Esti dreptaci sau stangaci? Încă un mister al ştiinţei a fost descifrat - Știința-Mister.ro
Connect with us

Știați că..

Esti dreptaci sau stangaci? Încă un mister al ştiinţei a fost descifrat

Published

on

Deşi doar 10% dintre oameni sunt stângaci, de-a lungul timpului, oamenii au încercat să înţeleagă de ce unele persoane sunt stângace, adică preferă să-şi folosească mâna stângă.

In trecut, stangacii erau persecutati si considerati malefici sau posedati. Cuvantul „sinistru” deriva de altfel dintr-o expresie care inseamna „mana stanga”.

Primele teorii stiintifice, care s-au dovedit a fi gresite, explicau acest fenomen prin stresul la care a fost supusa mama in timpul sarcinii.

Ecografiile de sarcina realizate dupa anii 1980 au demonstrat ca preferinta pentru folosirea unei anunite maini apare inainte de nastere.

Chiar din saptamana a 13-a de sarcina, fetusii pot fi observati cum isi sug degetul – pot alege degetul de la mana stanga sau de la mana dreapta, detaliu care va indica preferinta lor ulterioara.

Cercetatorii au considerat mult timp ca anumite diferente genetice intre emisferele cerebrale sunt explicatia cautata.

Un studiu recent sugereaza insa o alta cauza: diferenta apare la nivelul coloanei vertebrale, nu la nivelul creierului, scrie IFL Science.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Ruhr Bochum, alaturi de colegii lor din Africa de Sud si Olanda, au observat ca activitatea genetica din coloana vertebrala este asimetrica in timpul sarcinii si acest lucru determina daca fetusul va fi stangaci sau dreptaci.

Din momentul in care fetusul incepe sa-si miste membrele, el manifesta o preferinta clara pentru mana stanga sau mana dreapta. Acest lucru apare insa cu mult inainte ca miscarile sa fie controlate de creier.

In cadrul studiului, cercetatorii au analizat diferentele de expresie genetica din coloana vertebrala in timpul saptamanii a 12-a de sarcina.

Recomandare:   90% dintre copiii diagnosticați cu o formă de AUTISM au ca principală cauză TELEVIZORUL, MOBILUL sau TABLETA

Aceste schimbari la nivelul coloanei sunt epigenetice, adica determinate de modul in care genele au fost influentate si modificate de conditiile de mediu.

De ce sunt persoanele stangace atat de putine, comparativ cu cele dreptace? Explicatia sta tot in influenta mediului.

Pentru o mai buna cooperare, natura a favorizat nasterea oamenilor dreptaci. Nu trebuie uitat ca mult timp chiar si persoanele stangace erau obligate de societate sa invete sa-si foloseasca mana dreapta, in ciuda predispozitiei genetice. Astfel, in timp, numarul stangacilor a scazut si mai mult.

Un fenomen similar este intalnit la porumbei. Ei vad mai bine cu ochiul drept decat cu stangul, pentru ca atunci cand sunt in ou ochiul drept este mai expus spre lumina, fiind orientat spre coaja oului, care este semi-translucida.

Ochiul stang este orientat in jos, nefiind stimulat de lumina si astfel apare o asimetrie vizuala la aceste pasari.

Sursa: yoda.ro

Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știați că..

Motivul pentru care ciorile se împreunează cu cadavrele semenilor

Published

on

By

Corvidele sunt păsări extrem de sociale, iar în cazul unora legătura rămâne chiar şi după moarte. Ciorile vii se strâng uneori în jurul cadavrului camarazilor şi încep să scoată sunete puternice. Însă unele dintre ele merg mai departe, se împerechează cu cadavrul.

Corvidele nu sunt singurele cu această predilecţie. Conform Live Science, cercetătorii au observat exemple izolate în cazul diferitelor specii de animale, de la raţe la delfini, ce încearcă se se împerecheze cu membrii decedaţi ai aceleiaşi specii.

O echipă de cercetători ce studiază ciorile americane Corvus brachyrhynchos a descoperit răspunsul la această practică bizară. Scopul lor a fost să determine cât de frecvent are loc şi ce stă la baza lui. Kaeli Swift, din cadrul Universităţii din Washington, a analizat în 2015 „funerariile” unei ciori, când a observat un comportament sexual neobişnuit. În acel moment, ea împreună cu echipa sa au identificat că sunetul scos de către corvide atunci când observă o altă pasăre moartă reprezintă un semnal de alarmă.

În cadrul studiului, specialiştii au notat că, astfel, ciorile identifică şi încearcă să evite un anumit pericol. Însă dacă o corvidă moartă reprezintă un pericol, de ce unele ciori ar alege să se împerecheze cu cadavrul?

În cadrul noului studiu au fost realizate o serie de experimente în care au fost testate 308 perechi de ciori sălbatice. Specialiştii au expus păsările unor cadavre din aceeaşi specie şi altor animale precum porumbei sau veveriţe. Ei au descoperit că cel mai frecvent comportament era cel de emitere a sunetelor puternice. Ciorile s-au apropiat de cadavru în proporţie de 25%, însă doar 4% dintre ele au iniţiat un comportament sexual. Acest fapt sugerează că practica nu este atât de comună.

Recomandare:   Motivul pentru care ciorile se împreunează cu cadavrele semenilor

În general, păsările care au iniţiat comportamentul sexual au demonstrat un comportament agresiv. Cercetătorii sugerează că de vină este nivelul ridicat de stres din perioada de împerechere, astfel răspund stresului atât cu agresivitate, cât şi cu dorinţă sexuală.

Sursa: descopera.ro

Citește mai departe>>

Mistere

Vom ajunge vreodata la ele? Trilioane de tone de diamante stau ascunse in centrul Pamantului

Published

on

Trilioane de tone de diamante stau ascunse in centrul Pamantului. Cei mai multi dintre noi am fi fericiti sa detinem macar un diamant. Dar in centrul Pamantului se afla o cantitate enorma din acest material pretios. Daca am imparti aceste diamante, am fi putred de bogati si tot ar ramane destule.

Potrivit unui studiu recent, realizat de o echipa de oameni de stiinta internationala, sunt peste un cvadrilion (1.000 de trilioane) de tone de diamante in miezul planetei noastre, arata The Independent.

Studiul arata ca diamantele nu sunt deloc atat de exotice cum le percepem. La circa 160 de kilometri adancime s-ar afla aceasta avere. Nu vom ajunge niciodata la ea, dar e reconfortant gandul ca stam pe asa o mina de aur, a declarat dr. Ulrich Faul, cercetator la Massachusetts Institute of Technology (MIT), co-autor al studiului.

Diamantele modifica felul in care se aud sunetele venite din interiorul Pamantului si viteza cu care se „deplaseaza” undele, de aici oamenii de stiinta putand sa-si faca o imagine in ceea ce priveste continutul acestor roci, ingredientele care le compun, dupa cum se arata in jurnalul Geochemistry, Geophysics, Geosystems.

Diamantele se formeaza la temperaturi si presiuni incredibil de mari, in interiorul Pamantului, ajungand la suprafata doar in urma eruptiilor vulcanice.

sursa ziare.com

Recomandare:   Factorul mai puţin cunoscut care ne influenţează sănătatea
Citește mai departe>>

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister