Articole adăugate recent

Maimuţele sunt primate sociabile, inteligente şi destul de gălăgioase. În ciuda acestor lucruri, nici măcar cimpanzeii, cele mai apropiate „rude” ale noastre, nu pot vorbi.

Oamenii de ştinţă au identificat două cauze posibile: fie creierul lor nu este construit astfel încât să poată dezvolta vorbirea, fie gâtul nu este potrivit pentru un astfel de act.

Philip H. Lieberman profesor de ştiinţe antropologice, cognitive şi lingvistice la Universitatea Brown din Rhode Island, a încercat să elucideze misterul.

Antropologul a tras anumite concluzii în urma unor experimente efectuate pe macacii rhesus, în anii ’60 şi ’70, respectiv faptul că acestora le lipseşte spaţiul necesar din tractul supralaringial vocal, cel care la oameni se află între gură şi rădăcina limbii, înspre gât.

Astfel, chiar dacă maimuţa ar avea creierul configurat pentru vorbire, tractul vocal nu ar putea produce sunetele necesare vorbirii.

Un alt cercetător, W. Tecumseh Fitch, profesor de biologie cognitivă la Universitatea din Viena, fost elev al lui Lieberman, a publicat o lucrare în „Science Advances”, în care afirma că tractul vocal al maimuţelor poate genera vorbire, însă nu la fel de clară ca a oamenilor. Mulţi oameni de ştiinţă au primit cu încântare vestea şi chiar susţin cercetarea oamenilor de ştiinţă, mai puţin Lieberman, care îl acuză pe Fitch de faptul ca induce comunitatea ştiinţifică în eroare.

Citește și:
Motivul pentru care cimpanzeii consumă creierul puilor de maimuţă. Descoperirea ar putea avea implicaţii în evoluţia umană

Sursa: sciencealert.com


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Nu ratați !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here