Connect with us

Medicină

Metodele la care apelează știința pentru a învia oamenii în viitor. Să fie asta o poartă către nemurire?

Published

on

La 12 ianuarie 1967, James Bedford deceda în urma unui cancer incurabil. Profesorul emerit de psihologie de la Universitatea din California obținuse dreptul ca, după deces, corpul său să fie înghețat, în speranța unei viitoare reanimări. Criogenia era la acel moment o premieră mondială. Spera că va putea fi „trezit” atunci când progresele medicinei vor face posibilă vindecarea bolii care l-a răpus.

O mică echipă de medici şi alţi entuziaşti l-au îngheţat la câteva ore după ce a murit de cancer la ficat, care se răspândise la plămâni. Fiindcă decesul s-a petrecut brusc, n-au mai avut timp să facă procedura completă, i-au injectat în vene antigel, fără să-i mai scoată sângele. Câteva zile mai tîrziu, au plasat corpul într-un recipient etanş umplut cu gheaţă uscată. Mai târziu, Bedford a fost scufundat în azot lichid într-un recipient Dewar. După cincisprezece ani şi mai multe mutări de la o unitate de crioconservare la alta, corpul a ajuns la Life Foundation Alcor Extension, în Scottsdale, Arizona, unde se află şi acum.

Pentru standardele actuale de criogenie, procedura a fost una dezordonată şi dezorganizată. Cu toate acestea, în 1991, evaluarea vizuală a stării lui Bedford a arătat că trupul era tot înghețat şi nu suferise nicio deteriorare evidentă, scrie doctorexpres.ro

Cincizeci de ani mai târziu, criogenia continuă să atragă mult interes, dar nu oferă, de fapt, absolut nicio garanție științifică de reușită. Totuși, în noiembrie 2016, o adolescentă britanică de 14 ani a cerut și a obținut în justiție permisiunea de a fi criogenată în Statele Unite. Tânăra, care suferea de o formă rară de cancer, era în fază terminală și practic era condamnată la moarte. Într-o scrisoare adresată judecătorului cu puțin timp înainte de a muri, ea a spus că speră să trăiască mai mult și pariază pe progresul viitor al științei și al medicinei, progres care, la un moment dat, să-i permită să fie redusă la viață și să fie tratată. Citește aici despre cazul acestei adolescente.

În Franța, o lege din 15 noiembrie 1887 dă dreptul fiecărei persoane să-și organizeze cum dorește funeraliile. Însă în practică, numai înmormântarea, incinerarea sau donarea corpului în scopuri științifice este autorizată. Criogenarea este interzisă, mai ales de la un celebru și încurcat caz, cel al dr. Martinon, care a căpătat forță de jurisprudență.

Afacerea a fost, în anii 1980, de primă pagină. Medicul congelase corpul soției sale. Îl plasase într-un recipient de refrigerare, la minus 80 de grade Celsius, un mecanism pe care și-l construise și-l instalase pe proprietatea sa. Doctorul era totalmente convins de pertinența luptei sale și a mers până într-acolo încât a permis vizitarea criptei din castelul său de la Nueil-sur-Layon (Maine-et-Loire), unde depozitase congelatorul ce conținea corpul defunctei.

După ce a pus la punct această tehnică odată cu decesul soției sale, medicul le-a cerut copiilor să procedeze la fel și cu el, atunci când va muri. Întrebarea, care a făcut obiectul unei intense dezbateri în epocă, era dacă criogenia constituia o moarte legală sau ilegală. Tehnica de a conserva corpul prin frig ridică evidente întrebări de natură etică, medicală, juridică și socială. La capătul a numeroase demersuri judiciare, validitatea juridică a procedeului a fost contestată definitiv în Franța.

Cea mai tânără persoană criogenata este o fetită de 2 ani din Tailanda. Ea a decedat in 2016, iar părintii ei au dorit ca, după decesul fiicei lor, creierul acesteia sa fie prelevat si conservat la o temperatura foarte scăzuta, in speranța ca, într-o buna zi, ea va putea fi readusă la viata.

Potrivit hotnews.ro, din cauza starii de sanatate tot mai precare a micuței Matheryn, procesul de criogenie a început la Bangkok. Un angajat al companiei Alcor a fost de fata in momentul pronunțării decesului, pentru a începe imediat procesul de „crioprotectie” a trupului fetitei thailandeze: îndepărtarea lichidelor corporale si inlocuirea lor cu substante cu rol de antigel, care permit trupului sa fie congelat, fara sa sufere vătămări grave la nivelul tesuturilor. Dupa ce sicriul cu trupul criogenat al micutei a ajuns in Arizona, creierul ei a fost extras si este in prezent conservat la o temperatura constanta de -196 grade Celsius. Matheryn este cel de-al 134-lea client al companiei Alcor si, de departe, cel mai tanar client al firmei americane.

Costurile nu sunt deloc mici. Neurocrioprezervarea costa 80.000 de dolari. Dar, daca pacientii doresc un tratament complet pentru corpul lor, costul final este de 220.000 de dolari. Compania Alcor sugereaza ca aceste tarife sunt finantate prin intermediul unei polite de asigurare de viata.

În lume, numai trei companii comercializează criogenia: două sunt americane –Alcor și Cryonics Institute -, iar cea de-a treia este rusească: KrioRus.

În funcție de opțiunile alese, sunt conservate numai capul (pentru cei care mizează pe faptul că medicina viitorului le va putea da un corp nou-nouț) sau corpul întreg. La Alcor, tariful e de 75. 000 de euro numai pentru cap și 188.000 de euro pentru corpul întreg.

Odată ce decesul este pronunțat legal de un medic, corpul pacientului trebuie să fie pregătit cât mai rapid pentru transport la centrul de criogenare. Potrivit descopera.ro, aspectul central al reuşitei criogeniei este sincronizarea. Corpul decedatului trebuie înghețat prin criogenie imediat după ce inima se oprește. Există o diferenţă esenţială între „îngheţare” şi criogenie, întrucât prima procedură duce la formarea cristalelor de gheaţă care afectează celulele ţesutului, pe când o îngheţare bruscă nu permite cristalizarea apei. Criogenia mai presupune şi adăugarea unor conservanţi precum glicerolul şi propandiolul pentru a menţine corpul în starea iniţială. Ideal este ca intervenția să nu dureze mai mult de șase ore de la moartea clinică, pentru a limita degradarea organismului, care este extrem de rapidă.

Citește și:
Tânără de 14 ani, bolnavă de cancer a ales să fie înghețată la - 196 de Grade Celsius. "Am doar 14 ani și nu vreau să mor. Cred că această metodă îmi oferă o șansă de a fi tratată"

Site-urile celor trei companii specializate explică faptul că circulația sanguină și ventilația plămânilor trebuie să fie menținute pentru a păstra viabilitatea creierului. Odată ajuns în centrul de „crioprezervare”, corpul este supus unor proceduri. Sângele este înlocuit cu un tip de antigel. Procedeul este folosit pentru a împiedica formarea cristalelor de gheață între țesuturi în timpul congelării, ceea ce ar dăuna sau complica o potențială viitoare reanimare. Astfel pregătit,corpul este înghețat progresiv până la minus 196 de grade Celsius.

Citește mai multe pe digi24.ro

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.

Diverse

Savant japonez, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, a dovedit cât bine face postul organismului uman

Published

on

By

Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, în 2016, a fost acordat profesorului japonez Yoshinori Ohsumi, de la Tokyo Institute of Technology, care a descoperit mecanismele autofage, dovedind ştiinţific că postul este benefic pentru organism.

Descoperirile savantului au impus o nouă paradigmă cu privire la procesele prin care celulele îşi reciclează propriul conţinut şi au deschis calea pentru înţelegerea importanţei fundamentale a autofagiei în multiple procese fiziologice, de la capacitatea de adaptare la foame şi până la răspunsul organismului în cazul unor infecţii.

Autofagia celulară reprezintă un proces care care are loc la nivelul celulelor, când ele îşi pot distruge propriile elemente constitutive, izolându-le în membrane şi formând un fel de vezicule, ca nişte saci, ce sunt apoi transportate în „zona de reciclare”, pentru descompunere şi reciclare.

Autofagia are loc mai intens atunci când organismul este în stare de stres. De exemplu, este înfometat. În acest caz, celulele produc energie pe baza resurselor interne, chiar şi din gunoiul acumulat, inclusiv din bacteriile patogene.

Descoperirea laureatului dovedeşte că înfometarea organismului şi postirea sunt de un real folos, organismul într-adevăr se curăţeşte. Confirmat de către Comitetul Nobel.

Sursa: ganduridinierusalim.com

Loading...
Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.
Citește mai departe>>

Articole recente

Facebook

Articole interesante

Cele mai citite articole de astăzi

Copyright © 2018*stiinta-mister.ro* Unele drepturi rezervate Stiinta si Mister este un site ce va propune sa parcurgeți articole, speram noi interesante, din toate domeniile științei, sa aflați lucruri pe care nimeni nu vi le-a spus pana acum si astfel sa va lărgiți cat mai mult domeniul cunoașterii. Sub sloganul celebrului EInstein, "Cea mai frumoasă şi mai profundă trăire omenească este misterul, vă invităm să intrați în această lume necunoscută multora dintre noi. Pentru eventuale idei, sugestii și de ce nu critici vă invităm să ne lăsați mesajele dumneavoastră la contact@stiinta-mister.ro De asemenea puteți accesa si pagina noastre de Facebook www.facebook.com/stiintasimister