Connect with us

Știință

Imaginile tulburătoare. Dacă nu se vor lua urgent măsuri, topirea completă a gheții de la poli va schimba radical planeta. România ar putea avea și ea parte de o soartă de coșmar

Published

on

Incalzirea globala va duce la topirea completa a ghetii de pe Terra. Daca autoritatile nu vor lua masurile necesare pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, clima se va incalzi foarte mult si toata gheata care exista la poli si pe crestele montane se va topi. Acest lucru va duce la o crestere a nivelului marilor cu aproximativ 65 metri, avertizeaza expertii.

Cei de la National Geographic au realizat o harta care ilustrează cum va arata planeta noastră atunci, când toată gheata care exista acum se va topi.

Imaginile sunt tulburătoare, pentru ca multe tari vor ajunge sub ape, iar linia de coasta se va schimba dramatic.

Cand planeta noastra va ramane fara gheata, temperatura medie la nivel global va fi de 26 de grade Celsius, fata de 14,4 grade, cat este acum.

Cand toata gheata se va topi, continentele vor arata foarte diferit.

Astfel, Florida va disparea sub ape, iar Central Valley va deveni un gol urias.

In America de Sud, apele vor sterge de pe fata pamantului Buenos Aires, zona de coasta din Uruguay si cea mai mare parte din prezentul Paraguay.

Africa va fi mai putin afectata de acest fenomen, comparativ cu alte continente, Totusi, nordul Egiptului va fi inundat de Marea Mediterana.

Cele mai dramatice schimbari vor avea loc in Europa. Venetia si Londra vor ajunge complet sub ape, la fel si Olanda si Danemarca.

Marea Neagra si Marea Caspica se vor uni cu Marea Mediterana, iar estul si sudul Romaniei vor fi acoperite de ape.

In Asia, inundatiile vor afecta zone locuite acum de peste 700 de milioane de oameni, din China si Bangladesh si India.

Recomandare:   Cinci maşini pentru care nu e nevoie de permis de conducere

Conform studiului realizat de National Geographic in 2013, topirea completa a ghetii de pe Pamant ar putea avea peste aproximativ 5.000 de ani, daca se mentine ritmul actual de incalzire a climei.

Citeste mai multe pe yoda.ro sau pe National Geographic aici 

3 Commentarii

3 Comments

  1. Pingback: „Le căutăm de zeci de ani”. Descoperirea recentă de pe fundul Mării Negre a încremenit Planeta - Știința și mister

  2. Pingback: „Le căutăm de zeci de ani”. Descoperirea recentă de pe fundul Mării Negre a încremenit Planeta - Exclusiv24.net

  3. Pingback: „Le căutăm de zeci de ani”. Descoperirea recentă de pe fundul Mării Negre a încremenit Planeta... -

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știință

Păianjen dresat să sară la comandă! Care este scopul cercetătorilor

Published

on

By

Cercetătorii de la University of Manchester l-au dresat pe păianjenul Kim să sară la cerere. Scopul este de a înţelege biomecanica necesară pentru a face micro-roboți care sar. Este prima dată când un păianjen a fost instruit cu succes astfel încât să sară.

Spre deosebire de animalele domestice cum ar fi câinii, păianjenii nu mănâncă, de obicei, mai mult de o dată pe săptămână. Din această cauză antrenatul lor este dificil, deoarece nu se lasă ademeniți cu ușurință de alimente.

Autorul studiului, Mostafa R.A Nabawy, spune că păianjenul mănâncă un biscuit pe săptămână, așa că sistemul de recompensare a ieșit din planul lor. „Și dacă tocmai i-am dat mâncare, atunci ar sări motivat doar de aceasta și ar trebui să așteptăm o săptămână între sărituri”, mai spune el.

În schimb, Mostafa și echipa sa l-au mutat manual pe Kim de pe o platformă pe alta. Ei eu repetat acest proces până când Kim a fost obligat să facă saltul fără ajutorul lor.

„Training-ul” lui Kim le-a permis cercetătorilor să opereze într-un mediu controlat cu camere de mare viteză și scanări 3D CT, care au capturat mișcările precise ale salturilor.

Ei au descoperit că forța picioarelor lui Kim la decolare a fost de cinci ori cât greutatea păianjenului. Asta îi permite să sară de pe loc, iar anvergura săriturii este de șase ori mai mare decât lungimea corpului. Iar în comparație cu ce poate face un om – care sare o dată și jumătate din lungimea lui – este destul de mult.

De asemenea, echipa a fost uimită și de precizia lui Kim. „Nu a ratat niciodată și a sărit doar atunci când era încrezător că poate face saltul”, a mai spus autorul studiului.

În plus, ei sunt convinși că păianjenul are capacitatea să sară chiar mai departe de atât, dar suspectează că vederea nu îi permite să vadă clar platforma după șase lungimi de corp. Prin obținerea unei mai bune înțelegeri a biomecanicii din spatele săriturilor lui Kim, cercetătorii pot aplica rezultatele pe micro-roboți.

Sursa: playtech.ro

Citește mai departe>>

Știință

Spectacol pe cer, în luna aprilie! Cum poți vedea LYRIDELE

Published

on

By

Ploaia de meteoriţi Lyride începe săptămâna aceasta! Ploaia de meteoriţi anuală are loc între 16-25 aprilie. Fenomenul se produce atunci când Pământul trece prin coada unei comete.

Deşi ploile de meteoriţi sunt greu de prezis, probabil că punctul maxim al acesteia va fi atins în România în noaptea de 22-23 aprilie, atunci când Luna nu va interfera cu fenomenul.

În punctul maxim vor fi aproximativ 10-20 de meteoriţi pe oră.

Cele mai bune locuri pentru a privi ploaia de meteoriţi vor fi zonele în care cantitatea de poluare cu lumină artificială este redusă. De asemenea, cel mai bun moment pentru observarea stelelor căzătoare este după apus şi înainte de răsărit, scrie descopera.ro

Cometa va mai trece pe lângă Pământ abia în anul 2276.

Citește mai departe>>

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister