Connect with us

Diverse

Asa arăta Terra în urmă cu 250 de milioane de ani. Cercetătorii au simulat cum va arăta peste alte 250 milioane de ani

Published

on

Acum 4.5 miliarde de ani planeta noastră semăna cu o sferă imensă de foc. De-a lungul timpului însă, ea s-a răcit iar imaginea de iad s-a transformat încetul cu încetul în ceva mai familiar nouă. Pentru a înţelege mai bine cum s-a petrecut acest lucru, este util să fie cunoscute câteva noţiuni elementare despre structura Pământului. Acesta prezintă un miez format din fier a cărui temperatură o atinge pe cea de la suprafața Soarelui, adică 6000 de grade Celsius. Al doilea strat se numeşte manta, de asemenea lichid, iar cel de-al treilea strat se numeşte crustă (scoarţă) care este deosebit de subţire în comparație cu celelalte două straturi. Practic tot ceea ce vedem în jurul nostru se sprijină pe o „coajă de nucă” groasă de numai câţiva kilometri, restul fiind o sferă fierbinte de materie, scrie scientia.ro.

Miezul de fier are o importanţă deosebită în supravieţuirea planetei. El creează un câmp magnetic care înconjoară suprafața Pământului şi ne protejează împotriva radiațiilor nocive şi a furtunilor care provin de la Soare.

Pe măsură ce tânărul Pământ s-a răcit, cantităţi enorme de aburi au fost eliberate din adâncurile lui, aburi care s-au ridicat în atmosferă dând naştere norilor. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că atunci când precipitaţiile au început să cadă nu s-au oprit timp de câteva mii de ani, constituind astfel cea mai lungă perioadă de timp ploios din istoria planetei. Cealaltă jumătate din apa existentă pe Pământ vine din spaţiu. La intervale foarte scurte de timp (din punct de vedere geologic), planeta a fost bombardată de comete. Experimental s-a dovedit că în jur de 20% din compoziţia unei comete este apă. În urma coliziunii cometelor cu Pământul apa ţinută captivă a fost eliberată, contribuind astfel la întregirea mărilor şi oceanelor, adică la acumularea echivalentului a 394 de trilioane de bazine de înot!

După răcirea scoarţei terestre singurele suprafeţe de uscat erau cele formate de activitatea vulcanilor. În momentul de faţă planeta noastră se află într-o perioadă în care vulcanii sunt foarte liniştiţi comparativ cu activitatea lor din trecut. Faptul că aceştia au fost atât de dinamici în trecutul timpuriu al Pământului este un lucru cât se poate de pozitiv.

Atunci când un vulcan erupe se eliberează în atmosferă, printre altele, şi cantităţi însemnate de dioxid de carbon. Acest gaz are efect de seră, iar odată ajuns în atmosferă menţine căldura pe suprafaţa planetei, protejând-o împotriva îngheţului.

Dacă ne-am putea întoarce în urmă cu 250 de milioane de ani am avea în faţă o planetă extrem de diferită comparativ cu ceea ce putem observa în prezent. Toate continentele erau unite într-un singur super-continent numit Pangeea. Termenul Pangeae vine din greacă şi înseamnă „tot pământul”. Totodată, exista un singur ocean, Panthalassa.

Datorită mişcării necontenite a plăcilor tectonice acest continent uriaş s-a rupt în bucăţi, iar de-a lungul a sute de milioane de ani au luat naştere mările, oceanele şi întinderile de uscat aşa cum le cunoaştem astăzi din hărţile geografice.

Dovada reală a existentei unui singur continent este faptul că dacă se încearcă o unire a lor, continentele de azi duc într-adevăr la formarea unui singur mare continent. Un exemplu la prima vedere este îmbinarea aproape perfectă a Americii de Sud cu Africa.

Cu 200 milioane de ani în urmă, continentul America de Nord se desprinde de Europa. America de Nord şi America de Sud, cât şi Europa şi Asia s-au despărţit în perioada Jurasicului (acum 200 – 146 milioane de ani). Tot în această perioadă India se separă de Gondwana şi se îndreaptă spre nord. Este perioada dinozaurilor.

În perioada Cretacicului (146 – 65 de milioane de ani în urmă), continentele sunt împrejmuite de mări şi se formează Oceanul Atlantic. America de Nord, Europa, Africa, Asia seamănă cu nişte insule.

Acum 85 de milioane de ani India nu era integrată în Asia, ci era parte componentă a unui continent foarte mare numit Gondwana. În urma activităţii plăcilor tectonice, India s-a desprins din continentul mamă, călătorind spre emisfera nordică. Atunci când a întâlnit placa Asiei, India s-a izbit puternic de aceasta iar în decursul a milioane de ani s-au format munţii Himalaya.

Munţii Himalaya sunt cei mai înalţi de pe planetă. Cu toate acestea, pe vârfurile lor s-au găsit fosile ale unor animale marine care au trăit acum 150 de milioane de ani. Când s-au descoperit aceste rămăşiţe, oamenii de ştiinţă au fost puşi în încurcătură deoarece nu puteau să-şi explice acest lucru. Acum se ştie că aceste fosile provin dintr-o mare demult dispărută care a fost strivită de deplasarea Indiei spre Asia.

Pe lângă faptul că activitatea vulcanilor ajută la reducerea temperaturii planetei, prin modul lor de funcţionare, aceştia au contribuit inclusiv la apariţia vieţii. Se crede că viaţa a luat naştere în apropierea vulcanilor. Primele forme de viaţă, bacteriile, au trăit în apa încălzită de aceştia, care le oferea dioxid de carbon şi hidrogen sulfurat ca hrană. Pentru noi aceşti compuşi gazoşi sunt nocivi, dar bacteriile se înmulţesc şi prosperă în asemenea condiţii. Aceste microorganisme au reprezentat singurele vieţuitoare ale planetei timp de două miliarde de ani, iar o anumită specie de bacterii, stromatolitele, au avut o importanţă deosebită în evoluţia vieţii. Ele au fost cele care au preluat dioxidul de carbon din atmosferă şi l-au transformat în oxigen, gaz vital pentru menţinerea vieţii.

Citește și:
A început a șasea mare extincție de pe TERRA. Dovezi reale a unei catastrofe în derulare

În această perioadă, dinozaurii vor dispărea. Extincţia în masă a dinozaurilor este pusă pe seama lovirii unui asteroid uriaş care a dus la o atmosferă otrăvitoare.

Se presupune că în viitor, peste aproximativ 250 de milioane de ani, continentele se vor uni din nou, formând încă o dată un super-continent, precum a fost la început Pangeae; va fi numit de data aceasta Pangeae Ultima, în inima căruia se va afla un alt imens deşert, cel de dinaintea Saharei.

Surse selective: scientia.ro; destepti.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse

Tamam Shud – unul dintre cele mai mari mistere criminalistice din istorie

Published

on

By

Cazul „Tamam Shud” este unul dintre cele mai mari mistere criminalistice din istorie. „Misterul bărbatului din Somerton” (aşa cum mai este cunoscut „Tamam Shud”) a reuşit să pună în dificultate două generaţii de detectivi, iar multe întrebări au rămas fără răspuns până în ziua de astăzi.

La data de 1 decembrie 1948, la ora 6:30 dimineaţa, cadavrul unui bărbat în vârsta de aproximativ 40-45 de ani a fost descoperit în Somerton, Glenelg, Australia. Victima nu avea asupra ei nici un fel de act de identitate, dar poliţia a găsit într-un buzunar secret din pantalonii acesteia o bucată de hârtie pe care erau scrise două cuvinte: „Tamam Shud”.

În persana veche textul se poate traduce ca „terminat” sau „sfârşit”. Mai târziu s-a dovedit că acel bilet provenea dintr-o copie extrem de rară a cărţii „Rubaiyat of Omar Khayyam,” o colecţie de poezii şi poeme atribuite lui Omar Khayyám (1048 – 1131), poet, matematician, astronom şi filosof persan.

Considerat unul dintre „cele mai mari mistere din Australia”, cazul a fost extrem de mediatizat la acea vreme şi a dus la multe speculaţii în presă legate de identitatea victimei, evenimentele ce au condus la moartea acesteia, dar şi posibila cauză a morţii. Ceea ce parea a fi un cod secret, dar şi faptul că poliţia nu a putut stabili o cauză a morţii concludentă, nu au facut decât să accentueze interesul public pentru caz.

Misterul din jurul bărbatului neidentificat din Somerton s-a adâncit şi mai mult după ce autopsia nu a reuşit să stabilească cauza exactă a morţii, iar eforturile poliţiei s-au dovedit inutile în stabilirea identităţii victimei.

Principala cauza a decesului stipulata în timpul investigatiei (dar si dupa terminarea acesteia) a fost otravirea. Cu toate acestea, raportul toxicologic nu a scos la iveala nici o substanta straina în corpul victimei. În plus, conform raportului medicului legist, misteriosul barbat se afla într-o stare perfecta de sanatate la momentul decesului.

Alte întrebari fără răspuns apar la şase săptămâni de la descoperirea cadavrului, când o valiză din piele de culoare maro, ce se presupune ca ar fi aparţinut victimei, a fost găsita în gara Adelaide, la mica distanţă de Somerton. Cercetările au arătat ca valiza a fost plasata acolo în jurul orei 11 dimineaţa, în ziua precedentă crimei. Citeşte continuarea pe Mix de Cultură.

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Diverse

Motivul pentru care cosmonauții ruși poartă un pistol cu ei în spațiul cosmic

Published

on

By

Într-un muzeu din Rusia există, într-o vitrină, un obiect pe care Agenția Spațială Federală insistă să îl mențină într-un văl de secretomanie, deși detaliul propriu-zis și-a pierdut de mult timp caracterul de mister pentru publicul larg.

Este vorba despre un pistol sovietic, un TP-82.

A fost o vreme când cosmonauții ruși urcau la bordul navelor spațiale cu un astfel de pistol, care seamănă, de fapt, mai mult cu o pușcă de dimensiuni mici.

Arma este în prezent expusă în Muzeul de Artilerie din Sankt Petersburg.

Până în 2006, capsulele Soyuz au fost dotate, în trusa de supraviețuire Granat-6, cu un TP-82. „Moda” a început în perioada sovietică, dintr-un motiv cât se poate de legitim.

O mare parte din teritoriul vast al Rusiei este dominat de o pustietate sălbatică. O singură eroare în momentul întoarcerii astronauților, și capsula ar putea oricând nimeri în adâncurile periculoase ale stepei Siberiene.

Este și cazul fostului cosmonaut sovietic Alexey Leonov.

În martie 1965, capsula spațială Voskhod, în care se afla Leonov, a suferit o defecțiune și a aterizat pe Pământ la mare distanță de locul stabilit.

Cosmonautul s-a trezit în mijlocul unei păduri înzăpezite din Munții Ural, plină de lupi și urși.

Presimțind iminența unei asemenea situații, Alexey Leonov își luase cu el în misiunea spațială un pistol de 9mm.

Cât timp a așteptat să fie recuperat, cosmonautul nu a fost, din fericire, atacat de niciun animal sălbatic, însă frica trăită în cele câteva ore a fost suficientă pentru ca, odată întors acasă, să demareze un lobby furibund pentru dotarea astronauților cu o armă de foc în trusa de supraviețuire.

Astfel, peste câțiva ani, s-a ajuns la prezența lui TP-82 în navetele spațiale.

Pistolul este menționat și pe site-ul unui roman grafic despre legenda cosmonauticii sovietice, Iuri Gagarin.

„Pistolul putea fi folosit pentru vânătoare, pentru apărare împotriva prădătorilor, precum și pentru trimiterea unor semnale SOS (luminoase – n.r.) (…) TP-82 a fost folosit periodic în misiuni spațiale sovietice și rusești, din 1986 și până în 2006 (…) În 2007, mass-media a raportat că muniția rămasă pentru uzul lui TP-82 a devenit inutilizabilă și că un pistol semiautomat obișnuit urma să fie folosit în viitoarele misiuni”, aflăm din descriere postată pe site-ul proiectului literar, scrie digi24.ro

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister