De ce au loc mai multe cutremure in noptile cu Luna plina

0
loading...

Oamenii de stiinta de la Centrul de Cercetare Atomica din Bhabha (BARC) au descoperit ca numarul cutremurelor este mai mare atunci cand Luna se afla mai aproape de Pamant sau in noptile cu Luna plina, din cauza gravitatiei exercitate de satelit asupra placilor tectonice.

Cercetatorii au descoperit si ca seismele sunt mai mari atunci cand perigeul (cand Luna este in punctul cel mai apropiat de Pamant) corespunde cu Luna plina decat atunci cand este Luna plina la apogeu (cand Luna este in pozitia cea mai indepartata de Pamant), arata Times of India, citat de ziare.com

Dr Vinayak G Kolvankar, seismolog la BARC, sustine ca aceste cutremure masoara foarte des peste 6 grade pe scara Richter.

De asemenea, in urma cercetarilor, s-a constatat ca seismele se produc de cele mai multe ori in timpul noptii si mai ales dupa ora 24:00. Numarul cutremurelor si intensitatea lor scad in timpul zilei si aproape ca nu se produc la amiaza, intre orele 15:00 si 16:00.

Kolvankar a declarat ca aceasta semnatura tipica diurna a seismicitatii pare sa fie constanta la nivel global, indiferent de perioada, sezon, longitudine sau adancime.

Pentru acest studiu, oamenii de stiinta au analizat cutremurele produse intre 1973 si 2008, in diverse faze ale Lunii.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Nu ratați !

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here