Connect with us

Descoperiri

Descoperire arheologică de excepție în Alba Iulia, datată cu 4500 de ani în urmă. Craniul unei femei care a supraviețuit în urma unei operații craniene extrem de complicate

Published

on

O descoperire arheologică realizată în judeţul Alba în urmă cu 45 de ani a bulversat lumea istoricilor şi antropologilor europeni. Preluată imediat de comunitatea ştiinţifică, ştirea a fascinat cercetătorii preistoriei europene. Este vorba de ceea ce s-ar putea numi o operație rudimentară pe creier datată cu aproximativ 4.500 de ani în urmă.

Resturile scheletului unei femei cu vârsta cuprinsă între 35-40 de ani, care a fost descoperit în 1972 în apropierea localității Livezile din județul Alba și care datează încă de la începutul Epocii Bronzului, au scos la iveală detalii extrem de valoroase. Cercetătorii de la Muzeul Naţional al Unirii, din Albă Iulia, au declarat că femeia a fost operată pe creier şi, mai mult, că operația a fost un succes, această supraviețuind intervenţiei.

Potrivit istoricilor, cea mai veche operaţie pe creier efectuată în neolitic, descoperită în România, a fost făcută cu o lamă de silex şi are o lungime de aproape 11 cm. În urma analizelor s-a descoperit că pacientul a supravieţuit cel puţin un an după intervenţie. Operaţia s-a făcut sub anestezie, cu plante halucinogene.

Autorul descoperirii este cercetătorul şi arheologul Horia Ciugudean. Acesta era prin ultimul an de liceu când a descoperit craniul.

“Mergeam pe un drum de ţară care pleacă din Livezile şi iese pe culme, spre Vârful Băii. În malul drumului am văzut fragmente de oase umane pe care le-am cules. Din păcate, restul scheletului a fost distrus de drumul de care. Când am găsit craniul, el era spart în zeci de fragmente, pe care le-am ţinut câţiva ani depozitate într-o pungă fără să-mi dau seamă că acesta prezenţa vreo intervenţie umană. Din fericire, exact partea cea mai importantă, craniul, s-a păstrat, împreună cu fragmentul de mandibulă. El însă a zăcut, să spun aşa, în colecţia mea, decenii întregi, fără să realizez că e vorba de o piesă de mare valoare.

Craniul a fost reconstituit în momentul în care îmi pregăteam lucrarea de licenţă, pe baza pieselor aflate în colecţia particulară. După ce am absolvit, am donat colecţia, o parte muzeului din Aiud, o parte muzeului din Alba Iulia, craniul respectiv ajungând la muzeul din Alba Iulia, dar iarăşi nu a putut fi valorificat pentru că, din păcate, România avea un deficit uriaş la capitolul cercetare antropologică, nu aveam decât foarte putini specialiști”, povesteşte arheologul.

În anii ’80, când s-a fact practic restaurarea acestei calote craniene, s-a constatat că ea prezintă un orificiu creat artificial, printr-o intervenţie umană. ”Nu obţii o astfel de retezare perfectă printr-o lovitură cu o sabie de bronz”, a declarat cercetătorul Horia Ciugudean, explicând că operația este cunoscută sub numele de trepanaţie, adică deschiderea cutiei craniene şi că intervenţia a avut că scop drenarea unei infecţii.

„Cel care a făcut această intervenție nu numai că a făcut-o de-o manieră tehnică ireproșabilă, dar operaţia a reuşit şi pacientul a supravietuit”, a mai declarat Horia Ciugudean.

În urmă cu circa 10 ani, după o expertiză efectuată de un grup de antropologi scoţieni, a fost confirmat faptul că este vorba de o intervenţie chirurgicală şi că este cea mai complicată operaţie de acest gen descoperită până acum în Europa, raportat la vremurile în care a avut loc.

Craniul descoperit la Livezile aparţinea unei femei mature, de cca. 35-40 de ani. Circumferinţa trepanaţiei are diametrul mare de 12,2 cm. iar diametrul mic de 7,3 cm. El este cea mai mare intervenţie craniană din preistoria României. Concluziile îi aparţin cercetătoarei Kathleen Mc Sweeney de la Universitatea din Edinburgh (Marea Britanie).

Citește și:
"Omenirea va produce trupuri și creiere. Milioane de oameni vor deveni inutili, fără valoare" viitorul prezis de un istoric evreu

“Ideea la trepanat este să scoţi tot ce înseamnă os spart, aşchie. Marginile nu se refac decât dacă au o anumită regularitate. Din această cauza erau curăţate şi rase. Operaţia de la Livezile a fost efectuată prin tăiere şi răzuire. Dovadă este că femeia operată a supravieţuit. Unelte de obsidian sau silex de tipul celor cu care a putut fi efectuată trepanaţia craniului de la Livezile sunt cunoscute în zona civilizaţiilor amerindiene – mayaşi, azteci, incaşi, folosite în acelaşi gen de practici chirurgicale”, precizează Horia Ciugudean. Citeste continuarea pe adevarul.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperiri

Zidul imens din Oceanul Atlantic, care împarte planeta în două. Descoperirea făcută cu Google Earth, înfierbântă mințile pasionaților de paranormal

Published

on

Un videoclip misterios postat pe YouTube (îl vezi mai jos) pretinde că există un zid supermasiv situat pe fundul oceanelor Pământului, care cuprinde întreaga planetă. Acest zid misterios, care traversează întreg Oceanul Atlantic, de la Polul Nord la Polul Sud, care a fost găsit de un utilizator YouTube „Flat Earth Arabic“, ar avea mii de kilometri situați sub ocean. Această descoperire fascinantă ridică numeroase întrebări cu privire la istoria îndepărtată a planetei noastre și cu privire la cei care au locuit-o în vremuri demult apuse.

Această descoperire a fost realizată cu ajutorul programului Google Earth și este de-a dreptul fascinantă. Bineînțeles că numeroase semne de întrebare s-au născut odată ce descoperirea a fost realizată. Cine a construit acest zid și cu ce scop?

Susţinerea utilizatorului YouTube „Flat Earth Arabic“ întrece orice imaginație, dacă ar fi vorba de aşa ceva. Chiar o fi vorba de un zid? Dacă da, atunci acesta nu pare a fi deloc o formațiune naturală. Cine ar fi putut construi aşa ceva şi când? Care a fost scopul pentru care a fost construit? O civilizație omenească necunoscută sau extratereştrii? Din ce în ce mulți oameni sunt convinși că, datorită numeroaselor descoperiri făcute în întreaga lume, care contrazic complet istoria așa cum am fost învățați la școală, lucruri de genul acesta ar fi posibile.

Chiar dacă cărțile de istorie cuprind doar o mică parte a istoriei planetei, odată ce asemenea descoperiri fabuloase se realizează, putem să ne dăm seama că planeta noastră a avut viață inteligentă încă de la începuturi.

Acest zid subacvatic generează două teorii. Fie a fost ridicat pentru a împărți Terra în două, sau pentru a marca o graniță extrem de fină, care putea fi văzută din spațiu.

Imaginile surprinde cu ajutorul Google Earth sunt grăitoare. Zidul subacvatic este de dimensiuni extrem de mari, dacă el se observă atât de bine din satelit. Întrebarea este de ce nu a fost văzut până acum? Este posibil ca agențiile specializate să cunoască acest aspect, dar nu l-au făcut public niciodată până acum pentru a nu crea întrebări inutile în rândul oamenilor. Dacă veţi introduce coordonatele indicate în video şi veţi mări imaginea, veţi vedea foarte clar o structură masivă.

Lumea oceanelor este una misterioasă, încă nedescoperită pe deplin, care ascunde orașe pierdute, piramide misterioase și mai nou un zid megalitic, care împarte planeta în două. Această lume nu trebuie deloc ignorată pentru că ea, probabil, ascunde cea mai mare parte din adevărata istorie a Terrei, așa cum nu ne-am imaginat-o niciodată.

Citește și:
Cel mai tare tunel subacvatic din lume. Noi plombăm drumuri şi construim autostrăzi doar pe hârtie, iar norvegienii fac revoluție în construcții

Există insă şi sceptici care spun că zidul nu e unul real şi chiar ar putea fi o explicație perfect rezonabilă pentru constatarea enigmatică. Întrucât Google Earth folosește diferite imagini pentru cartografierea planetei, nu este neobișnuit pentru a întâlni părți ale hărții care pur și simplu nu se potrivesc destul de perfect, rezultând astfel un aşa zis “zid masiv”, care cuprinde întreaga planetă.

Surse: efemeride.ro; lovendal.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Descoperiri

Studiu științific. S-a calculat limita de vârstă peste care oamenii de acum nu pot trece, indiferent de genă sau stilul de viață adoptat

Published

on

O echipă de cercetători a aflat care este durata maximă de viață a unui om, dincolo de care nimeni nu poate trece.

Cercetatorii Xiao Dong, Brandon Milholland și Jan Vijg au realizat un studiu amplu, ca să afle vârsta limită, dincolo de care niciun om nu poate supraviețui.

Ei au analizat date demografice din 41 de țări de pe tot globul, ca să înțeleagă factorii care influențează longevitatea la unele popoare, scrie Business Insider.

In ultimul secol, speranța de viață a oamenilor a crescut foarte mult, datorită progresului medicinei. Totuși, în prezent aceasta nu mai crește. Cel mai longeviv om din lume, despre care știm oficial, a fost franțuzoaica Jeanne Calment, care a murit la vârsta de 122 de ani. Vezi aici detalii despre recordul mondial de longevitate al acestei femei. 

Cercetătorii au vrut să afle dacă există o vârsta maximă, o limita dincolo de care organismul uman nu mai poate rezista. Această vârsta este 125 de ani, conform studiului publicat de cei trei. Indiferent de gene și de stilul sănătos de viață, aceasta pare să fie speranța maximă de viață a unui om.

Ei declara că moartea de batrânețe nu survine din cauza unor boli, ci în urma proceselor naturale, iminente, de degradare pe care le suferă trupul. Iar dacă de boli ne putem feri și ne putem trata, această degenerare este imposibil de oprit. De aceea, experții cred că indiferent dacă vom găsi leacul pentru unele boli acum incurabile, oamenii nu vor putea trăi mai mult de 125 de ani. Sursa articolului yoda.ro.

Detalii mai multe despre acest studiu găsiți aici

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister