DISTRIBUIȚI

Articole populare azi

Geamăna sau „satul scufundat” sub deşeuri toxice reprezintă imaginea dezolantă a nepăsării statului. Nămolul roșiatic provine de la mina de cupru Roşia Poieni. Proiectul a început în 1977 când România, sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu, a pornit exploatarea de cupru. La începutul anilor ’80, au fost expropriate de stat peste 300 de familii din Geamăna.

Fotograful Cristian Lipovan a documentat cum s-a transformat zona.

„Geamăna e dispărut. Peste satul fantomă, înghițit de un lac format din mâl și steril, a rămas un peisaj cu culori vii, acide, ireale. Apele care se scurg din deal sunt roșu sângerii, iar asta arată că totul e otrăvit, de la apă, iarbă, copaci, fructe, legume, animale până la om. În tot acest timp, volumul lacului crește, iar oamenii din zona trăiesc zi de zi sub amenințarea apei otrăvitoare care se tot apropie de locuințele lor.”

Resturi de case înainte să fie acoperite de deșeuri

„Proiectul început sub conducerea lui Ceaușescu, în 1977, a creat cea mai mare mină de cupru din Europa (la acel moment) și cea mai mare din România, acum. Acum a ajuns cel mai mare iaz de decantare din Europa și a creat în Munții Apuseni o adevărată bombă ecologică.”

Culorile de la suprafața lacului de deșeuri

„În primă fază a dispărut satul Geamăna cu tot ce se afla în el: case, biserica, cimitirul. Au urmat sate din jur, cu sute de case, încă un cimitir, iar o biserică a fost salvată la limită prin demontare și dusă piatră cu piatră la muzeul etnografic din Sibiu. Cu toate astea aici mai trăiesc câteva persoane care s-au ambiționat să rămână până la sfârșit.”

Turla bisericii care a devenit în sine o atracție turistică.

„Subiectul e unul destul de sensibil, iar prin proiectul meu vreau să afle cât mai multă lume despre acest dezastru creat de om. Pe lângă distrugerea vieților oamenilor și a unei istorii înghițite de lacul toxic, mai este natura. Întâi a fost afectată prin retezarea unui munte, apoi a venit poluarea unei văi imense de unde viețile a sute de oameni au fost date peste cap.”

Citește și:
Nicolae Ceauşescu, în notele secrete CIA. Portretele uimitoare făcute de americani în anii de glorie şi de declin ai dictatorului roman
Culoarea apei poate te-ar duce cu gândul la o lagună, dar e o lagună toxică

„Sper ca cei care vor vedea imaginile să înțeleagă că trebuie să fim mult mai uniți, astfel încât astfel de dezastre să nu mai fie posibile în prezent. Am surprins atmosfera unui lac de milioane de tone de steril, cu milioane de culori halucinante și, pe cât de impresionant arată locul, realitatea-i că totul este otrăvit. Până și oamenii, după moartea lor, ajung înghițiți de otravă. În esență, natura este cel mai prețios lucru de pe Pământ, iar copiii noștri trebuie să învețe la rândul lor să o respecte și să o iubească. Doar așa vor putea trăi într-o lume mai bună și mai sănătoasă.”

Mina pentru care a fost creată această vale de deversare a fost, la momentul deschiderii, cea mai mare din Europa
Locuri de veci înainte să fie și ele acoperite de steril
Locurile de veci au fost, de asemenea, înghițite de steril

Sursa: vice.com


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:


Nu ratați !

Cel mai citit articol din această săptămână

A fost recunoscut oficial drept al optulea continent al planetei

Se numește Zealandia și este un continent, scufundat în Oceanul Pacific, la nord de Australia și de Noua Zeelandă. Acest fragment din placa oceanică, ce se întinde pe 5 milioane de kilometri pătrați (cam două treimi din Australia învecinată), a fost recunoscut oficial în...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here