Connect with us

Descoperiri

Descoperirea care ar putea schimba istoria. Mistere identificate de arheologi în mormântul lui Tutankhamon

Published

on

Istoria Egiptului antic și mormintele faraonilor, ca cel al lui Tutankhamon, nu încetează să stârnească interesul celor pasionați de dezlegarea unor mistere. Arheologii n-au reușit să descopere unde a fost înmormântata zeița Nefertiti. O nouă teorie ar putea face lumina în cazul acestui mister.

Astfel, arheologul britanic, Nicholas Reeves, profesor la Universitatea Arizona, afirmă că a găsit rămășitele acelei  zeițe, ascunse în mormântul faraonului Tutankhamon, precizează CNN. Teoria sa a fost prezentată presei după o analiză atentă pe fotografiile de maximă rezoluție, publicate online de cei de la Factum Arte, o echipa de restauratori si arheologi din Madrid, care s-au ocupat si de realizarea unui facsimil al mormântului faraonul Tutankhamon.

Scanările evidențiază două găuri în pereți, fapt ce indică locul unor uși „fantomă”, în spatele lor. Mormântul lui Nefertiti s-ar afla într-o cameră din spatele celei în care a fost descoperit mormântul lui Tutankhamon. Reeves declară că Nefertiti ar fi îngropată în partea de nord a mormântului, în spatele unei uși secrete, blocată de constructorii piramidei, relatează stirileprotv.

Analiza genetică, făcută în urmă cu câțiva ani, relevă faptul că Tutankhamon ar fi fiul zeiței Nefertiti. Teoria nu a fost confirmată total. Sunt istoricii care consideră că Tutankhamon este fiul lui Akhenaten si al surorii sale. Rămășitele enigmaticei Nefertiti erau descoperite anul trecut. „De când am analizat mormântul, am testat dovezile încercând să aflu dacă este sau nu ceea ce cred eu. Dar, cu cât cercetăm mai mult cu atât, găseam informații care îmi întăreau ipoteza si părea tot mai reală teoria mea. Dacă mă înșel, atunci asta e. Dar dacă am dreptate, atunci ar fi o descoperire cutremurătoare, care ar putea schimba lumea, cel puțin pe a egiptologilor”.

Mormanul lui Tutankhamon a fost găsit de arheologul Howard Carter în 1922 si a fost deschis la începutul anului 1923. Era cel mai bine păstrat mormânt antic descoperit vreodată. Aici au mai fost descoperite 2000 de obiecte pentru care arheologii au muncit 9 ani ca sa le catalogheze. Reeves considera că mărimea neobișnuită a camerei funerare este datorată faptului că a mai fost construită o cameră secretă, în care se afla Neferititi.
Mormântul fusese construit pentru zeiță, dar trebuia refolosit pentru moartea neașteptată a lui Tutankhamon la doar 17 ani.

„Atunci când a avut loc înmormântarea lui Nefertiti, nu luase nimeni în calcul posibilitatea ca si Tutankhamon să fie îngropat acolo. Dar, lucrurile s-au schimbat odată cu moartea neașteptată a Regelui, la un deceniu după ce a murit Nefertiti” a mai zis Reeves.

Sursa: cultural.bzi.ro

Descoperiri

Recipient cu cremă de faţă de acum 2000 de ani, descoperit de arheologi la Londra. Urmele degetelor celei care a folosit-o au rămas imprimate!

Published

on

By

O serie de descoperiri arheologice, mai noi sau mai vechi, arată că înaintașii noștri, indiferent de regiunile în care au trăit, acordau atenție sporită atât sufletului, cât și trupului. Nu le era străină nici îngrijirea corporală, folosindu-se de cosmetice  preparate din ingredientele avute la dispozițe – uneori foarte asemănătoare celor din prezent.

La Londra, a fost descoperit un străvechi recipient în care se afla o cremă de uz cosmetic, în apropierea unui templu ce datează din epoca romană. Recipientul are, după cum au putut constata arheologii, o vechime remarcabilă, de circa 2000 de ani.

Inițial, s-a crezut că în micul recipient – destul de asemănător, ca formă, cu cele moderne – se afla un unguent pe care cei vechi îl utilizau pentru vindecarea rănilor sau în scop religios.

O analiză chimică detaliată a arătat care sunt ingredientele principale ale substanței din interiorul micului recipient. Ingredientul principal este grăsimea solidă, de origine animală, la care s-a adăugat o cantitate de amidon, precum și o mult mai mică cantitate de staniu (cu rol de colorant). Pe baza compoziției și a unor mențiuni existente în scrierile autorilor antici, s-a ajuns la concluzia că este vorba despre o cremă de față, folosită pentru îngrijire și înfrumusețare.

Recipientul în care se află crema era ornamentat și avea dimensiuni comparabile cu cutiile moderne de cremă de față. Produsul cosmetic aflat în interior avea o calitate remarcabilă, care îl făcea comparabil cu cosmeticele moderne, precizează cei de la ancient-origins.net. În urmă cu 2000 de ani, asemenea preparate, distribuite în recipiente de tipul celui descoperit, nu erau accesibile oricui. Foarte probabil, recipientul cu cremă de față i-a aparținut unei femei înstărite.

Interesant este că în crema aflată în recipient au rămas imprimate urmele lăsate de către degetele femeii care a utilizat-o ultima dată. Este extrem de greu de precizat dacă aceasta făcea parte dintre coloniștii romani din Britania sau dacă făcea parte dintre britoni, din populația autohtonă celtă? Cert este că respectiva doamnă sau domnișoară se număra printre puținele reprezentante ale sexului frumos care își putea permite un asemenea produs de lux, la vremea la care a trăit.

De obicei, la Roma, cremele de acest fel conțineau, printre ingrediente, și o mică cantitate de plumb (în calitate de colorant). Întrucât administrația romană nu descoperise resurse de plumb în insulele britanice, acesta a fost înlocuit cu staniul, la prepararea cremelor de uz cosmetic. Fabricantul antic a considerat că e mai avantajos să utilizeze ingrediente de proveniență locală.

La romani, era prețuit în mod deosebit tenul deschis la culoare. Pe lângă efectul de îngrijire, aceste creme de față erau apreciate și pentru proprietatea de a conferi o nuanță mai deschisă tenului, datorită pigmenților din componență.

Recomandare:   Un mormânt al unei vrăjitoare din „mileniul întunecat”, descoperit întâmplător de arheologi la Satu Mare

În vechime, Londra purta numele de Londonium, orașul fiind construit de către administrația imperială romană în anul 43 d.Hr., pe locul unei mai vechi așezări întemeiate de către băștinașii celți.

Sursa: cunoastelumea.ro

Citește mai departe>>

Descoperiri

O adevărată nebunie! Trenul zburător al chinezilor va circula cu viteza sunetului – VIDEO

Published

on

Trenul zburător conceput de chinezi ar putea face Hyperloop al lui Elon Musk să pară o vechitură. Chinezii vor un mijloc de transport în comun care să depășească viteza sunetului.

Trenul zburător ar putea fi cel mai rapid mijloc de transport în comun conceput vreodată. Proiectul este inițiat de CASIC, Corporația pentru Știință Aerospațială din China, iar trenul ar trebui să atingă viteza de 4.000 de kilometri pe oră (într-un scenariu utopic și excepțional).

Viteza este de zece ori mai mare decât cel mai rapid tren din lume (care e tot în China), de patru ori mai mare decât a avioanelor comerciale și aproape de trei ori mai mare decât viteza sunetului, care e de 1.225 de kilometri pe oră.

Trenul zburător va fi un mijloc de transport utilizat exclusiv pentru pasageri și se bazează pe un sistem de levitație magnetică. În imaginile care dezvăluie cum ar trebui să arate acest vehicul desprins din filmele SciFi, trenul seamănă foarte mult cu un avion, dar este legat de o linie magnetică. Indiferent cât de rapid va merge, trenul rămâne agățat de acea linie.

Este un concept similar vehiculului Hyperloop, gândit de Elon Musk și dezvăluit în 2013.

Hyperloop One, care nu aparține lui Musk și care a fost dezvoltat de un startup din Los Angeles, a atins viteza de „doar” 310 kilometri pe oră în timpul unui test în vara anului trecut. Mai târziu, recordul a fost doborât de o versiune germană a lui Hyperloop One (a atins 323 de kilometri pe oră).

Prototipul celor de la CASIC ar putea fi primul tren care depășește viteza sunetului. Odată ce va atinge 1.000 de kilometri pe oră, deja vom avea o revoluție în domeniul transporturilor.

Această cursă de detronare a lui Elon Musk din topul celor mai rapide și inovatoare vehicule poate fi benefică pentru viitorul tehnologiei, dar viteza nu e singurul obiectiv. Siguranța pasagerilor este greu de asigurat într-un tren care poate atinge asemenea viteze, dar pentru chinezi, aproape niciun proiect de acest gen nu e imposibil, după cum au dovedit în ultimii zece ani.

sursa playtech.ro

Citește mai departe>>

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister