Connect with us

Descoperiri

Mistere identificate de arheologi în mormântul lui Tutankhamon

Published

on

Istoria Egiptului antic și mormintele faraonilor, ca cel al lui Tutankhamon, nu încetează să stârnească interesul celor pasionați de dezlegarea unor mistere. Arheologii n-au reușit să descopere unde a fost înmormântata zeița Nefertiti. O nouă teorie ar putea face lumina în cazul acestui mister.

Astfel, arheologul britanic, Nicholas Reeves, profesor la Universitatea Arizona, afirmă că a găsit rămășitele acelei  zeițe, ascunse în mormântul faraonului Tutankhamon, precizează CNN. Teoria sa a fost prezentată presei după o analiză atentă pe fotografiile de maximă rezoluție, publicate online de cei de la Factum Arte, o echipa de restauratori si arheologi din Madrid, care s-au ocupat si de realizarea unui facsimil al mormântului faraonul Tutankhamon.

Scanările evidențiază două găuri în pereți, fapt ce indică locul unor uși „fantomă”, în spatele lor. Mormântul lui Nefertiti s-ar afla într-o cameră din spatele celei în care a fost descoperit mormântul lui Tutankhamon. Reeves declară că Nefertiti ar fi îngropată în partea de nord a mormântului, în spatele unei uși secrete, blocată de constructorii piramidei, relatează stirileprotv.

Analiza genetică, făcută în urmă cu câțiva ani, relevă faptul că Tutankhamon ar fi fiul zeiței Nefertiti. Teoria nu a fost confirmată total. Sunt istoricii care consideră că Tutankhamon este fiul lui Akhenaten si al surorii sale. Rămășitele enigmaticei Nefertiti erau descoperite anul trecut. „De când am analizat mormântul, am testat dovezile încercând să aflu dacă este sau nu ceea ce cred eu. Dar, cu cât cercetăm mai mult cu atât, găseam informații care îmi întăreau ipoteza si părea tot mai reală teoria mea. Dacă mă înșel, atunci asta e. Dar dacă am dreptate, atunci ar fi o descoperire cutremurătoare, care ar putea schimba lumea, cel puțin pe a egiptologilor”.

Mormanul lui Tutankhamon a fost găsit de arheologul Howard Carter în 1922 si a fost deschis la începutul anului 1923. Era cel mai bine păstrat mormânt antic descoperit vreodată. Aici au mai fost descoperite 2000 de obiecte pentru care arheologii au muncit 9 ani ca sa le catalogheze. Reeves considera că mărimea neobișnuită a camerei funerare este datorată faptului că a mai fost construită o cameră secretă, în care se afla Neferititi. Mormântul fusese construit pentru zeiță, dar trebuia refolosit pentru moartea neașteptată a lui Tutankhamon la doar 17 ani.

„Atunci când a avut loc înmormântarea lui Nefertiti, nu luase nimeni în calcul posibilitatea ca si Tutankhamon să fie îngropat acolo.

Citește și:
Pământ interzis în România, de o frumusețe izbitoare. Nu poate fi locuit și nimănui nu-i este permis să-l viziteze. Insula Sacalin de lângă Marea Neagra

Dar, lucrurile s-au schimbat odată cu moartea neașteptată a Regelui, la un deceniu după ce a murit Nefertiti” a mai zis Reeves.

Sursa: cultural.bzi.ro

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.

Descoperiri

Material descoperit recent, care respinge formarea particulelor de gheaţă pe orice suprafaţă

Published

on

By

Un nou material împiedică formarea gheții pe orice suprafață. Aceasta poate fi pus inclusiv pe avioane și va reduce astfel costurile cu degivrarea, dar mai ales întârzierile din cauza acestor proceduri.

Numai în Statele Unite, companiile aeriene pierd anual miliarde de dolari din cauza gheții care întârzie zborurile. De aceea, interesul pentru o soluție eficientă și deloc costisitoare este tot mai mare.

Un prim rezultat l-ar putea avea inginerii din Houston, care au creat un polimer rezistent, prietenos cu mediul. Cea mai importantă caracteristică este că respinge formarea particulelor de gheață. Chiar și o peliculă subțire dacă se va depune pe fuzelaj, imediat va crăpa și va aluneca.

Materialul se aplică la fel ca un spray și se prinde de orice suprafață. Dacă va fi folosit la aeronave, nu le va afecta din punct de vedere aerodinamic.

În plus, este atât de rezistent, încât va face față și razelor ultraviolete, iar testele au arătat că un singur strat poate fi utilizat mai bine de 10 ani.

Sursa: digi24.ro

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Articole interesante

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister