dar nu în biserică. Mai târziu, Carol ce Mare prescria generalizarea orgii în cultul apusean. Cântarea gregoriană, specifică Bisericii apusene, inițial a fost exclusiv vocală. Cu timpul, însă, ei au orientat cântarea liturgică spre cea laică, permițând astfel prezența instrumentelor în biserică, la slujbele religioase.

„La ortodocși oare când se va întâmpla acest lucru?” se tot întreabă unii. Ba, mai mult, o celebră soprană de origine română își exprima speranța că, poate în viitor, va cânta în biserică o piesă religioasă acompaniată de orchestră. Amarnică așteptare! Noi, ortodocșii, am putea fi considerați mai „conservatori”?

Răspunsul charismaticului părinte Cleopa este edificator în acest sens: „Cel mai bun organ de a cânta lui Dumnezeu este gura şi inima omului. Aşa este în Biserica Răsăritului. La catolici se cântă din orgă; dar aceea este distracţie şi are notă de teatru. Nu ne ducem să ne distrăm la biserică, căci orga te risipeşte cu mintea în altă parte. Trebuie să cânt din inima mea, că auzi ce spune: «Răcnit-am din suspinarea inimii mele». Gura noastră să laude pe Dumnezeu, că zice psalmistul: «Bine voi cuvânta pe Domnul întru toată vremea, pururea lauda Lui în gura mea»”.

Acest articol a fost publicat dupa ce, in mediul online, a aparut un videoclip care infatiseaza niste instrumentisti cantand intr-o biserica ce pare a fi ortodoxa.

A se asculta în fiecare dimineață cu volumul la maxim!

Publicată de Tigaret Bogdan Florin pe Joi, 17 Mai 2018

surs articol doxologia.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Diverse

Misterele viselor: La ce să te aștepți când visezi un copac

Published

on

Visele fac parte din viata noastra, iar interpretarea lor corecta poate fi un semn linistitor pentru visatorul care nu stie cum sa dezlege anumite evenimente care i se intampla in somn.

Poate multi dintre noi am avut vise in care apareau copaci in diverse ipostaze, nestiind insa cum sa le interpretam. Sanovnik ne ajuta sa dezlegam aceste mistere.

Daca in vis va apare un copac cu frunze tinere si verzi inseamna ca, in curand, veti avea parte de implinirea unei mari dorinte, iar evenimente fericite se vor intampla la munca si in familie. Copacul mort, fara frunze, uscat si singuratic simbolizeaza, in schimb, durerea provocata de esec.

Incercarea de a te urca in pom in timpului visului este un semn excelent, insemnand ca in scurt timp vei primi o promovare la locul de munca. Daca in vis taiati sau curatati un copac inseamna ca, in realitate, va irositi in zadar energia si fortele cu care natura v-a inzestrat.

Un copac proaspat taiat, vazut in vis, vorbeste de faptul ca, dupa ce veti avea o mare bucurie, veti avea parte si de o mare nenorocire, asa ca fiti pregatiti pentru ea.

Daca in timpul somnului nu puteti iesi dintr-o padure deasa, inseamna ca va asteapta o afacere esuata care implica o pierdere financiara, precum si mari probleme in familie.

Visati ca mergeti prin padure lihniti de foame? Va asteapta un drum lung, care va va ajuta sa reparati greselile facute cu ceva vreme in urma.

Cel in care va plimbati printr-o padure cu pomi inalti arata ca,in scurta vreme, veti avea parte de o implinire sentimentala, precum si de una materiala. Pentru artisti, un astfel de vis poate fi semnul recunoasterii publice a talentului si valorii lor.

Daca visati ca rupeti flori dintr-un copac, trebuie sa va asteptati la evenimente neplacute care vi se vor intampla in scurt timp.

Daca o femeie primeste in somn un buchet de flori, va avea parte de multe flirturi. Visul care implica flori ce cresc in desert arata ca sunteti dispus sa treceti peste anumite greutati, pentru a va putea atinge telurile fixate.

sursa sanovnik.bg

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister