Articole adăugate recent

O echipa de fizicieni de la CERN a facut un pas inainte in incercarea de a rezolva un mare mister.

Cercetatorii de la CERN au anuntat „cea mai precisa măsurătoare directa făcuta vreodată asupra antimateriei”, informațiile obținute putând contribui la înțelegerea misterului dispariției acesteia.

Big Bang-ul a produs la fel de multa materie ca si antimaterie, insa aceasta din urma a disparut aproape in totalitate, fara ca cineva sa inteleaga de ce.

Potrivit unui studiu publicat in revista britanica Nature, fizicienii din echipa Alpha, un laborator al Centrului European pentru Cercetare Nucleara (CERN) din Elvetia, tocmai au facut un pas inainte in incercarea de a rezolva acest mister.

Pentru fiecare particula de materie ar exista o alta de antimaterie cu aceleasi proprietati, insa cu o sarcina electrica opusa.

Materia si antimateria nu pot coexista. Cand intra in contact una cu alta se anihileaza reciproc. De aceea, la scurt timp după Big Bang s-ar fi autodistrus reciproc, însă o mica diferența intre cele doua a permis materiei sa prevaleze, dand nastere la tot ceea ce exista in Universul vizibil.

O mica diferenta pe care oamenii de stiinta incearca de zeci de ani sa o descopere. Insa, antimateria este dificil de produs si de captat, iar proprietățile sale sunt greu de masurat.

Echipa Alpha a reusit sa produca atomi de antihidrogen – omologul format din antimaterie al hidrogenului. Apoi, in 2016, specialiștii au observat pentru prima data comportamentul unui atom de antimaterie, antihidrogenul, sub razele ultraviolete.

De atunci, ei au studiat reactia a aproximativ 15.000 de astfel de atomi, efectuând măsurători spectroscopice cu o precizie care nu a mai fost realizata niciodata anterior pe antimaterie. Datele au fost comparate cu cele ale hidrogenului.

Citește și:
În adâncurile Pământului trăiesc milioane de specii încă necunoscute de ştiinţă. Iata cateva dintre ele

„Pana in prezent ele seamana”, a declarat Jeffrey Hangst din cadrul experimentului Alpha al CERN. Dezamagire? Nu, deoarece dupa ce au fost masurate cu o astfel de precizie proprietatile antimateriei se „deschide o era complet noua”, in care probabil se afla cheia descifrării misterului faimoasei deferente.

sursa yoda.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here