DISTRIBUIȚI

Articole populare azi

Virusul pestei porcine africane a facut ravagii in randul animalelor de la noi din tara, iar oamenii sunt in pragul disperării dupa ce autoritatile le-au luat porcii din curte si i-au sacrificat.

Agentul patogen al PPA, desi este extrem de grav in randul porcilor si al animalelor, nu poate fi deloc transmis la om. Nu exista niciun risc ca o persoana care intra in contact direct cu un animal bolnav sau care consuma produse din carne infestata sa ia virusul. Acest virus rezista la temperaturi scăzute, dar nu si la temperaturi crescute, ceea ce înseamna ca va fi distrus in totalitate atunci când carnea este gătita.

Totusi, de ce recomandările generale sunt împotriva consumului de carne de porc infestat cu pesta porcina? De ce carnea este compromis și nu este indicata pentru consum?  Un răspuns in acest sens vine de la autorități care afirmă că cel mai mare risc in cazul pestei porcine africane este acela de răspândire în masa astfel încât sa distrugă efectivele de porci. Carnea porcilor domestici si a celei de mistret trebuie preparata intotdeauna in conditii sporite de igiena si la temperaturi foarte inalte, deoarece poate contine si alti agenti patogeni. Transmiterea virusului are loc si prin contactul cu spatiile, vehiculele, îmbrăcămintea sau utilajele contaminate, dar si prin vectori biologici – o specie de căpușe. Sursele de virus sunt sangele, tesuturile, secretiile si excretiile animalelor bolnave si moarte, animalele purtătoare si capusele.

Sorin Minea, președintele Romalimenta, susține că, creșterea porcului in România ar putea fi compromisă  de pesta porcină pentru vreo 20 de ani de aici încolo. Dar e contrazis vehement de către Deutsche Welle, care livrează o informație explozivă, capabilă să lămurească dedesubturile misterioasei izbucniri a plăgii și lichidarea efectivelor autohtone de animale.

Mai exact, DW relatează că marii fermieri crescători de porci din Danemarca și Olanda se pregătesc să își mute afacerile în România din cauza presiunilor existente în țările lor legat de pericolele pe  care le reprezintă industrializarea fermelor de animale.

”Numeroase studii atestă efectele nocive ale suprapopulării fermelor nu doar pentru animale şi personal, dar şi pentru întreaga zonă. Cercetătorii au comparat ferme din Germania, Olanda şi Statele Unite, unde efectivele de porci depăşeau 25.000 de animale, concluzionând că pesticidele şi antibioticele folosite se regăsesc în pânza freatică din zonele marilor crescătorii de animale, în timp ce mulți angajați se confruntă cu probleme cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice, precum stafilococul auriu.

În Germania, un studiu realizat pe 7.000 de persoane care locuiau la circa 500 de metri distanță de marile crescătorii de porci a scos la iveală problemele pulmonare ale oamenilor, cauzate de endotoxinele şi concentrația mare de amoniac din aer” afirmă jurnaliștii germani.

Tot mai des marii crescători de porci din Danemarca anunță că îşi vor muta fermele în România şi în statele baltice, dacă li se vor aplica restricții la folosirea de antibiotice şi pesticide sau vor fi reclamate drepturile animalelor. Ceea ce înseamnă că vor exporta problemele de mediu în România şi alte noi state comunitare”, a declarat pentru DW Jette Friis Tuca, o ecologistă convinsă, care a participat la un protest din fața guvernului danez”.

DW mai punctează că, deși România este momentan afectată de pesta porcină africană, ”marii investitori din Olanda sau Danemarca dispun de logistica necesară relocării marilor ferme, atunci când situația se va calma. Fără efective de animale, dar cu spațiu şi personal, România nu este întâmplător invocată de fermierii din occident, cu precădere din Olanda şi Danemarca”.

Citește și:
Dovezile care arată clar că noul coronavirus nu a fost creat în laborator

Și amintește că danezii deja au crescătorii masive de porci și cumpără, totodată, suprafețe imense de teren agricol în țara noastră. Premium Porc, spre exemplu e al doilea mare crescător de porci din România, e firmă daneză și, interesant, nu e deloc afectată de pesta porcină. Citește mai multe despre acest subiect pe Deutsche Welle,


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Cel mai citit articol din această săptămână

A fost recunoscut oficial drept al optulea continent al planetei

Se numește Zealandia și este un continent, scufundat în Oceanul Pacific, la nord de Australia și de Noua Zeelandă. Acest fragment din placa oceanică, ce se întinde pe 5 milioane de kilometri pătrați (cam două treimi din Australia învecinată), a fost recunoscut oficial în...

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here