Articole adăugate recent

Un adolescent din comuna Schela, pasionat de astronomie, a descoperit patru stele variabile, care poartă denumirea localităţii gălăţene, după ce în luna ianuarie a anului trecut mai descoperise o astfel de stea.

Potrivit unui comunicat transmis de Primăria Schela, Andrei-Marian Stoian, de 17 ani, a descoperit patru noi stele variabile, care vor purta numele comunei din care este originar – Schela (Schela V2, Schela V3, Schela V4 şi Schela V5).

În perioada ianuarie 2017 – ianuarie 2018, Andrei a continuat observaţiile fotometrice cu scopul detecţiei de noi stele variabile, prin intermediul telescopului principal al observatorului astronomic din Schela, cu diametrul oglinzii principale de 130 mm f/5 şi camera CCD Atik 314L+. Astfel că, după analiza datelor s-a identificat faptul că patru stele din zonele observate variază în strălucire.

Schela V3 şi Schela V5 sunt stele variabile de tipul EW, numite şi binare în contact, iar Schela V2 şi Schela V4 sunt stele variabile de tipul EA. Descoperirea stelelor Schela V2 şi Schela V4, de tipul EA, reprezintă o premiera naţională în astronomie, se arată în comunicat.

Toate datele au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO – American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile, confirmându-se astfel aceste descoperiri. Patru din cele cinci stele variabile descoperite de către Andrei-Marian Stoian se află în zona circumpolară din România şi pot fi observate pe tot parcursul anului.

Andrei-Marian Stoian este elev la Seminarul Teologic “Sf. Ap. Andrei” Galaţi, dar şi membru al Astroclubului “Călin Popovici”, care funcţionează pe lângă Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” Galaţi.

Încă din luna octombrie a anului 2016, Andrei-Marian Stoian împreună cu Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic Galaţi, au o strânsă colaborare care s-a concretizat prin descoperirea mai multor stele variabile. Primul rezultat al acestui survey fotometric a fost descoperirea stelei variabile Schela V1 în noaptea de 2 spre 3 ianuarie 2017.

Citește și:
Cimitirul filistenilor, descoperit în Israel, ar putea rezolva unul dintre cele mai mari mistere ale Bibliei

sursa stirileprotv.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here